Personal Jesus — 33 роки тому Apple представила перший Macintosh

Цього тижня в історії розвитку сучасних технологій відзначається важлива дата: 24 січня 1984 року Apple представила персональний комп’ютер Macintosh 128K. Можна не бути фанатом Apple та iOS-екосистеми, але безглуздо заперечувати внесок компанії в технологічний прогрес всесвітнього масштабу.

Перше покоління комп’ютерів Mac саме по собі було прогресивним, хоча і користувацький графічний інтерфейс, і гарнітура-мишка вже були знайомі користувачам. Але ж ще була легендарна телевізійна реклама, що з’явилася в ефірі під час трансляції фіналу Національної футбольної ліги Super Bowl, про яку і досі згадують, як про кращий зразок маркетингової IT-стратегії:

Історія назви

Проект Mac розпочався наприкінці 1970-х років, а головною дійовою особою тоді був інженер Джеф Раскін (Jef Raskin). Його ідея полягала у тому, щоб створити персональний комп’ютер з графічним інтерфейсом, доступний по ціні. Він хотів встановити максимальну цінову межу на рівні $500, що на сьогоднішній день дорівнює $1 650. На той час вже представлений раніше комп’ютер Apple II коштував $1 298, а найдешевший та найпримітивніший TRS-80 перевищував цінник Раскіна на майже сотню — $599. Джобс та Раскін не могли дійти згоди щодо співвідношення ціни та якості майбутніх Mac, оскільки дешевизна неодмінно виключала ті характеристики, якими Джобс не міг поступитися.

Стів Джобс (Steve Jobs) взяв на себе керування розробкою Mac, а перший варіант написання назви McIntosh (його Раскін запозичив у сорту яблук) було замінено на Macintosh. Раскін вважав проявом сексизму називати комп’ютери жіночими іменами, як от Lisa, тому взявся за фрукти. Згодом він окремо випустив ПК Canon Cat, на основі власних розробок, однак проект не мав ніякого успіху. Назву, власне, довелося замінити не через особисту неприязнь до Раскіна — на той час вже існувала McIntosh Laboratory, яка займалася випуском високоякісного аудіообладнання. Стів Джобс домовився із McIntosh про мирне використання співзвучних назв та взаємне узгодження фінансових аспектів. Якби цього не сталося, Apple могла би називати комп’ютер просто MAC, як абревіатуру від «Mouse-Activated Computer».

273caed64267e8405cd74575bb61a38a-780x531

Найцінніший експонат

Macintosh не був першим комп’ютером Apple на масовому ринку, оскільки раніше був представлений Apple II, а також не був першим екземпляром з віконцями, іконками та курсором миші на екрані — ця честь випала моделі Lisa. Особливістю цього комп’ютера було поєднання декількох критичних факторів: простота використання, акцент на розвиткові креативності кожного користувача. Розробники хотіли переконати широкий загал, що можна отримати кращий та приємніший інтерфейс, аніж зелені літери на чорному екрані, а Macintosh став їхнім головним аргументом.

Macintosh 128K мав об’єм оперативної пам’яті 128K, 8 MHz, два серійні порти та роз’єм для 3,5 дискет. Він працював на Mac OS 1.0, діагональ чорно-білого монітора становила 22,7 см (9 дюймів), а ціна складала $2 500, в перерахунку на сьогоднішній курс це дорівнює $5 000.

Та все ж продажі перших Mac були провальними, тому компанія вирішила продовжити випускати Apple II протягом наступних декількох років. І тільки третє покоління Mac нарешті продемонструвало комерційний успіх — це була модель Macintosh SE/30. Але перша версія започаткувала найуспішнішу серію комп’ютерів Apple. Врешті решт, Стів Джобс прагнув зробити взаємодію між людиною та машинами якісніше, а наше життя в часи високих технологій — легше та краще. І хто буде заперечувати, що йому це вдалося? Читайте про інші технологічні історії в наших статтях:

Джерело: Cult of Mac

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

10 інструментів, які допоможуть знайти та видалити найбільші файли на диску