Blog Imena.UA

Ігроманія як психічний розлад — ВООЗ ініціює дебати по всьому світу

Ментальні розлади через комп’ютерні ігри слід вважати одним з різновидів розладів психічного здоров’я, згідно з останнім виданням Міжнародної класифікації захворювань від ВООЗ. Але є підстави ставитись до цього скептично: медичного консенсусу щодо діагностики не існує, і багато дослідників ще не остаточно переконані в існуванні саме цього відокремленого порушення. Дізнаємося про це детальніше з матеріалів іноземних видань.

Характеристика ігрового розладу

«Золотий стандарт» медицини, Міжнародна класифікація захворювань, визначає безліч хвороб, розладів, травм тощо. Дослідники використовують її для опису летальних випадків, захворювань, травм та симптомів, а лікарі – для діагностики захворювань та інших станів. У багатьох випадках медичні компанії та страховики спираються на класифікацію як основу для призначення відшкодування.

Володимир Позняк (Vladimir Poznyak), член Департаменту ВООЗ з психічного здоров’я і токсикоманії, зазначив, що класифікація ігрового розладу означатиме, що спеціалісти зі сфери охорони здоров’я будуть приділяти більше уваги цьому стану. В свою чергу, це підвищить можливість того, що люди, які страждають від геймерського порушення, отримають відповідну медичну допомогу. За його словами, є три основні діагностичні ознаки (особливості) ігорного розладу:

В цілому, основні характеристики подібні з діагностичними особливостями розладів та порушеннями, які виникають у любителів азартних ігор. «Азартні розлади» – це ще одна категорія клінічних станів, які не пов’язані з вживанням психоактивних речовин, але розглядаються як звикання і залежність.

Для встановлення діагнозу негативний характер поведінки повинен тривати принаймні 12 місяців: «Це не може бути просто епізодом з кількох годин чи декількох днів, – пояснює Позняк. – Однак бувають і виключення, коли інші критерії співпадають, а симптоми досить серйозні».

« – Мільйони геймерів по всьому світу, навіть коли справа доходить до тривалого геймінгу, ніколи не будуть кваліфікуватися як люди, які страждають від ігрового розладу», – уточнив Позняк, додавши, що загальна поширеність цього стану дуже низька.

Також Позняк наголошує, що цей діагноз можуть поставити лише професійні лікарі. Усі лікувальні методи базуються на принципах і методах когнітивно-поведінкової терапії. Він додає, що також можуть надаватися різні види підтримки, включаючи психосоціальні втручання: соціальна допомога, розуміння стану і співучасть близьких та родичів. Якою б не була терапія, вона має спиратися на розуміння характеру поведінки й того, що може бути зроблено для поліпшення ситуації. Можуть також знадобитися профілактичні заходи.

Зрештою, ВООЗ сподівається, що включення ігрового розладу в класифікацію сприятиме дебатам, а також подальшим дослідженням та міжнародній співпраці фахівців.

Чи був діагноз?

Що стосується Діагностичного статистичного довідника з психічних розладів то ментальні порушення, пов’язані з інтернет-геймінгом, знаходяться в спеціальному розділі, який потребує додаткових досліджень У 2016 році експерти написали листа до ВООЗ, не рекомендуючи включати ігрові розлади до МКБ. Вони стверджують, що існуючі дослідження щодо передбачуваного розладу є недостатніми. Крім того, «акт формалізації цього розладу, навіть як пропозиції, має негативні медичні, наукові, громадські та соціальні наслідки і ознаки порушення прав людини, які слід дослідити».

«– Я клініцист і дослідник, тому маю змогу бачити людей, які грають у відеоігри та вважають себе залежними», – розповів психолог Антоні Бін (Anthony Bean) редакції CNN. Але він додає, що нові критерії є надто широкими і не розрізняють м’які та важкі форми захворювання.

Вік пацієнтів Біна варіюється від 11 до 36 років. Співпрацюючи з ними та досліджуючи ігри, в які вони грають, він може зробити висновки про їхню взаємодію із навколишнім світом. Фахівець зазначає, що ці знання можуть допомогти користувачам у боротьбі з депресією й тривогою.

Для батьків або інших близьких людей, котрі стурбовані ментальним здоров’ям активного геймера, важливо бути максимально проінформованим. І, все ж таки, Бін не каже, що ігрового розладу не існує. Абсолютно все, до чого можна вжити слово «занадто», є поведінковим звиканням.

ВАРТО ЧИТАТИ:

На основі матеріалів: The Verge, CNN