Мегапікселі давно не рулять: які характеристики камери смартфона не менш важливі?

При виборі смартфона з гарною камерою більшість користувачів звертає увагу лише на її роздільну здатність, обминаючи багато інших важливих характеристик. А, тим часом число мегапікселів – це зовсім не той параметр, який впливає на якість фотографії.

Річ у тому, що роздільна здатність всіх камер сучасних смартфонів, включаючи й бюджетні моделі, вже давно перевалила той рубіж, за яким можна отримати якісні фотографії. І в сьогоднішній статті ми розповімо про інші ключові характеристики камери, які часто незаслужено ігноруються користувачами. Сподіваємось, що це допоможе вам вибрати той смартфон, в якому ви точно не розчаруєтеся.

Характеристики матриці

Кожна камера смартфона має матрицю. Саме вона вловлює світло, яке потім і перетворюється на фотографію. Ну а ключовою характеристикою матриці є її розмір. Він вимірюється по діагоналі та має вигляд дробу 1/х. Причому чим менше значення «х», тим більший розмір матриці. Іншими словами, 1/1,7 дюймова матриця більше ніж 1/2,8 дюймової.

Чому розмір матриці такий важливий? Кожна матриця складається з пікселів – крихітних шматочків кремнію, які безпосередньо уловлюють світло з його подальшим перетворенням на зображення. І саме від розміру матриці залежить те, скільки пікселів на ній можна розмістити та наскільки більшими вони будуть.

Розміри пікселів вимірюються в мікронах, варіюючи у широкому діапазоні від 0,6 до 2,0 мкм. Теоретично, що більше піксель, то більше світла він вловлює, і тим паче якісніші знімки виходять у темряві. Але цей принцип діє далеко не завжди.

Вся справа в технології піксельного бінінгу, що дозволяє об’єднувати кілька сусідніх пікселів в один великий «суперпіксель». Такий «суперпіксель» помітно підвищує світлочутливість сенсора, і, наприклад, 108-Мп камера з 0,7-мкм пікселями може видати якісніші знімки, ніж 12-Мп сенсор із 1,8-мкм пікселями. Саме через те, що технологія піксельного бінінгу об’єднає 9 сусідніх пікселів, збільшивши розмір віртуального «суперпікселя» до 2,1 мкм. При цьому роздільна здатність фотографій з обох камер виявиться однаковою – 12 Мп.

При виборі смартфона з гарною камерою приділяйте особливу увагу розміру матриці та пікселів, що входять до її складу – чим вони більше, тим краще. Але не скидайте з рахунків камери з великою роздільною здатністю, але маленькими пікселями – технологія піксельного бінінга, часом, творить дива.

Оптична стабілізація

Мало хто використовує штатив чи професійний стабілізатор для смартфона під час знімання фото та відео. Більшість фотографій робиться з рук, і навіть найменшого руху достатньо, щоб змастити відмінний кадр. Це не так помітно в сонячний день, але при недостатньому освітленні довжина витримки збільшується, і камері потрібно більше часу, щоб захопити достатньо світла.

Тут на допомогу приходить оптична стабілізація зображення (OIS). Ця технологія передбачає відсутність жорсткої фіксації сенсора камери чи оптики. Рухливі елементи дозволяють компенсувати тремтіння камери шляхом свого руху у зворотний бік. А це допомагає збільшити чіткість фотографії, зробити її якіснішою. Але ви навряд чи зустрінете OIS у бюджетних смартфонів. Її прерогатива – пристрої верхнього та середнього рівня. Щодо бюджетників, то тут найчастіше або взагалі ніякої стабілізації, або використовується електронна стабілізація зображення, якість роботи якої майже завжди дуже поступається можливостям OIS.

Вибирайте смартфон з оптичною стабілізацією зображення для отримання максимально якісних знімків.

Набір камер

У наш час навіть відверто бюджетний смартфон може мати дві або три камери. Ось тільки камера камері різниця. У недорогих пристроях зазвичай зустрічається джентльменський набір з основної камери, датчика глибини та іноді макродатчика. Два останні сенсори зазвичай відіграють допоміжну роль. Датчик глибини необхідний лише для розмиття фону, із чим добре справляються і програмні алгоритми. Навряд чи знадобиться і макрокамера. Навіть якщо ви любите знімати маленькі об’єкти, кроп з основного сенсора часто виглядатиме краще за те, на що здатний простий макродатчик.

Крім цього в сучасних смартфонах зустрічаються ультраширококутні та зум-камери з оптичним збільшенням. Причому останні діляться ще й на камери із перископною та телефото-оптикою. Перші зазвичай коштують дорого, але сильно виграють у телефото-камери при зніманні. Вони відмінно підійдуть для знімання об’єктів, розташованих далеко від вас, і навіть портретних фото.

Інше питання в тому, що потрібно розрізняти оптичне та цифрове збільшення. Якщо перше відповідає оптика, то друге відбувається лише за допомогою програмного масштабування зображення з основної камери. Такий самий ефект ви отримаєте, взявши оригінальне зображення, і вручну збільшивши потрібну ділянку кадру.

З ультраширококутною камерою все просто. Ця камера має ширший кут огляду, дозволяючи захоплювати у кадрі максимальну кількість об’єктів. Вона незамінна при зніманні великої міської площі, узлісся або, наприклад, для фотографії з дуже близької відстані.

Не зважайте на кількість камер. Вибирайте той набір камер, який вам потрібний.

Розмір діафрагми

Діафрагма говорить про розмір отвору в об’єктиві камери. Чим він більше, тим більше світла він пропускає на матрицю і тим вище якість знімання в умовах недостатнього освітлення.

Апертура зазвичай вказується у вигляді f/x, причому чим менше «x», тим більше отвір в об’єктиві й тим більшу світлосилу він має. Наприклад, камера з діафрагмою f/1.8 набагато краще ідентичної камери з апертурою f/2.8.

Вибирайте камеру з більшою діафрагмою.

Однокристальна система

Яке відношення чипсет має до якості фотографій? Найпряміше. Річ у тому, що смартфони з повністю ідентичними камерами далеко не завжди видаватимуть однаково якісні фотографії. Не менше значення для отримання відмінних фотографій грає процесор обробки зображень (ISP), що входить до складу SoC, який, власне, і займається їх обробкою.

У тому числі саме тому дорогий флагманський смартфон завжди зніматиме краще моделі середнього, а тим паче бюджетного рівня.

Висновки

При виборі смартфона з гарною камерою варто звертати увагу не лише на кількість мегапікселів. Не менше значення мають й інші характеристики камери на кшталт розміру матриці та складових її пікселів, наявність оптичної стабілізації зображення, апертури камери та навіть чипсету, що використовується в гаджеті. Не забудьте оцінити й те, наскільки вам підходить набір встановлених у смартфоні камер.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих