Чи варто брати з собою смартфон до ліжка? Думки спеціалістів розділилися

Ви, як і більшість людей, напевне тримаєте смартфон неподалік від ліжка, аби можна було його легко дістати. Статистика каже, що так роблять 71% користувачів, а 13% взагалі кладуть його у ліжко. Чи безпечно спати так близько до смартфона?

На жаль, думки спеціалістів з цього приводу розділилися. У листопаді минулого року Національна програма по токсикології США підбила підсумки десятилітнього дослідження, на яке було витрачено $30 млн. Досліджувався вплив випромінювання телефону на здоров’я людини. Дослідження було проведене на щурах. Протягом тривалого часу щурів піддавали дії радіовипромінювання різної інтенсивності, після чого вчені спостерігали за їх поведінкою.

Результат був невтішний. У деяких щурів чоловічої статі після випромінювання були діагностовані пухлини в серці, мозку і в наднирковій залозі. У щурів-самок також з’явилися хворобливі симптоми, проте вчені не впевнені, чи були вони викликані саме радіовипромінюванням. Керівник дослідження Джон Бучер (John Bucher) вважає, що з цих досліджень не варто робити кінцеві висновки з приводу того, як впливає радіовипромінювання на здоров’я людини.

«Наші результати будуть використовуватися для подальших досліджень» – сказав Бучер.

Але Бучер стверджує, що «невеличкий ризик» все-таки присутній, коли ви довго тримаєте телефон біля голови або тіла (наприклад, коли ви тримаєте смартфон у кишені, а самі ж використовуєте навушники з мікрофоном для розмови)

«Якщо і є такий ризик, то він мінімальний, вважає Ларі Джанк (Larry Junck), нейроонколог і професор неврології з Мічиганського університету. – Ми не помічали збільшення мозкових пухлин у комплексі з популярністю мобільних телефонів».

За його думкою, проведення паралелей між радіовипромінюванням і виникненням пухлин недоцільно та «помилково з методичної точки зору».

У інших ця інформація викликає застереження.

«У нас є переконливі докази того, що електромагнітні випромінювання дійсно шкодить здоров’ю», – сказав Джоел Московіц (Joel Moskowitz), директор Центру сімейного та суспільного здоров’я в Каліфорнійському університеті.

Як приклад він приводить результати десятків досліджень, в тому числі проведене дослідження китайцями у 2017 році. Під час цього дослідження виявили, що в людей, які часто використовують мобільні телефони є ризик на виникнення гліоми – злоякісної пухлини в головному та спинному мозку.

Дослідження британських вчених 2018 року показало, що в період з 1995 по 2005 року частота виникнення гліобластоми – ще одного виду ракової пухлини в мозку збільшилась в англійців більше ніж у два рази. Найбільша частка виникнення пухлин у фронтальній та скроневій частині головного мозку – саме біля них ми тримаємо телефон, коли спілкуємось з кимось.

Пухлини мозку – не єдина небезпека, яка може непокоїти тих, хто користується телефоном.

«В сучасних смартфонах антени влаштовані по краях корпусу – зверху та знизу. – пояснює Московіц. – Основний сигнал проходить через нижню антену, а це значить, що опромінюється зона шиї».

Він вважає, що тривале опромінення може сприяти збільшенню захворювань щитоподібної залози. Згідно за американською онкологічною спілкою (ACS), за останні тридцять років частотність випадків раку щитоподібної залози збільшився в три рази та цей показник зріс більше, ніж інші види ракових захворювань.

Але всі ці данні ніяк не підтверджуються, отже звинувачувати у своїх захворюваннях смартфони доволі рано. Наприклад, ACS стверджує, що причина різкого зросту числа людей, що захворіли на рак щитоподібної залози може пояснюватися тим, що в наш час з’явилися сучасні ультразвукові технології, які дозволяють краще діагностувати це захворювання.

Чому ж так складно дізнатися, наскільки шкідливі мобільні технології? Одна з причин полягає в тому, що мобільні пристрої постійно змінюються, а технології досліджень відстають від них на кілька років.

«Більшість досліджень, пов’язаних з ризиком виникнення пухлин, було проведено на початку або в середині нульових, коли люди користувалися старими телефонами-цеглинами або розкладачками. Такі пристрої підтримують інтернет-технологію 1G або 2G», — розповідає Московіц.

На даний момент індустрія вже поступово переходить на 5G, а в експертів до цього часу все ще не вистачає інформації про вплив 4G на здоров’я людини. До речі, понад 200 вчених закликають відкласти впровадження 5G до того часу, поки не буде перевірена безпечність цієї технології.

Але все ж повернімося до питання того, наскільки шкідливо тримати телефон біля спального місця. Московіц вважає, що в цьому випадку переживати про появу пухлини в мозку не варто. Вночі мобільний пристрій не випромінює стільки радіочастот, як це відбувається під час розмови. Але невеличке випромінювання все-таки присутнє. Воно може порушувати процес сну, а також викликати інші неврологічні прояви. Московіц приводить до прикладу результати невеличкого дослідження, яке було проведено в Німеччині 2016 року. Вчені виявили, що радіочастоти впливають на структуру сну. Але чи впливає це на здоров’я людини загалом, поки що незрозуміло.

Очевидно, що в основній зоні ризику можуть бути діти.

«Я вважаю, що діти не повинні спати з телефоном тому, що радіовипромінення може проникнути в тканини значно глибше, ніж у дорослих», – говорить Бучер.

Найочевидніша порада – не тримати смартфон у спальні. Якщо ви поставили на ньому будильник, то на ніч увімкніть режим польоту, аби пристрій не виділяв ніякого випромінювання. Окрім того, Московіц рекомендує частіше використовувати гарнітуру, аби телефон був якомога далі від тіла.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Medium

Читайте также:

Пристрій для усвідомлених сновидінь дозволить працювати навіть уві сні

11 Wellness-гаджетів, які можуть зробити ваше життя кращим

Як виглядають найменші гаджети у світі

5 технологій, які пішли в минуле через Apple