Вибір мобільних папараці — найкращі фотоаксесуари для смартфонів

Фактично всі смартфони, присутні сьогодні на ринку, мають вмонтовану камеру, а гаджети преміум-класу — навіть подвійний фотомодуль чудової якості. Втім, невеликий фізичний розмір пристрою накладає певні обмеження на якість фото- та відеозйомки. Щоб обійти їх, виробники пропонують величезний вибір фотоаксесуарів, таких як накладні об’єктиви, стабілізатори, штативи, спалахи та інше обладнання, які можна купити відносно недорого. І навіть якщо деякі з цих товарів коштують чимало, вони все одно дешевше за нову компактну камеру. А результати їх використання приємно вас здивують.

Чому саме ці аксесуари?

Камери в смартфонах досягли такого рівня якості, що постає питання, а чи потрібні для них аксесуари взагалі. Пристрої від Apple, Samsung, Sony, LG та Google здатні робити дуже хороші знімки, хоча в це важко було повірити ще 2-3 роки тому. Навіть менш відомі виробники, такі як Huawei та OnePlus, пропонують системи з дво- та трикамерними фотомодулями, що фотографують чи не краще за великі бренди.

Слід зазначити, що виробники смартфонів поступово захоплюють ринок розробників фотоаксесуарів, оскільки нові гаджети часто оснащені подвійною камерою та більш якісними вбудованими системами OIS (Optical Image Stabilizer — оптичний стабілізатор зображення). Все ж, смартфони ще не мають дійсно ширококутних чи телескопічних об’єктивів, крім того, їм потрібні штативи для стабільної фіксації під час зйомки.

Таким чином, потреба у фотоаксесуарах існує, щоб подолати недоліки камери смартфона. Завдяки кільком правильно підібраним девайсам ви зможете суттєво покращити якість контенту у своїй мобільній медіагалереї.

Накладні об’єктиви

Якість об’єктивів в камерах смартфонів зараз краще, ніж будь-коли, але якщо діаметр лінзи менше за 1 см, це накладає певні обмеження у світлосилі. Тому корисними стануть лінзи, що фіксуються поверх основного об’єктива камери. Додаткова лінза збирає набагато більше світла і забезпечує кращий контроль за експозицією, колірною температурою та іншими параметрами через спеціальні програмні додатки.

Деякі об’єктиви, такі як Olloclip та Aukey, кріпляться просто до корпусу вашого смартфона, тоді як інші, наприклад, пристрій Moment, вимагають купівлі спеціального чохла для кожної моделі смартфону. Але пам’ятайте, що жодна з накладних лінз не покращить чіткість ваших фотографій, оскільки далі світловий потік все ж проходить через об’єктив вбудованої камери смартфону. І якщо це дешевий смартфон, то якість фото може погіршитися у порівнянні з тим результатом, що забезпечує накладний об’єктив.

Зауважимо: якщо ви хочете отримати справді високоякісну камеру, з великим сенсором та об’єктивом і легку в користуванні, вам потрібен окремий фотомодуль, щось подібне до моделі DxO One. По суті, це автономна камера з власним сенсором, об’єктивом та діафрагмою, яка підключається до смартфона та керується за допомогою програмного додатку. Але DxO One коштує $500, і за ці гроші ви можете придбати дійсно гарну компактну фотокамеру, таку як Sony RX100 Mark III. Наразі за цю модель просять трохи більше $600.

Об’єктиви Moment

Більшість фанатів камерафонів погоджується, що Moment – це найкращий накладний об’єктив серед всіх, що є на ринку. Компанія, яка вийшла на сцену завдяки Kickstarter у 2014 році, нещодавно випустила нову версію продукту із п’яти типів об’єктивів: риб’яче око, широкий кут, телепортрет, анаморфний та макрооб’єктив. Розробники також випустили нові чохли, які фіксуються більш надійно і працюють з останніми моделями смартфонів iPhone, Pixel та Samsung Galaxy.

Ці об’єктиви недешеві (від $90 до $100, і навіть $120 для анаморфних лінз, плюс $30 за футляр або більше, якщо мова про футляр з power bank), але конструкція оптики та багатоелементний дизайн забезпечують найкраще зображення, яке можна отримати на смартфоні. Вмонтовані в корпус з надміцного металу, вони легко та надійно прикріплюються до телефона, а кожен з них вкручується, як об’єктив дзеркальної камери. Додаток також простий у використанні та надає вам більше функцій, ніж ви отримуєте за допомогою більшості вбудованих програм для смартфонів.

Olloclip

Продукти Olloclip працюють тільки з iPhone. Якщо ви використовуєте пристрій від Apple, у вас є вибір. За $100 ви отримаєте Core Lens для iPhone 7/7 Plus або 8/8 Plus, який включає риб’яче око, 15-кратний макрооб’єктив та надзвичайно ширококутний об’єктив. Аналогічний набір об’єктивів доступний і для iPhone X, але він називається Mobile Photography Box.

Як і Moment, продукт Olloclip має свій власний програмний додаток, який розширює можливості класичного ПЗ для камери смартфону. Це якісна оптика за прийнятною ціною, до того ж не потрібно купувати футляр для фіксації об’єктива, як для Moment. Але ви не зможете використовувати один і той же об’єктив на моделях iPhone 7 Plus та 8 Plus, крім того, ці об’єктиви не сумісні з більшістю чохлів iPhone. Якщо вас задовольняють такі обмеження, а також той факт, що доведеться використовувати лише iPhone, Olloclip здатний покращити якість фото зі смартфона, за доступну ціну.

Aukey Ora lens kit

Вам подобається ідея накладних об’єктивів? Тоді Ouk Aura Ora Kit стане в нагоді. Всього за $20 ви отримаєте ширококутний 140° об’єктив, а також 10-кратний об’єктив для макрозйомки. Корпуси виготовлені з алюмінієвого сплаву, скло покрите спеціальним складом, щоб запобігти блікам та ореолам, а фіксатор має гумові контакти, що зводить до мінімуму ковзання по корпусу телефону. Більш того, він працює з великою кількістю смартфонів, включно з iPhone 8.

Стабілізатори

Якщо ви хочете транслювати стабільне відео через Facebook Live або Periscope, вам потрібен стабілізатор. Вони доступні як в ручному, так і в моторизованому варіантах, і здатні пом’якшувати усі поштовхи під час зйомки, що дозволяє створювати класний кінематографічний ефект. Але пам’ятайте — щоб отримати результати такого рівня, як більшість професійних роликів на YouTube, потрібна хороша практика.

Zhiyun Smooth 4

Стабілізатор Zhiyun Smooth 4 знаходиться на вершині списку подібних пристроїв для смартфонів, оскільки він якісно зроблений, оснащений електроприводом та має чималий набір функцій. Девайс виготовлений з металу (на відміну від DJI Osmo Mobile 2), досить легкий і здатний зафіксувати будь-який телефон з екраном до 7 дюймів по діагоналі (і вагою до 500 гр).

Модель Smooth 4 працює до 12 годин без перерви. Стабілізатор може заряджати телефон безпосередньо під час зйомки, індикатор батареї показує поточний рівень зарядки. Стабілізатор можна підживлювати від портативного джерела живлення, а телефон — одночасно заряджати від Smooth 4 через USB-порт. Такий підхід забезпечує практично необмежений час роботи.

Гаджет відрізняється хорошим набором функцій. Кілька перемикачів дозволяють встановити, наприклад, режим PhoneGo, оптимальний для миттєвого переходу сцени або захвату швидких рухів, режим покадрової (цейтраферної) зйомки та різних спецефектів. Smooth 4 здатний відстежувати з високою точністю різні об’єкти, включно з обличчями людей. Вам достатньо помістити об’єкт, який ви хочете відстежувати, в рамку на екрані, а все інше стабілізатор зробить автоматично. Весь набір коштує $149, що не так вже й багато для серйозних фотографів зі смартфоном.

DJI Osmo Mobile 2

Компанія DJI допомогла популяризувати системи стабілізації для смартфонів через свої продукти Osmo і Osmo Mobile, але остання модель коштує досить дорого ($299) і не дуже добре працює з великими телефонами. На виставці CES 2018 виробник представив дешевшу модель Osmo Mobile 2 за $129, яка зроблена з високоміцного нейлону замість металу. Тут відсутня функція «гарячої заміни» батареї, яка була в першій моделі, зате вбудований акумулятор працює втричі довше — до 15 годин.

На відміну від Zhiyun Smooth 4, елементи керування досить прості, що полегшує навчання та використання. Ви також можете швидко переналаштувати його, двічі натиснувши кнопку режиму. Цю операцію було важко зробити на Smooth 4. Також тут легко і швидко перемкнутися на фронтальну камеру для запису влогу. На жаль, щоб перемкнути камеру в портретний режим для Instagram, потрібно смартфон повернути вручну. У будь-якому випадку, це краще, ніж перша модель, а також дешевше.

Інші аксесуари

Окрім об’єктиву та системи стабілізації, у камери смартфона є ще кілька слабких місць. Наприклад, корисно мати штатив для утримування телефону, якщо ви знімаєте без допомоги інших осіб, а потужність спалаху та якість мікрофона поки що не можуть задовольнити всі примхи фотографа. Додаткові аксесуари, що наведені нижче, здатні компенсувати подібні недоліки.

  • Joby GripTight GorillaPod

Гнучкий трипод GorillaPod вже давно користується попитом серед ентузіастів фотографії, оскільки його застосовують як зручну ручку і штатив одночасно. GripTight GorillaPod здатний утримувати будь-який смартфон шириною від 66 до 99 мм — просто витягніть кронштейн, вставте телефон і затягніть гвинт. Далі ви можете встановити його на будь-яку поверхню, навіть дуже нерівну, або й обгорнути навколо дерева, що забезпечує миттєвий монтаж камери. Аксесуар має 30 см в довжину, а вага становить усього 70 г. При ціни $30 цей аксесуар можна вважати must-have для всіх любителів відео- та фотозйомки.

  • iBlazr 2 LED light

Коли виробники вихваляють мобільні камери, вони не завжди розповідають про спалах. Треба зауважити, що в більшості камер він досить тьмяний, тому в умовах нічної зйомки вам потрібні додаткові пристрої. Модель iBlzr 2 за $50 має 4 світлодіодні ліхтарі, її можна зафіксувати на верхній частині вашого гаджета iOS або Android та синхронізувати з вбудованою камерою через Bluetooth. iBlzr 2 збільшує радіус дії спалаху до 25 м. Цей пристрій від українських розробників здатний забезпечити 300 спалахів або працювати 3 години в режимі безперервного освітлення без перезарядження батареї.

  • Rode VideoMicro and VideoMic ME

Ще один недолік смартфона — якість вбудованого мікрофону. Більшість гаджетів неприйнятні для запису професійного звуку, і саме тому будуть корисними розробки Rode VideoMicro та VideoMic ME. Обидві моделі коштують близько $60 і мають в комплекті насадку з хутра на мікрофон для захисту від вітру. VideoMic ME призначений тільки для смартфонів, а от VideoMicro також придатний для стандартної фото- і відеокамери. Пристрої фокусуються на захопленні звуку в секторі саме перед камерою, зменшуючи периферійний і фоновий шум. Ви навіть можете підключити навушники, щоб контролювати якість звуку в режимі реального часу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Джерело: Engadget

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати