11 Wellness-гаджетів, які можуть зробити ваше життя кращим

За даними Grand View Research, до 2030 року сегмент wellness-гаджетів досягне $200 млрд. З’являється новий електронний годинник, розумні браслети, сенсори та інші пристрої. Серед найбільш популярних — гаджети, що сигналізують про проблеми зі здоров’ям, “антивікові” гаджети й ті, що спрямовані на активний спосіб життя.

Ми склали список з 11 гаджетів для здоров’я, які популярні серед користувачів у соцмережах та оцінили наскільки ці гаджети функціональні та кому вони будуть корисні.

Сауна-ковдра, HigherDose

Американський wellness-бренд HigherDose, який запустився у 2016 році, спочатку виготовляв інфрачервоні сауни для готелів та оздоровчих центрів, а у 2019 році випустив домашню сауну-ковдру.

Хоча вона стала популярною серед ЗОЖ-адептів ще до пандемії COVID-19, команда бренду зізнається, що основне зростання продажів почалося 2020 року. Це був розпал самоізоляції та запиту на ритуали проти стресу.

Ефект сауни в ковдрі створюється завдяки інфрачервоному випромінюванню та елементам нагрівання, вбудованим усередину. Гаджет потенційно корисний — якщо він дійсно дає таку температуру, як, наприклад, у традиційній сауні.

При потрібній температурі ковдра-сауна може відновити м’язи після тренування (інфрачервоне випромінювання сприяє розширенню судин та посилює приплив крові), очистити пори завдяки підвищеному потовиділенню, зняти стрес та покращити сон. Щоправда, вартість гаджета не обґрунтована: дешевше відвідати звичайну сауну або лазню.

Ціна — $ 699.

LED-девайс від прищів, FaceGym

Бренд б’юті-гаджетів із США FaceGym з’явився на ринку у 2014 році та за цей час випустив лінійку доглядової косметики, гаджети з технологією мікрострумів, LED-маски, мезоролери та скребки для масажу обличчя.

А цього літа представив світлодіодний прилад Acne Light Shot. Він працює завдяки світлової терапії: кишеньковий прилад кріпиться на ділянку шкіри, пошкоджену акне, на 20 хвилин, і за цей час має зняти запалення та зменшити ймовірність появи прищів у майбутньому. Компанія запевняє, що ефект клінічно підтверджено.

LED-маску можна використовувати як SOS-засоби у тому випадку, якщо прищі – рідкісний побічний ефект поганого очищення обличчя або неправильного харчування. Але у випадку з акне потрібне комплексне лікування, і LED-маска не є його частиною.

Ціна — £ 48.

Шолом для стимуляції росту волосся, CurrentBody

Англійська компанія CurrentBody з’явилася у 2012 році. Тоді вона стала офіційним розробником гаджетів Clarisonic для очищення шкіри L’Oreal, а у 2019 році випустила першу LED-маску для обличчя під власним брендом.

Цього року навесні CurrentBody представила світлодіодний шолом для стимуляції росту волосся на голові – Skin LED Hair Regrowth Device. Він працює за рахунок низькоінтенсивної лазерної терапії. Якщо носити шолом по 10 хвилин на день, то, за обіцянками бренду, волосся буде густішим і міцнішим вже через чотири місяці. А ще стверджується, що гаджет здатний скоротити випадання волосся.

У журналі National Library of Medicine у 2021 році було опубліковано дослідження, що доводить, що LED-світло певної потужності активує ріст волосся. Саме тому використання гаджета дійсно може покращити ріст волосся, але їм не можна лікувати випадання волосся.

Якщо у пацієнта випадає волосся через фізіологічні порушення — наприклад, тому що у нього анемія, або тому, що він сидить на низькобілковій дієті, то організм просто не зможе активувати ріст волосся через відсутність «будматеріалів». Тож шолом буде корисним лише як додаткова опція у комплексній терапії.

Ціна — $ 859,00.

Розумний пластир від поту, Candesant Biomedical

Біотехнологічна компанія Candesant Biomedical з’явилася у 2015 році та з того моменту розробляла медичні гаджети для неінвазивного лікування різних захворювань. Найпопулярніший із них — пластир Brella SweatControl Patch для зниження надмірної пітливості в області пахв.

Він працює за допомогою технології цільового лужного термолізу: коли крапельки поту потрапляють на пластир, вони вступають у реакцію з натрієм, що міститься в патчі, і відбувається сплеск теплової енергії. Тепло наносить мікротравму потовим протокам, і потові залози дезактивуються на кілька тижнів.

У квітні 2023 року пластир схвалили FDA. Це корисна розробка для людей з гіпергідрозом: патч працює приблизно так само, як ін’єкції ботулотоксину, які блокують потові залози, зате без болю від ін’єкцій.

Тільки треба мати на увазі, що цілий рік користуватися пластиром не можна: можна практикувати лікування в літній сезон, але в інші місяці давати залозам працювати — піт не можна “вимкнути” назавжди. Він потрібний як мінімум для того, щоб виводити з організму токсини та продукти обміну.

Зараз пластир доступний у кабінетах американських лікарів: фахівці клеять його на пахви пацієнтів та залишають на три хвилини. За планами компанії, у січні 2024 року пластир надійде до аптек США.

Навушники для чищення вух, OtoSet

Молодий медичний стартап OtoSet з’явився у 2020 році та почав розробляти навушники для чищення вух від сірки. У 2022 році він отримав ліцензію на продаж від FDA та випустив на ринок інноваційний гаджет.

Обидва навушники оснащені прозорими місткостями та верхньою камерою з рідким розчином, що надходить у вуха при натисканні кнопки. Рідина руйнує вушну сірку, а помпа витягає її разом із розчином у нижню частину навушників. У компанії кажуть, що це перші у світі автоматизовані навушники для чищення вух.

Прилад вимиває вушні пробки за таким самим принципом, як це роблять лор-лікарі за допомогою спеціальних інструментів. Але перш ніж використовувати гаджет, потрібно провести консультацію з лікарем та обговорити протипоказання.

Наприклад, пацієнтам із колись перфорованою барабанною перетинкою суворо протипоказано промивання вух.

Зараз компанія працює над покращенням дизайну та зниженням ціни гаджета.

Ціна — $ 1,76 тис.

Тампон для виявлення інфекційних захворювань, Daye

Гінекологічний стартап Daye з’явився у 2017 році: вони зайшли на ринок з тампоном, який містить каннабідіол для зняття менструального болю. А у 2023 році випустили тампон, який за результатами аналізу мікрофлори піхви виявляє молочницю, бактеріальний вагіноз, схильність до раку, інфекції, а також рівень фертильності. Обидва тампони отримали ліцензію на продаж від FDA.

Компанія стверджує, що це перший домашній тест щодо визначення інфекційних захворювань, який не вимагає відвідування лікаря. Він виглядає як звичайний тампон, щоб знизити страх жінок перед тестуванням, адже вони часто хвилюються при відвідуванні лікаря. А домашні тести довгий час були складними та незручними у використанні.

Працює тампон так: його потрібно витягти з одноразового пакування, вставити в піхву (так само як і звичайний), а потім упакувати в стерильний контейнер і відправити в лабораторію Daye. Результати надійдуть за кілька днів у вигляді SMS-повідомлення.

Задум подібного методу діагностики — відмінний, і таке тестування справді буде точним. Але проблема в тому, що в більшості країн за ці гроші можна записатися на прийом до лікаря, і здати відразу кілька аналізів. Отже, домашній метод тестування за такою ціною просто неактуальний.

Ціна — $ 265.

Дзеркало для тестування UV-випромінювання, L&L Skin

Японська компанія L&L Skin, яка існує на ринку понад 20 років і спеціалізується на гаджетах для догляду за шкірою обличчя та тіла, випустила розумне дзеркало UV Magic Mirror, яке здатне визначити, чи шкіра захищена від ультрафіолетового випромінювання.

Гаджет створений для перевірки ефективності SPF-кремів, які призначені для захисту шкіри від сонячного випромінювання як профілактика раку та передчасного старіння. Дзеркало оснащене спеціальними камерами, які роблять SPF-покриття «видимим». Якщо людина нанесла засіб не на всі ділянки шкіри, то за допомогою камери можна заповнити прогалини.

Щоправда, на думку користувачів дзеркало переоцінене: «Можна нанести крем на шкіру за хвилину та перевіряти, чи всі ділянки перекриті SPF-захистом за допомогою дзеркала. А можна стежити за тим, куди і як ви наносите засіб — це дзеркало просто не знадобиться. Тільки якщо ви не хочете купити собі дорогий і майже марний гаджет для краси та технологічності вашої косметички.

Ціна — $ 229.

Каблучка для відстеження показників здоров’я, OURA

Фінська компанія Oura Health запустилася у 2013 році, а вже через два роки представила першу розумну каблучку, здатну відстежувати показники сну та фізичної активності. Усі дані відображаються у програмі Oura.

У 2020 році гаджет від Oura Health увійшов до списку «100 найкращих винаходів» за версією журналу Time. З кожним роком вони вдосконалювали функції каблучки, і у 2022 в колаборації з модним будинком Gucci випустили гаджет, що відстежує не тільки показники сну, але і пульс, менструальний цикл і частоту дихання.

Що правда якщо ви не бажаєте мати модний гаджет, то такі ж функції виконують доступніші за ціною розумні годинники.

Ціна — $ 550.

Пристрій для відстеження рівня метаболізму, Lumen

Стартап Lumen запустили в Ізраїлі у 2016 році дві сестри та за сумісництвом кандидатки біологічних наук Мерав та Міхаль Мор. Дівчата вигадали апарат, який відстежує рівень метаболізму. Виглядає він як мундштук, в який треба дихати.

Прилад аналізує кількість вуглекислого газу організмі. Якщо рівень вуглекислого газу високий, отже, в організмі велике вуглеводне навантаження. Якщо результат низький, отже, тіло активно спалює жири.

За словами представників компанії Lumen, на основі цих даних кожна людина може підібрати собі дієту. Однак вони обмовляються: прилад не гарантує 100% точності результату.

Прилад ще 2018 року розбирали у ЗМІ — тоді експерти також дійшли висновків про можливість його використання максимум як допоміжний гаджет через те, що рівень CO2, швидше за все, буде неточним, а отже, цей прилад показуватиме неоднозначні результати.

Щоб підібрати дієту, найкраще записатися на консультацію до фахівця. Виглядає це не так технологічно, як прилад Lumen, але результат буде ефективнішим.

Ціна — $ 299.

Динамічний компресорний масажер для ніг, Hyperice

Компанія Hyperice, заснована у 2011 році, випускає продукцію для відновлення м’язів спортсменів. У 2021 році Fast Company визнала бренд одним із найінноваційних у світі.

У 2022 році Hyperice представив нову розробку — динамічний компресорний масажер для ніг Normatec 3. Він працює за рахунок стиснення повітря та імпульсної технології, яка допомагає покращити кровообіг, відновити м’язи та зменшити запалення.

Цей прилад може стати гарною альтернативою постійним масажам для професійних спортсменів. Стиск м’язів та імпульсний масаж дійсно допомагають м’язам швидше відновитися. Але людям, які не займаються спортом так часто, він не потрібен.

Ціна — $ 799.

Капа-фотоапарат для ротової порожнини, Dental Monitoring

Платформа для стоматологічної онлайн-допомоги Dental Monitoring з’явилася в 2014 році і зайнялася розробками девайсів, які спрощують лікування захворювань ротової порожнини.

У 2021 році компанія представила капу-фотоапарат Scan Box Pro, щоб пацієнти могли фотографувати свою ротову порожнину і відправляти професійні кадри стоматологам для первинного огляду, не виходячи з дому.

Працює апарат так: потрібно завантажити однойменну програму (ваш лікар теж повинен нею користуватися), помістити камеру в порожнину рота, натиснути на кнопку затвора і відправити фото свому стоматологу через додаток. За знімком лікар зможе визначити стан ротової порожнини онлайн.

Капа-фотоапарат як метод первинного дослідження стану ротової порожнини потенційно може стати корисною розробкою: лікар-стоматолог може відразу перед прийомом подивитися, з чим він має мати справу, або дати рекомендації, якщо пацієнт, наприклад, у від’їзді і не може прийти на реальну консультацію.

Ціна — 55,00 £.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Новий мобільний пристрій на базі штучного інтелекту, який обіцяє нам революцію

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік