Кіберхондрія — новий вид психологічного розладу?

Чи бувало у вас таке, що у вас раптово захворів шлунок і ви вирішили пошукати причини виникнення болю в інтернеті? Швидше за все, ви просто з’їли зіпсований продукт, але начитавшись медичних форумів ви знаходили у себе явні симптоми пухлини та інших серйозних захворювань і доводили себе до паніки. Від такої шкідливої ​​звички страждають мільйони людей по всьому світу, тому їй навіть було дано неофіційну назву — кіберхондрія. На думку авторів видання The Conversation, надмірний пошук симптомів хвороб в інтернеті може серйозно зіпсувати життя і навіть привести до стресу, тому вони вирішили розібратися, яким чином можна позбутися від цієї шкідливої ​​звички.

Самолікування — добро чи зло?

За статистикою самолікуванням займається кожна третя людина. Цьому явищу є безліч причин, включаючи високі ціни на медичні обстеження, низьку кваліфікацію деяких лікарів і банальну нестачу часу на ходіння по лікарнях. Людям набагато простіше ввести свої симптоми в пошукову систему, почитати статті або проконсультуватися з некваліфікованими користувачами форумів і лікуватися запропонованими ними ліками. Але ж без допомоги професійного доктора можна почати лікувати неправильне захворювання і нанести своєму здоров’ю ще більшої шкоди.

Щоб довести це, у 2017 році було проведене дослідження за участю британських користувачів інтернету. Навіть в той час, коли інтернет був не так розвинений як зараз, 65% жителів Великобританії воліли діагностувати свої хвороби самостійно через інтернет, а не звертатися до лікарні. Велика частина з них шукали інформацію на форумах, де люди скаржилися на схожі симптоми, причому 46% з них були впевнені в поставленому ними діагнозі. Однак, насправді, тільки 15% діагностованих через інтернет хвороб виявлялися правильними.

Таким чином, людська тяга до пошуку симптомів хвороб в інтернеті є досить серйозною проблемою сучасності, яка може нашкодити здоров’ю багатьох людей. Взагалі, ця шкідлива звичка є різновидом іпохондрії — станом людини, при якому він постійно турбується про своє здоров’я.

Ознаки кіберхондрії — нового виду іпохондрії

Є чотири ознаки, які вказують на проблему:

  • занадто частий і довгий пошук симптомів захворювань в інтернеті;
  • неможливість зупинитися від пошуку навіть після знаходження найбільш можливих причин захворювання;
  • занепокоєння з приводу знайденої інформації;
  • вплив цього неспокою на повсякденне життя.

Як позбутися від іпохондрії нового виду?

На думку авторів видання, позбутися від кіберхондріі можна за допомогою когнітивно-поведінкової терапії. Ця форма психотерапії виходить з припущення, що психологічні проблеми людини пов’язані з його нелогічними думками та вкоріненими стереотипами, змінивши які можна усунути всі складнощі. Для лікування застосовується поведінковий підхід, при якому нові форми поведінки заохочуються і підкріплюються приємними для людини способами.

Щоб довести ефективність когнітивно-поведінкової терапії проти кіберхондріі, був проведений експеримент. Його суть полягала в тому, що група з 41 добровольця з вираженим занепокоєнням з приводу здоров’я проходила терапію протягом 12 тижнів, а контрольна група ніякого лікування не проходила. В результаті з’ясувалося, що перша група людей після сеансів дійсно почала рідше вдаватися до пошуку симптомів хвороб в інтернеті й стала більш спокійною.

При когнітивно-поведінковій терапії група добровольців намагалася робити наступне:

  • звертати більше уваги на те, що вони шукають в інтернеті. Через кілька днів вони вже почали усвідомлювати, що застрягли в постійному пошуку симптомів. Згодом вони почали складати список занять, які вони можуть виконувати замість тривожного перебування в інтернеті;
  • розібратися, як працює пошук в інтернеті. Часто буває так, що пошукові алгоритми видають людині сайти, які можуть зацікавити його найбільше. Але ж людині найцікавіше почитати про якусь страшну хворобу, а не про те, що сіпання ока може виникнути через банальне надмірне вживання кави;
  • довіряти тільки перевіреним сайтам. Навіть якщо добровольці все ж вирішувалися пошукати симптоми, вони почали заходити тільки на перевірені ресурси, заповненням яких займаються професійні медичні працівники. Форуми та соціальні мережі, само собою, ігнорувалися;
  • шукати найменш страшне пояснення симптомам. Наприклад, якщо у людини тимчасово погіршувався зір, вони просто намагалися відійти від монітора комп’ютера і дати очам відпочити. Ймовірно, в більшості випадків це дійсно допомагало, але ж при пошуку симптомів можна було знайти ознаки швидкої сліпоти та провести кілька днів у неспокої;
    відволіктися від бажання пошукати симптоми будь-якими іншими способами. Наприклад, при тязі до пошуку вони починали медитувати або займатися улюбленим хобі. Це дозволяло заспокоїтися і поглянути на проблеми тверезим поглядом.

Таким чином, якщо у вас є симптоми кіберхондріі, ви теж можете скористатися вищезгаданими порадами.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: The Conversation

Читайте также:

Кінець всесвіту Google або чому пошуковики втрачають популярність

А як щодо психотерапевта? — як простий експеримент показав, що штучний інтелект може давати гідні поради

Як влаштований інтернет та чому він називається глобальною мережею

Кабель на дні океану: як прокладають інтернет між континентами