Чи може смартфон слугувати десятиліттями? Як влаштований Fairphone

Ми звикли змінювати смартфони кожні кілька років — до цього нас підштовхують у тому числі Apple, Samsung та інші виробники, які щороку презентують новинки. Але що, якби ми користувалися одним пристроєм протягом цілого десятиліття? Це можливо, просто більшість сучасних гаджетів на це не розраховані.

Журналіст The New York Times Браян Х. Чен розібрався, як можна продовжити термін служби телефону на прикладі Fairphone — одного з таких «‎довговічних» пристроїв.

Популярні на ринку смартфони не призначені для багаторічного використання. Вони щільно запечатані клеєм, щоб користувач не зміг зазирнути усередину. Камери та екрани неможливо замінити окремо, а програмне забезпечення оновлюється лише обмежений період часу: приблизно два роки для Android і п’ять років для iPhone.

Короткий цикл володіння смартфоном вигідний для технологічних компаній, але, ймовірно, не для нас і наших гаманців.

Виробники ставляться до споживчої техніки як до модного одягу, стверджує Дон Норман, колишній віцепрезидент за передовими технологіями Apple та автор близько 20 книг про дизайн. Щороку вони випускають продукти, все менш придатні для ремонту, і додають функції, що прискорюють їхнє старіння.

Проте довговічний телефон – не просто фантазія. Такий вже існує – це Fairphone 4 за $580. Він розроблений стартапом Fairphone з Амстердама та продається тільки в Європі.

Телефон оснащений пластиковою кришкою, яка легко знімається, відкриваючи доступ до його «нутрощів». Компоненти можна міняти за лічені хвилини — достатньо відкрутити кілька звичайних гвинтів.

Fairphone – повна протилежність більшості сучасних смартфонів. Щоб отримати телефон з новими технологіями, не обов’язково повністю змінювати поточний девайс, а у разі ламання його можна легко відремонтувати.

Зовнішній вигляд та компоненти

Уважно перегляньте свій телефон iPhone або Android. Зверніть увагу: він щільно скріплений унікальними гвинтами (а Apple навіть розробила власний), для яких потрібні спеціальні викрутки. Fairphone, навпаки, поставляється з невеликою викруткою, що дозволяє його відкрити.

Відкривши корпус, можна замінити основні компоненти Fairphone 4

Щоб повністю розібрати Fairphone, потрібно менш як п’ять хвилин. Приблизно стільки ж займе його збирання. За пластиковою кришкою ховається камера, акумулятор, динаміки та інші компоненти. Вони закріплені звичайними гвинтами, які можна швидко викрутити викруткою.

Завдяки цьому, полагодити смартфон або оновити його компоненти можна швидко і дешево. Заміна батареї Fairphone коштуватиме $30, а камери — $80.

Зняти камеру можна за допомогою невеликої викрутки

А ось з iPhone ситуація зовсім інша. Чен поділився досвідом: «Коли під час попереднього тесту я розбирав пристрій Apple, мені потрібно видалити фірмові гвинти спеціальною викруткою і розплавити клей, що скріпляє корпус. Щоб витягти акумулятор, мені довелося висмикувати крихітні смужки клею під ним за допомогою пінцета. І хоча замінити батарею все ж таки вдалося, в процесі я зламав екран iPhone, а його заміна обійшлася приблизно в $300».

Пластикова кришка Fairphone виглядає не дуже красиво і, ймовірно, відкриється при падінні на тверду поверхню. Але ще менш приємно було б упустити телефон Apple або Samsung зі скляною задньою панеллю, розбити її та витратити сотні доларів на ремонт чи заміну.

Довговічний смартфон у дії

У використанні Fairphone досить не примітний. Він працює на стандартній версії Android, а значить може запускати програми та програмне забезпечення Google, завантажені через Google Play.

За словами генерального директора Fairphone Єви Гоуенс, компанія прагне надавати оновлення програмного забезпечення на свої телефони максимально довгий час. Вони захищають від новітніх кібератак і шкідливих програм, а також дозволяють запускати навіть нові програми.

Модель Fairphone, випущена шість років тому, як і раніше, отримує оновлення Android. При цьому більшість телефонів Android перестають отримувати їх за два роки.

Однак обчислювальний процесор та камера Fairphone 4 залишають бажати кращого. У тестах швидкості, проведених за допомогою програми Geekbench, Fairphone 4 приблизно на 35% повільніше справлявся з такими діями, як перевірка електронної пошти та фотографування порівняно з Pixel 6 від Google за $600.

Знімки, зроблені на Fairphone 4, були більш зернистими та менш привабливими, ніж зняті на iPhone та інші популярні телефони Android.

Модуль камери Fairphone 4 можна замінити

За розробку телефону Fairphone відповідає команда приблизно зі 110 осіб, але попри це їм вдалося створити обчислювальну технологію та камеру, які можна порівняти з продуктами великих технологічних компаній.

Як повідомляють її представники, у 2020 та 2021 роках Fairphone отримала прибуток у кілька мільйонів євро. Компанія продає не тільки телефони та прості в установці деталі, а й послуги. Наприклад, допомагає людям ремонтувати гаджети та оновлювати програмне забезпечення, розповідає Гоуенс.

На відміну від щорічного продажу нових телефонів, така бізнес-модель забезпечує повільний і стабільний потік доходів. «‎Якщо ви створюєте довговічний телефон, а користувачі використовують його довше, то ви отримуєте більше прибутку», — стверджує Гоуенс.

Новий погляд на персональні пристрої

Звичайно, це не означає, що всім потрібно переходити на Fairphone 4. У ширшому сенсі висновок такий: багаті технологічні компанії могли б докласти більше зусиль, щоб зробити свої телефони більш придатними для ремонту, а також безпечнішими для довкілля та гаманців користувачів.

Ми як споживачі також можемо змінити своє ставлення до персональних технологій, каже Норман. «Насправді споживачі мають велику владу, але тільки якщо об’єднаються», — вважає він.

Один із важливих кроків — обслуговувати девайси, так само як і автомобілі. Наприклад, здати зламаний пристрій у майстерню замість одразу оновлювати його. Ще один варіант — не піддаватися маркетинговому ажіотажу, який виникає довкола кожної функції на нових моделях.

Річ у тім, що смартфон приноситиме радість не тільки зараз, а й потім — доти, доки він працює. А як ми дізналися, деякі моделі можуть прослужити дуже довго.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: The New York Times

Читайте также:

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24

Новий мобільний пристрій на базі штучного інтелекту, який обіцяє нам революцію

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік