Швидка допомога смартфону, якщо він потрапив у воду, перегрівся або замерз

За статистикою найчастішою причиною несправностей смартфонів є їх намокання. Упустили ви телефон у ванну або просто намочили під дощем — велика ймовірність, що гаджет відключиться назавжди. Що в такому випадку робити, а яких дій краще уникати, ми й розповімо в цьому матеріалі. А також розберемо й інші ситуації, які можуть трапитися.

Що робити, якщо у смартфон потрапила вода

  1. Без паніки. Насамперед необхідно усунути вплив шкідливого середовища, тобто витягнути смартфон з води (укрити від дощу, дістати з унітазу і т.д). Фахівці стверджують (але це не точно), що кожна секунда в воді дорівнює -10% до шансу подальшого ремонту та відновленню.
  2. Знеструмити смартфон, витягнувши батарею. Якщо батарея незнімна – відразу ж вимикаємо мобільний девайс. Це необхідно для виключення виникнення окислювальних процесів, які виводять з ладу плату і радіоелементи пристрою.
  3. Видаляємо з телефону додаткові елементи: сім-карту, карту пам’яті, стилус і ін., щоб і їх врятувати від пошкодження.
  4. Протираємо паперовими серветками смартфон насухо, намагаючись видалити всю вологу, до якої можна дотягнутися.
    Порада. Використовувати порохотяг зі спеціальною насадкою, щоб висмоктати воду зі смартфона, не варто сприймати серйозно. Є висока ймовірність, що ви розженете вологу по кутах пристрою (як і у випадку з феном).
  5. В ідеалі, після цих дій, смартфон краще віднести в сервісний центр, де гаджет просушать (в спеціальній камері з певною температурою і вологістю) і оброблять антикорозійним розчином. Якщо ж такої можливості немає, то приступаємо до самостійного просушування.
  6. Якщо ви володієте потрібними навичками та набором відповідних інструментів (мініатюрних викруток), то має сенс розібрати смартфон на складові та обробити плату етиловим або ізопропіловим спиртом (бавовняною тканиною просоченою спиртом. Вату для цих цілей краще не використовувати – вона залишає ворсинки на платі). Спирт запобігає корозії, зводячи нанівець роботу шкідливих домішок (наприклад, солей), а також поглинає вологу і швидко випаровує її. Замість спирту не можна використовувати розчинники, а також спиртовмісні рідини, не призначені для обробки електроніки. Якщо під рукою спирту немає, можна протерти плату тканиною, злегка змоченою дистильованою водою. Та не містить домішок, тому не проводить струм. Після висихання вона не завдасть шкоди електроніці.
  7. Якщо таких навичок немає — поміщаємо смартфон екраном вгору в закритий пакет (місткість) з рисом, або силікагелем на 1-2 доби (чим довше процес сушіння, тим краще). Рис і силікагель є кращими та легкодоступними абсорбентами, які прекрасно вбирають вологу.
  8. Через 48 годин збираємо смартфон (якщо батарея знімна) і включаємо. Але, навіть якщо пристрій включиться і буде працювати як раніше, не забувайте про те, що вода, що потрапила всередину, не була дистильованою. А це означає, що на поверхні електроніки в будь-якому випадку залишилися домішки, які проводять електричний струм. З чого випливає, що смартфон деякий час попрацює, а потім може зламатися остаточно. Тому після всього перерахованого вище все ж варто віднести гаджет в майстерню для повноцінної діагностики.

Чого робити категорично не можна:

  • Включати смартфон, відразу після його зовнішньої сушки (протерли рушником, наприклад). Тим більше — не можна заряджати смартфон.
  • Сушити смартфон феном. Гарячий потік повітря частину вологи висушить, а краплі що залишилися  зажене ще глибше «у нутрощі» пристрою. Потужний фен, в теорії, здатний пошкодити електронну начинку навіть просто високою температурою.
  • Класти девайс на гарячу батарею. Практично аналогічно сушці феном – результат буде той же.

Що робити, якщо в смартфон набився пісок

Якщо пісок сухий:

  1. Знімаємо батарею (якщо знімна), витягуємо сім-карту, карту пам’яті та, за допомогою пензлика або зубної щітки, очищаємо щілини, отвори динаміка і мікрофона, а також гніздо зарядки.
  2. Потім продуваємо перераховані вище отвори балончиком зі стисненим повітрям, якщо такий є (придбати можна практично в будь-якому магазині електроніки).
  3. Якщо піску набилося стільки, що чутно як він пересипається усередині або буквально хрумтить під кнопками (якщо у вас кнопковий телефон), то краще звернутися в сервісний центр.

Якщо пісок мокрий, то, розібравши смартфон (наскільки це можливо), видаляємо піщинки, а потім сушимо згідно з першою інструкцією.

Чого робити не можна:

  • Трясти телефон, намагаючись витрусити частки піску. Швидше за все, вони просто заб’ються глибше.
  • Продувати смартфон ненаправленим потоком повітря (тим же феном, наприклад). Тим самим ви просто можете задути пісок глибоко в пристрій.
  • Прочищати елементи, що засмітилися зубочисткою або голкою. Так ви можете пошкодити мембрану динаміка або контакти в гнізді зарядки.

Що робити, якщо смартфон перегрівся на сонці

  1. Вимкніть смартфон.
  2. Зніміть захисний чохол і задню панель (якщо є така можливість) і покладіть пристрій в тінь на кілька годин (2-3 години).
  3. Після того як смартфон охолоне, увімкніть його і розрядіть батарею до нуля (поки він сам не відключиться). Після зарядите до 100% і користуйтеся смартфоном далі. Описана процедура потрібна для калібрування батареї, в якій через перегрів можуть збитися тимчасові показники зарядки та розрядки.

Чого робити не можна:

  • Примусово охолоджувати смартфон. Наприклад, приклавши до нього пакет з льодом або загорнувши його у вологий рушник.
  • Включати смартфон відразу ж після охолодження, що не дочекавшись вищезазначених 2-3 годин. Кристали дисплея можуть негативно відповісти на таке навантаження, що призведе до його псування.

Що робити, якщо смартфон впав

Після падіння слід провести самостійну діагностику, а саме:

  1. Оглянути візуально на наявність тріщин екрану і відколів корпусу.
  2. Перевірити працездатність сенсора/фізичних кнопок.
  3. Перезавантажити смартфон, щоб переконатися, що час включення не змінилося.
  4. Перевірити аудіоелементи пристрою: динаміки та мікрофон, включивши музику і зателефонувавши комусь.
  5. Перевірити працездатність камери та сенсора відбитку пальців (якщо такий є).
  6. Запустити наявні на смартфоні додатки, перевірити їх працездатність і оцінити — чи не гріється телефон сильніше, ніж раніше.
  7. Перевірити роботу всіх доступних служб і функцій пристрою: Bluetooth, NFC, Wi-Fi і т.д.
  8. Перевірити — чи заряджається смартфон.

Якщо все в порядку, то приводів для паніки немає. В іншому випадку несемо смартфон в сервісний центр для професійної діагностики.

Що робити, якщо смартфон замерз

Якщо смартфон провів на сильному морозі деякий час і розрядився при цьому, досить занести його в тепло і відігріти природним шляхом. Примусово (фен, батарея опалення) гріти гаджет не потрібно. Через пару годин його можна зарядити та включити, нічого страшного з ним не станеться — електроніка переносить низькі температури порівняно легко.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік

10 інструментів, які допоможуть знайти та видалити найбільші файли на диску