Боротьба із технозалежністю — вигадка Google чи реальна допомога?

Компанія Google оголосила, що робить важливі кроки у напрямку обмеження «технологічної залежності». Дізнаємося про це детальніше.

Важлива ініціатива чи імітація турботи?

На цьогорічній конференції I/O компанія Google презентувала ініціативу, спрямовану на вирішення питань, які багато хто називає «технологічною залежністю». Ця ініціатива включає декілька нових функцій, які, за словами керівництва компанії, розроблені щоб допомогти людям стежити за своїм цифровим часом. Однак вчені, які вивчають використання смартфонів та соціальних мереж кажуть, що технологічна залежність не є реальним і таким суворим ворогом, як деякі її визначають.

Слід зазначити, що багато людей зіткнулися не з загальновідомими побічними ефектами гаджетів (насамперед, адикції, депресія тощо), а з наслідками їх надмірного та необачного використання. Наприклад, травми, які ми отримали, друкуючи текстове повідомлення «на ходу», або передивляючись стрічку новин в автомобілі. Подібні випадки стали сюжетом як для кумедних роликів у Youtube, так і для досить трагічних подій. Хто винен більше? Наші смартфони, тобто, їх розробники, або ми самі?

На конференції для розробників технологічний гігант представив ініціативу Digital Wellbeing. Google заявляє, що план буде зосереджений на підтримці так званої JOMO, що розшифровується joy of missing out (від англ. «з радістю пропустити», протилежне від FOMO, «страху втратити», — прим. перекладача). Завдяки низці нових функцій контроль користування обіцяє стати легшою процедурою. Але реальність полягає в тому, що «технологічної залежності», принаймні, як реальної комплексної дилеми, котра викликає клінічний рівень ураження чи психологічний стрес, може і не існувати. Фактично, деякі вчені, які займаються цим питанням, вважають, що такі технологічні компанії, як Google, зосереджують свою увагу на фальшивій проблемі, щоб уникнути вирішення нагальних проблем, наприклад, конфіденційності та використання користувацьких даних.

«– Це відповідає інтересам великих компаній, які радо обговорюють теми екранного часу та його вживання», – розповів Ендрю Пржибильський (Andrew Przybylski), старший науковий співробітник Oxford Internet Institute.

Цифровий добробут – головна задача

На конференції Google заявила, що хоче допомогти людям відстежувати частоту використання своїх пристроїв, щоб вони могли витрачати більше часу на інші речі. Серед інструментів для такого трекінгу є нова функція Dashboard, яка показує як часто ви використовуєте смартфон або планшет на Android. Цікавим є той факт, що тут компанія не використовує термін «залежність». Можливо, це добрий знак. Залежність – це справжній розлад, клеймо в очах суспільства. Перебільшені заяви про проблеми, що виникають внаслідок використання мобільних пристроїв, лише погіршують ситуацію.

Незважаючи на те, що Google уникає слова «залежність», нова ініціатива компанії базується саме на ідеї, що обмеження використання гаджетів зробить нас щасливішими і кращими людьми. Ретельні дослідження показують, що це проблема з фальшивим рішенням. Насправді, всі заголовки в медіа, які застерігають нас від смартфонів-знищувачів молодого покоління, його здоров’я та емоційної стабільності, це, за словами Пржибильського, лише «проекція наших власних страхів».

Малі дослідження, великі проблеми

Наявні дослідження технологічної залежності мають декілька великих проблем. Більшість з них працюють з дуже незначною кількістю даних, тому не мають статистичної ваги. І більшість з них навіть не встановлюють, що пристрій викликає проблему. Наприклад, заява про те, що депресія серед підлітків та кількість куплених iPhone одночасно зростають — це класичний приклад кореляції, а не причинно-наслідкового зв’язку. Наші телефони не завжди винні у випадках депресії. Пржибильський намагався відтворити деякі дослідження, які засвідчили, що між використанням соціальних мереж та депресією існує зв’язок. Він залучив більші групи користувачів у більш контрольованому середовищі, але не зміг отримати ті ж самі результати.

«– Люди роблять вичерпні твердження про зв’язок між добробутом і технологічним використанням, але якщо це було б показано на умовній діаграмі Венна, кола перекривали б одну чверть одного відсотка. Це, в буквальному сенсі, найнижча якість доказів того, що ви могли б дати, щоб люди не висміяли вас», – пояснює Пржибильський.

У минулому році Пржибильський виступив співавтором дослідження, опублікованого в журналі Psychological Science, де він разом з колегами досліджував вплив екранного часу на понад 120 000 британських підлітків. Дослідники запитали учасників, скільки часу вони витрачали на стримінг, ігри та використання смартфонів і ПК. Після обробки даних через серію статистичних аналізів, вчені зрозуміли, що екранний час не є шкідливим для переважної більшості підлітків. Це іноді корисно, особливо якщо підлітки використовують його протягом двох-чотирьох годин на день. За словами Пржибильського, дані свідчать, що помірне використання цифрових технологій не є шкідливим і може бути вигідним у сьогоднішньому підключеному світі. Проте, навіть отримавши вищезгадані позитивні результати, Пржибильський зазначив, що вплив наслідків, які вони спостерігали, був крихітним.

«– Перед батьками, ресурси яких обмежені, постає запитання: на чому ж сфокусувати ці обмежені ресурси? На тому, щоб дитина снідала або отримала повноцінний нічний сон? Оскільки ефект від цих активностей набагато більший, ніж від екранного часу.»

Бачити проблему скрізь

Батьки турбуються, що використання соціальних мереж загалом шкідливе для підлітків. Вони відволікаються на текстові повідомлення під час занять; втрачають сімейний час, пишучи за обіднім столом; прокручують Instagram замість того, щоб спати. Коли побачите кілька прикладів смартфон-одержимої поведінки – вся сім’я дивиться у телефони під час спільного обіду в ресторані – почнете помічати це скрізь. Це може бути частковим результатом явища, відомого як упередженість підтвердження. По суті, людина бачить лише те, що підтверджує його/її ідею.

«– Багато досліджень пов’язано з цими проблемами. Наші занепокоєння або паніка стосовно чогось нового (у даному випадку, соціальних медіа) впливає на те, як ми проводимо дослідження та інтерпретуємо результати», – розповідає Пржибильський.

Спотворені, негативні точки зору, ймовірно, вплинули на дослідження багатьох нових винаходів і досягнень протягом всієї історії людства. На жаль, звертаючи увагу виключно на соціальні збитки, ми не бачимо те, як нова технологія може допомогти нам. У соціальних мережах такі упередження можуть відволікти увагу від інших серйозних проблем. Пржибильський каже про те, що треба сфокусуватися на набагато важливіших речах, яким ми не приділяємо певної уваги, а саме: конфіденційність, реклама, яка володіє нашими персональними даними тощо.

Коли соцмережі приносять користь, а не завдають шкоди

Кендіс Л. Оджерс (Candice L. Odgers), професор психології та соціальної поведінки в Каліфорнійському університеті в місті Ірвайн, США, спеціалізується на вивченні нових технологій та розвитку підлітків. В березні цього року вона розповіла журналістам Business Insider, що соціальні медіа можуть мати позитивний вплив на підлітків та молодь, але багато людей не приділяють уваги цьому дослідженню:

«– Цифровий світ не створив нового виду дітей. Багато з того, що притягує їх до соціальних мереж, також притягує їх і до інших видів діяльності».

Масштабний огляд 36 досліджень, опублікованих в журналі Adolescent Research Review, показав, що підлітки не лише не почуваються обмеженими через їхні екрани, а навіть використовують цифрове спілкування для поглиблення та зміцнення існуючих особистих відносин. Автори дійшли висновку, що молодим людям легше проявляти любов, ділитися чимось особистим та навіть організовувати заходи й зустрічі в інтернеті.

Аналогічним чином, автори огляду літератури з соціальних мереж та екранного часу, опублікованих ЮНІСЕФ, дійшли висновку, що «цифрові технології є корисними для соціальних відносин дітей», і що більшість молодих людей використовують їх для «покращення існуючих відносин та підтримки комунікації з друзями». Діти, яким важко знаходити друзів в реальності, можуть навіть використовувати цифрові інструменти щоб «компенсувати це і будувати позитивні відносини». Невеличке дослідження британських підлітків з прийомних сімей в 2018 році підтверджує цю тезу: соцмережі допомагають молоді підтримувати здорові стосунки з їхніми біологічними батьками, заводити нових друзів та полегшує перехід від дитинства до дорослого життя.

Інші дослідження, в тому числі, серед користувачів Instagram у віці від 18 до 55 років, показують, що підлітки також звертаються до онлайн-платформи, як до засобу вивчення світу та реалізації потенційних пригод.

У вас немає залежності від Facebook або Instagram

Вчені, які займалися цими дослідженнями, підкреслювали, що соціальні медіа та смартфони – це не стільки «залежність», скільки новаторська, захоплююча платформа для покращення звичної активності. Інакше кажучи, соціальні медіа мають подібний вплив на мозок як багато інших видів діяльності – занадто багато/ дуже мало може викликати негативні наслідки, а помірне використання, навпаки, може мати позитивні результати. Автори огляду ЮНІСЕФ стверджують: заяви про перекручений цифровими технологіями мозок не підтверджуються результатами неврологічних досліджень, і їх слід сприймати скептично.

Залежність є складною та серйозною проблемою, яку вчені ще не зрозуміли остаточно. Як правило, вона виникає внаслідок низки взаємопов’язаних факторів, які включають наше оточення та наші гени. В результаті, класифікація практично універсальної залежності від цифрових інструментів як «залежності» просто не є справедливою стосовно тих людей, чиє життя розірвано навпіл такими речами, як алкоголізм чи вживання наркотиків. Головним чинником, що характеризує звикання, є злоякісне вживання чогось в такій формі, яка перешкоджає щоденній звичній активності настільки, що люди не можуть нормально функціонувати. Дослідження показують, що соціальні медіа, навпаки, часто використовуються для покращення відносин і не зменшують реальних взаємодій або завдають рівномірної шкоди.

Однак, є свідчення того, що люди, які вже схильні до депресії та тривожності, можуть більше постраждати від використання платформ за принципом «порівняй і впади у відчай». У серії досліджень, опублікованих в журналі Information, Communication, and Society, було встановлено, що, хоча використання Facebook не впливало на соціальну взаємодію людей, прокрутка стрічки новин, здається, пов’язана зі зниженням почуття добробуту.

«– Люди, які використовують виключно соціальні мережі, насправді не задовольняють свої соціальні потреби, – сказав Майкл Керні (Michael Kearney,) співавтор дослідження. – Отже, якщо вони не задовольняють свої соціальні потреби за межами соціальних мереж, то останні, ймовірно, можуть викликати почуття самотності».

Є багато простих, здорових способів запобігти цим ризикам, не вдаючись до жорстких заходів, наприклад, відмова від смартфона. Якщо остання ініціатива Google може допомогти з цим, то це треба всіляко підтримувати. Але важливо пам’ятати, що такі ініціативи не роблять акцент на конфіденційності та захисті даних.

ВАРТО ЧИТАТИ:

Джерело: Business Insider

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?