Blog Imena.UA

Як не збожеволіти під час війни: поради психологів

У такий складний час наша психіка стикається з невідомістю — що буде завтра і чи буде воно взагалі, де тепер жити, як жити, як бути з роботою. Дров у вогнище підкидає наша фантазія, яка зазвичай транслює в уяві тільки найгірші сценарії того, що відбувається. Як наслідок, багато українців переживають сильний стрес і живуть у стані перманентної тривожності. Сильне емоційне виснаження — не вигадана історія, а реальна проблема, яку треба вирішувати.

Рекомендації від експертів, які потрібно взяти на озброєння кожному

Ми зібрали поради психологів, які допоможуть зберегти нервову систему в балансі. Так, Ольга Королик (психотерапевт Altera Psy) рекомендує:

Експерт з медитації Олександр Король ділиться кількома техніками, які допоможуть у будь-яких ситуаціях:

Сертифікований коуч, бізнес-тренер, новатор у сфері освіти Марина Романенко дає поради, які допоможуть зберегти душевний баланс. Вона рекомендує застосовувати принцип альпіністів. Коли вони висять на скелі, завжди дотримуються правила трьох опор. Так і в умовах війни — три точки опори допомагають протриматися й не зірватись у прірву:

Дитячий та сімейний психолог Світлана Ройз підкреслює, що які б зараз у нас чи інших не були реакції — вони нормальні! Вона поділилася алгоритмом, як діяти в тій чи тій ситуації.

Коли розгублені:

Під час стресу та паніки:

Панічна атака:

Якщо шок у людини, яка поруч:

Якщо дотримуватися навіть цих мінімальних порад, можна зберегти свій спокій та нервову систему в порядку.

Безплатна психологічна допомога: коли самі впоратися не можете

Не завжди можна допомогти собі самому. Якщо відчуваєте, що вам потрібна допомога, отримайте її безплатно:

Додаток VOS дарує преміумпідписку — тут можна створити особистий простір для вашого ментального здоров’я та поспілкуватися з психологами.

Як зберегти гарні стосунки з рідними, якщо ви знаходитеся в одному приміщенні 24/7

Багато українців об’єдналися сім’ями, щоб разом пережити важкі часи. Проте психологічний фон залишає бажати кращого. Будь-яка гостра тема перетворюється на гостро-спірну. Найменше непорозуміння переростає на серйозний конфлікт. Зауваження сприймається як претензія. Щоб не лаятися з близькими, дотримуйтеся таких рекомендацій:

Не забувайте про особистий простір для кожного. Це може бути читання книги, перегляд фільму, гаряча ванна. Якщо ви помітили, що інша людина вирішила приділити час собі, не турбуйте її та не забирайте в неї цю можливість.

Що робити, коли відчуваєте провину за те, що ви у безпеці

Природа подбала про наше виживання, тому під час екстрених ситуацій мозок фокусується на тому, щоб якнайшвидше опинитися в безпечному місці. Ми на адреналіні можемо зробити неймовірні речі: проїхати кілька днів без сну та їжі, ризикувати всім, що маємо. Щойно опиняємось у безпеці, нас може накрити почуття провини за те, що зараз ми спокійно снідаємо, поки хтось думає, де взяти шматок хліба у бомбосховищі.

Для початку заспокойтеся. Із цією проблемою стикаються 60% українців, якщо не більше. Щоб допомогти собі:

Ви заслужили бути в безпеці. Ви не винні в тому, що хтось не зміг виїхати. Водночас відчувати провину теж нормально, але не варто на ній фокусуватися.

Як заснути, якщо вас не залишає тривожність

Багато українців зіштовхнулися з проблемами зі сном через надмірний рівень тривожності. Усе це посилює психологічний стан і точно не допомагає краще впоратися зі стресом.

Отже, за умов війни важливо дбати про себе. Пам’ятайте, що так буде не завжди, всьому приходить кінець, з вами все гаразд і будь-які емоції зараз нормальні. Продовжуємо триматися разом!

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО: