З Днем народження, Linux

«Привіт усім користувачам minix – Я створюю безкоштовну операційну систему (це просто хобі, нічого професійного на кшталт gnu) для клонів 386(486) AT. Я з цим всім намагаюся дати собі раду вже з квітня, скоро все буде готове. Хотів би отримати ваші відгуки про те, що вам подобається і не подобається у minix, бо моя ОС трохи її нагадує» — так починалося перше звернення Лінуса Торвальдса до спільноти ґіків, котре він залишив 25 серпня 1991 року у групі новин comp.os.minix. По цей бік «залізної завіси» усі були захоплені тим, як зненацька розвалювався Радянський Союз, країни майже одночасно проголошували незалежність та референдуми, і тому ніхто і припустити не міг, що хобі 21-річного студента-програміста з Гельсинкі за 25 років стане роботою не лише одного ентузіаста, а десятків тисяч розробників, і буде використовуватися на більш ніж 1 млрд пристроїв у всьому світі — від крихітних контролерів та промислових автоматів до смартфонів та суперкомп’ютерів, котрі займають цілі поверхи будівель.

Не лише Linux, але й в цілому інтернет дуже сильно змінився за ці 25 років. Організація Linux Foundation до ювілейної дати оприлюднила звіт із ключовими датами та внеском від 13,5 тис програмістів з усього світу. Як свідчить цей звіт, на певному етапі спільнота випускала близько 8 патчів ядра на годину — детальніше про все це можна почитати у самому звіті за посиланням. А вам ми пропонуємо переглянути документальний фільм про Лінуса Торвальдса, Linux, open-source та те, як формувався світ вільного програмного забезпечення:

Серед досягнень Linux за цей час — включення цієї ОС до навчальних шкільних програм для дітей завдяки можливостям використання Raspberry Pi; використання її у роботі французьких поліцейських (що дало змогу заощадити мільйони євро); і навіть випуск коду для Linux від Microsoft.

За матеріалами GeekTimes та TechCrunch

Читайте также:

Історія BBK Electronics: як бренди Oppo, Vivo, Realme та OnePlus завоювали світ смартфонів

10 інструментів, які допоможуть знайти та видалити найбільші файли на диску

7 найбільш затребуваних мов програмування 2024 року

Nvidia: історія бренду та його роль у розвитку штучного інтелетку