Чим більше камер — тим краще? Тест смартфонів з подвійним фотомодулем

Число моделей смартфонів з двома основними чи фронтальними камерами за останній рік перевищило сотню. І ці моделі належать до різного цінового діапазону: від бюджетних за 1500 грн до супердорогих флагманів типу Samsung Galaxy S9+ і Apple iPhone X. Але чи варто ганятися за такими апаратами? Які переваги надає подвійна камера і чи надає взагалі? Ми вирішили перевірити на практиці.

Перш ніж відповісти на це запитання, потрібно уточнити, що існує щонайменше 9 варіантів, як може використовуватися подвійна камера в смартфоні.

Технологічне розмаїття

Перший смартфон з двома камерами з’явився ще у 2007 році – це була модель Samsung SCH-B710. За рахунок одночасної зйомки з двох об’єктивів та, відповідно, двох ракурсів, камера дозволяла отримати тривимірне зображення. Однак технологія 3D-зйомки так і не стала популярною через свою недосконалість, тому системи здвоєних камер на певний час забули.

Проте, вже 2014-го виробники знову повертаються до тематики двох камер. Причина проста: подальше технічне вдосконалення камер в смартфонах уповільнилося. Щоб досягти різкого стрибка в якості зйомки, необхідно було збільшувати розміри камери. Але ж, в такому випадку або фотомодуль буде виступати за межі корпусу смартфона, або сам телефон стане товстіше, що навряд чи сподобається користувачам. Виробники знайшли вихід у тому, щоб оснастити гаджет другою камерою, розташованою поруч з першою. В основному комплекс з двох синхронно працюючих камер націлений на поліпшення якості зйомки, хоча інколи друга камера працює абсолютно незалежно від першої, а іноді і взагалі не призначена для фотозйомки. Слід зазначити, що деякі сценарії застосування ставлять під сумнів доцільність доплати за другу камеру.

Нижче перераховані основні способи використання другої основної або фронтальної камери в смартфоні.

  • Покращення деталізації фотознімку, спецефекти. Випущений в 2014 році Huawei Honor 6 Plus був оснащений двома ідентичними 8-мегапіксельними сенсорами, які в комплексі забезпечували 13-мегапіксельне якісне зображення. Крім підвищення якості знімків, дві камери також дозволили прискорити роботу автофокусу і отримати додаткові ефекти обробки фото.
  • Фотозйомка в повній темряві. Смартфон CAT S60, анонсований на початку 2016 року, оснастили двома камерами, одна з яких представляла собою тепловізор. Завдяки цьому апарат отримав можливість відмінно фотографувати навіть у повній темряві – по суті він «бачив» в інфрачервоному випромінюванні.
  • Технологія тривимірного бачення Google Tango. Поки цю технологію підтримує тільки кілька моделей, серед яких – Lenovo Phab 2 Pro. Дві камери – основна та «риб’яче око», плюс кілька датчиків, розташованих поруч – дозволяють сканувати предмети і отримувати їх віртуальні моделі, а також розширюють можливості доповненої реальності.
  • ІК-сканер райдужної оболонки ока. Друга камера – інфрачервона, використовується для розблокування по малюнку райдужної оболонки. Така камера працює краще, ніж звичайна, адже дозволяє підсвічувати райдужку невидимим для людини світлом. Зазвичай такі подвійні камери – фронтальні.
  • Швидкий автофокус і більше світла. Випущений в 2015 році Huawei Mate 9 Pro обладнали кольоровою камерою на 20 МП і чорно-білою на 12 МП. Секрет полягає в тому, що монохромний модуль робить знімок, захоплюючи при цьому якомога більше світла, а потім отримана картинка отримує колір за допомогою другого модуля. Крім того, завдяки використанню двох модулів, гаджет може визначати відстань до об’єктів, за рахунок чого реалізується ефект боке. Є й інші переваги: швидкий автофокус та широкі можливості для ручного налаштування параметрів зйомки.
  • Спецефекти розмиття фону. На додаток до основного фотомодуля деякі моделі смартфонів оснащують допоміжним фотомодулем, який містить матрицю з невеликою роздільною здатністю (2 МП). Його завдання – формування «глибини», з метою застосування ефектів розмиття фону і вибору точки фокусу вже після зйомки.
  • Широкий кут зйомки. На додаток до основного фотомодуля смартфон містить другу камеру з ширококутним об’єктивом, які працюють незалежно один від одного.
  • Повноцінний оптичний зум та спецефекти. Розробники оснащують гаджет двома камерами: з ширококутним об’єктивом й телескопічним. Перша захоплює більше світла, а застосування другої реалізує дворазовий оптичний зум, без збільшення товщини корпусу і переміщення лінз в об’єктиві. Крім того, подібна система дозволяє застосовувати функцію розмиття фону. На сьогодні – це найбільш популярний варіант застосування. Наприклад, такий варіант використовувався в iPhone 7 Plus – першому смартфоні від Apple з двома основними камерами.
  • Три камери: комбінація перерахованих вище варіантів. Якщо пару років тому навіть здвоєна камера була дивиною, то сьогодні дивиною є потрійна камера. Поки що такою камерою оснащений всього один смартфон на ринку – нещодавно анонсований Huawei P20 Pro. Перша камера в ньому – світлосильний об’єктив з фокусною відстанню 27 мм, друга – аналогічний об’єктив, але з монохромною матрицею, третя камера – телеоб’єктив з фокусною відстанню 80 мм. Завдяки такій системі забезпечується 3-кратний оптичний зум, крім того смартфон прекрасно фотографує в умовах недостатньої видимості.

У цьому матеріалі ми публікуємо результати тестування двох смартфонів з подвійною основною камерою: ASUS ZenFone 4 Max і Xiaomi Mi Note 3. У кожному з них подвійна камера використовується в різний спосіб, подивимося, який більш прийнятний та корисний.

ASUS ZenFone 4 Max – короткий опис

Модель ASUS ZenFone 4 Max – середньобюджетной смартфон з 5,5-дюймовим дисплеєм, підтримкою 2 SIM-карт і чудовою автономністю завдяки акумулятору на 5000 мА-г. Корпус апарата – симпатичний, але на перший погляд – дещо завеликий. Та тільки на перший – бо якщо згадати про встановлену під «капотом» потужну батарею, думка про дизайн різко змінюється. Ще б пак – серед апаратів з аналогічним ресурсом автономності він виглядає досить легким і тонким.

Дисплей апарата прикритий 2.5D-склом, зверху над дисплеєм знаходиться стандартний набір сенсорів і світлодіодний індикатор подій, знизу – 2 сенсорні кнопки і дактилоскопічний датчик, який також виконує функцію кнопки Home.

Сканер відбитків пальців працює швидко і надійно. Можна торкатися сенсора пальцем під будь-яким кутом, всього ж можна зареєструвати до 5 відбитків.

На верхньому торці розміщені 3,5-міліметрове гніздо для навушників і додатковий мікрофон для роботи системи шумозниження. У нижньому торці по центру розташований універсальний роз’єм Micro-USB, що підтримує підключення зовнішніх пристроїв в режимі USB OTG. Ліворуч і праворуч від нього знаходяться два симетричних ряди отворів, під одним з яких перебуває динамік. Варто відзначити, що гучномовець звучить досить посередньо, особливо на великій гучності.

Важлива перевага Asus ZenFone 4 Max – підтримка двох SIM-карт і виділений слот під карту пам’яті micro-SD (ємністю до 256 ГБ). Апарат підтримує 6 діапазонів LTE FDD, в тому числі актуальні для України band 3 і band 7 (1800 МГц і 2600 МГц).

Гаджет оснащений IPS-дисплеєм діагоналлю 5,5 дюймів з роздільною здатністю 1280×720. Автоматичний регулятор яскравості в ZenFone 4 Max – просто відмінний. Він вибирає дійсно оптимальний рівень яскравості і стабільно тримає його, тобто немає неприємного коливання рівня яскравості, навіть при незмінних умовах освітлення.

Результати тестування продуктивності ZenFone 4 Max за допомогою Geekbench

Результати тестування продуктивності ZenFone 4 Max за допомогою Geekbench

А ось датчик наближення спрацьовує з деяким запізненням, в результаті екран не встигає вимкнутися, коли ви прикладаєте телефон до вуха. Через це часто буває, що ви вухом випадково задаєте команди на сенсорному екрані.

В режимі відтворення відео YouTube з підключенням через Wi-Fi смартфон працював близько 17 годин

В режимі відтворення відео YouTube з підключенням через Wi-Fi смартфон працював близько 17 годин

Згідно з технічними характеристиками, час автономної роботи Asus Zenfone 4 Max досягає 46 днів в режимі очікування в мережах LTE, і до 40 годин – в режимі розмови в мережах 3G, до 22 годин – в режимі відтворення відео (720p), і до 26 годин – при перегляді сайтів через Wi-Fi. При тестуванні апарат дійсно проявив рекордну автономність – близько 17 годин в режимі перегляду відео YouTube з підключенням через Wi-Fi. А взагалі, в робочому режимі смартфона з великим запасом вистачає на 2 дні, і це дуже хороший показник. До речі, завдяки великій ємності акумулятора ZenFone 4 Max можна використовувати в якості power-банку для інших пристроїв. Для підзарядки досить підключити другий пристрій до ZenFone 4 Max кабелем OTG.

Дві незалежних камери: для панорамної і стандартної фотозйомки

Zenfone 4 Max має три камери: одну фронтальну і дві тилові. Перша основна камера з роздільною здатністю 13 мегапікселів і апертурою f/2,0 слугує для звичайної фотозйомки, а друга оснащена ширококутним (120°) об’єктивом, який, на думку розробника, оптимальний для пейзажних і групових фото. Варто акцентувати, що тилові камери працюють незалежно одна від одної, що зустрічається рідко. Перемикання між камерами здійснюється натисканням на віртуальну кнопку у видошукачі.

Режими фотозйомки в Asus Zenfone 4 Max

Режими фотозйомки в Asus Zenfone 4 Max

Основна 13-мегапіксельна камера оснащена швидким фазовим автофокусом PDAF, також присутня система електронної стабілізації зображення. Крім того, камера пропонує автоматичний режим з функцією розширеного динамічного діапазону, режим ручного налаштування параметрів, поліпшення портретної фотографії, суперчіткості, GIF-анімації, панорамна зйомка, селфі-панорами.

Текстова сторінка, сфотографована на основу камеру, текст читається добре

Текстова сторінка, сфотографована на основу камеру, текст читається добре

Текстова сторінка, сфотографована на камеру з широким кутом, чіткість незадовільна (Натисніть, щоб переглянути оригінали всіх фото)

Текстова сторінка, сфотографована на камеру з широким кутом, чіткість незадовільна (Натисніть, щоб переглянути оригінали всіх фото)

Камера знімає відео з максимальною роздільною здатністю Full HD, 30 кадрів/хв. Особливо відзначимо функцію зйомки з часовим інтервалом – в Zenfone 4 Max вона якісна, з можливістю уповільнення швидкості в 60 разів. Взагалі, зі зйомкою відео камера справляється непогано, чого не скажеш про звук – при запису, наприклад, концерту, занадто гучний звуковий супровід записується із сильним спотворенням.

Фото при денному освітленні, основна камера

Фото при денному освітленні, основна камера

Фото при денному освітленні, широкий кут. Помітні геометричні викривлення по краям

Фото при денному освітленні, широкий кут. Помітні геометричні викривлення по краям

Друга тилова камера з ширококутним об’єктивом оснащена матрицею всього 2 МП. Звичайно, з ширшим кутом в кадр потрапляє більше деталей, але якість знімків не порівняти з основною камерою. Крім того, по краях добре помітні геометричні викривлення. Власне, при такій якості взагалі не зовсім зрозуміле призначення додаткової камери. Складається враження, що Asus просто віддав данину моді на 2-камерні смартфони.

Основна камера, цифровий зум: без наближення (верхнє фото), 2х, 4х (нижнє фото)

Основна камера, цифровий зум: без наближення (верхнє фото), 2х, 4х (нижнє фото)

Основна камера, сонячний день

Камера з широким кутом, сонячний день. По краям помітні геометричні викривлення

Камера з широким кутом, сонячний день. По краям помітні геометричні викривлення

Основна камера, фото зроблено вночі, при штучному освітленні

Основна камера, фото зроблено вночі, при штучному освітленні

Камера з широким кутом, нічний знімок, штучне освітлення

Камера з широким кутом, нічний знімок, штучне освітлення

Що стосується фронтальної камери, то 8-мегапіксельна матриця і чудовий світлодіодний спалах на передній панелі забезпечують непогану якість знімків. Функція поліпшення портрета автоматично прибирає дефекти шкіри і вносить в знімок ряд інших дрібних змін.

Приклад цейтраферної відеозйомки, охоплений часовий період – 60 хвилин

Резюме: хороше співвідношення ціна/якість

Батарея на 5000 мА-ч забезпечує для ASUS ZenFone 4 Max чудові характеристики автономності. А можливість підзарядки від нього інших пристроїв додає йому ще більше користі. А ось 2 основні камери навряд чи можна зарахувати до переваг – насправді корисна там тільки одна, але й вона при поганому освітленні робить фотознімки з «шумом».

Основні характеристики

Asus Zenfone 4 Max Xiaomi Mi Note 3
Qualcomm Snapdragon 430, 8 ядер Cortex-A53 (64bit) @1,4 ГГц Qualcomm Snapdragon 660, 8 ядер @2,2 ГГц
GPU Qualcomm Adreno 505 GPU Qualcomm Adreno 512
ОС Android 7.1.1 ОС Android 7.1 Nougat
Дисплей IPS 5,5″, 1280×720, 267 ppi IPS, 5,46″, 1920×1080, 403 ppi
Оперативна пам’ять (RAM) — 3 ГБ, внутрішня пам’ять — 32 ГБ RAM — 6 ГБ, SSD — 64 ГБ
Підтримка 2 SIM-карт: Nano-SIM 2х nano-SIM, Dual SIM Dual Standby
Підтримка microSD до 256 ГБ
GSM/GPRS/EDGE (850/900/1800/1900 МГц) GSM 850/900/1800/1900 МГц
WCDMA/HSPA+ (850/900/2100 МГц) UMTS 850/900/1700/1900/2100 МГц
LTE Cat.4 FDD (B1/3/5/7/8/20), TD LTE (B40) LTE: 1, 3, 5, 7, 8, 34, 38, 39, 40, 41
Wi-Fi 802.11b/g/n (2,4 ГГц), Bluetooth 4.1 Wi­Fi 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, ИК-сенсор, NFC
GPS, A-GPS, ГЛОНАСС, BDS GPS, A-GPS, ГЛОНАСС, BeiDou
Micro-USB, USB OTG USB Type-C
Основна камера 13 МП, f/2,0, автофокус, відео 1080p Основна подвійна 2х 12 МП, f/1,8 відео 4K
Ширококутна камера 2 МП с кутом огляду 120°
Фронтальна камера 8 МП, f/2,2, фіксований фокус, спалах 16 МП, без спалаху
Датчик наближення, освітлення, магнітного поля, дактилоскопічний сканер, акселерометр, гіроскоп Датчик освітленості, руху, мікрогіроскоп, акселерометр, барометр, магнітометр, дактилоскопічний сканер
Акумулятор 5000 мА·г, може працювати в якості Powerbank Акумулятор 3500 мА-г, не знімається, швидка зарядка Quick Charge 3.0
Розміри: 154×77×8,9 мм Розміри: 152,6х74х7,6 мм
Маса: 181 г Маса: 163 г

Xiaomi Mi Note 3 – короткий опис

Рама смартфона виконана з металу, задня кришка – з гладкого пластика. Корпус гаджету доволі слизький, але в комплекті постачання є приємний бонус – темний напівпрозорий чохол з м’якого силікону, який захищає апарат від падіння.

На лівій бічній грані розташований слот для двох карт формату nano-SIM. На праву грань винесені фізичні кнопки живлення і гучності. Зверху розташовані мікрофон шумозаглушення та інфрачервоний випромінювач. На нижньому торці по центру знаходиться роз’єм USB Type-C, праворуч під декоративною решіткою з 4 круглих отворів – гучномовець. В Mi Note 3 відсутній стандартний аудіороз’єм для навушників, тому вони тут підключаються через портUSB Type-C, для чого в комплекті передбачений перехідник.

Asus Zenfone 4 Max та Xiaomi Mi Note 3 містять по центру під дисплеєм біометричний сканер, який також виконує роль кнопки Home

Asus Zenfone 4 Max та Xiaomi Mi Note 3 містять по центру під дисплеєм біометричний сканер, який також виконує роль кнопки Home

При програванні музики або фільмів в режимі гучномовця звук відтворюється одночасно і через розмовний динамік, що дозволяє досягти стереоефекту. Динаміки звучать голосно, і навіть на максимальній гучності не риплять. Однак в звучанні добре помітний металевий відтінок і так званий «пісок».

Під дисплеєм знаходяться сенсорні клавіші і дактилоскопічний сенсор, який, подібно Asus Zenfone 4 Max, виконує роль клавіші Home. Кнопки «Назад» і «Панель завдань» при бажанні можна поміняти місцями в налаштуваннях, тому вони мають тільки точкове підсвічування. Сканер відбитків пальців працює швидко і надійно, але реагує тільки на сухий палець.

Xiaomi Mi Note 3 та ASUS ZenFone 4 Max: обидва обладнані дисплеєм 5,5"

Xiaomi Mi Note 3 та ASUS ZenFone 4 Max: обидва обладнані дисплеєм 5,5″

Діагональ IPS-дисплея Mi Note 3 дорівнює 5,46 “, роздільна здатність – 1920×1080, що забезпечує щільність пікселів 403 ppi. Гаджет оснащений автоматичним регулятором яскравості, однак на відміну від Asus Zenfone 4 Max, тут при слабкому освітленні рівень яскравості знижується до мінімального, що занадто тьмяно. Звичайно, з часом до цього звикаєш, і все ж таки, робота регулятора яскравості іноді дискомфортна.

Результати тестування продуктивності Xiaomi Mi Note 3, отримані за допомогою Geekbench

Результати тестування продуктивності Xiaomi Mi Note 3, отримані за допомогою Geekbench

Виробник оснастив Mi Note 3 8-ядерним процесором середнього сегмента – Qualcomm Snapdragon 660. Половина ядер працює на тактовій частоті 2,2 ГГц, інші 4 ядра працюють на частоті 1,8 ГГц і активуються при відсутності ресурсомістких обчислень. Такий підхід економить заряд батареї. А ось по обсягу оперативної пам’яті Mi Note 3 гідний усіляких похвал – цілих 6 ГБ. Слот під карту MicroSD тут не передбачений, з 64 ГБ постійної пам’яті користувачеві доступно трохи більше 50 ГБ.

Наявність інфрачервоного порту дозволяє використовувати Xiaomi Mi Note 3 в якості пульта дистанційного керування

Наявність інфрачервоного порту дозволяє використовувати Xiaomi Mi Note 3 в якості пульта дистанційного керування

З точки зору комунікацій Mi Note 3 начинений «під зав’язку»: ІК-порт для пульту ДУ, NFC, Bluetooth 5.0, Wi-Fi стандарт 802.11ac з підтримкою діапазону 5 ГГц. Відсутній FM-приймач, проте радіо можна слухати і через інтернет. Тим більше, що гаджет підтримує 10 найбільш популярних частотних спектрів LTE і всі найпоширеніші діапазони UMTS. Підтримка 2 SIM-карт реалізована в режимі dual stand-by, що дозволяє обом SIM-картам перебувати в режимі очікування одночасно. Таким чином, розмовляючи через першу SIM-карту, ви можете одночасно приймати дзвінки на другу.

Смартфон підтримує широкий набір частотних спектрів 4G

Смартфон підтримує широкий набір частотних спектрів 4G

Незважаючи на компактні розміри і широку функціональність, розробники знайшли місце в корпусі під батарею 3500 мА. У повсякденному користуванні акумулятора вистачає приблизно на 1,5 дня, тобто його доведеться заряджати щодня. Все ж, до переваг Mi Note 3 потрібно віднести той факт, що навіть при низькому заряді батарея розряджається поступово, і коли індикатор показує 1-2% заряду, телефон ще працює 10-20 хвилин. У режимі безперервного відтворення відео YouTube через мережу Wi-Fi батареї вистачає на 8,5 години.

Дві камери для оптичного зуму і ефекту боке

В Mi Note 3 використовується найпопулярніший сьогодні варіант подвійної камери: перша оснащена стандартним об’єктивом з фокусною відстанню 27 мм і діафрагмою f/1.8, друга – телескопічним, 52 мм, f/2.6. Подібна система дозволяє реалізувати повноцінний оптичний зум, а також функцію розмиття фону – ефект боке.

Панель додаткових налаштувань камери Mi Note 3

Панель додаткових налаштувань камери Mi Note 3

Обидві камери обладнані 12-мегапіксельними матрицями, розмір пікселя складає 1,25 μm. Присутня оптична стабілізація зображення, автофокус фазовий, спалах двутоновий – з білим і помаранчевим світлодіодами.

Режим вирівнювання фото до лінії горизонту

Режим вирівнювання фото до лінії горизонту

Основна камера пропонує 8 основних режимів, вибір яких здійснюється з розташованого внизу рядка меню: Коротке Відео, Відео, Портрет, Фото, Покращення, Квадрат, Панорама, Вручну. Оптичний зум доступний тільки в режимі фотозйомки, але не зйомки відео. Перехід з режиму в режим не дуже зручний, наприклад, щоб замість режиму Фото, який завжди стоїть за замовчанням, вибрати режим Вручну, потрібно 2 рази торкнутися рядка меню.

Режим налаштувань параметрів зйомки вручну

Режим налаштувань параметрів зйомки вручну

У режимі Фото у верхньому рядку меню можна обрати режим роботи спалаху, включити або вимкнути режим HDR і вибрати світлові фільтри. А ось доступ до інших функцій – тільки через спеціальне меню, що випадає, а це незручно. Хоча саме в додатковому меню знаходиться такий корисний режим для нічної зйомки як HHT – при недостатньому освітленні камера робить кілька знімків, після чого генерує один знімок з мінімальним рівнем шуму. Крім того, в цьому меню можна активувати таймер, розмиття фону на периферії або зверху і знизу (Tilt-shift), автоматичне вирівнювання фото по горизонту і групове Селфі (камера робить кілька знімків і автоматично обирає найкращий). Також тут є кнопка вимкнення водяного знака стереокамери.

Налаштування режиму уповільненої відеозйомки

Налаштування режиму відеозйомки

Для запису відео можна обрати режим уповільненої або прискореної зйомки. У першому випадку швидкість відео при відтворенні сповільнюється приблизно в 3 рази, тобто він оптимальний для зйомки швидких процесів, наприклад, спортивних подій. Варто відзначити, що будь-які додаткові налаштування для цього режиму відсутні – швидкість уповільнення змінити неможливо. Другий режим – це зйомка з часовим інтервалом (цейтраферна або time-lapse), інтервал зйомки можна змінити від 1 кадру в 0,06 сек до 1 кадру в 60 секунд. В останньому випадку 1 секунда готового відео відповідає 30 хвилинам в реальному житті.

Текст читається добре. При збільшенні чітко видно найдрібніші деталі на купюрах

Текст читається добре. При збільшенні чітко видно найдрібніші деталі на купюрах

Стандартний режим зйомки відео – Full HD, 30 кадрів в секунду, звук записується стерео. Є також режим 4К відео. Що стосується режиму сповільненої зйомки, тут доступна тільки якість HD.

Ефект боке — розмиття заднього плану

Ефект боке — розмиття заднього плану

У режимі Портрет можна робити фото з ефектом боке – розмиванням заднього фону. Проте можливість постобробки світлини відсутня. Нагадаємо, що в деяких смартфонах, наприклад, Samsung Note 8, задній фон можна розмити або навпаки зробити чітким вже після зйомки. Панорамна зйомка дає охоплення всього в півоберта, однак підсумкова композиція – якісна, без помилок.

Використання оптичного та цифрового зуму. Перше зображення — без наближення, далі — 2-кратний оптичний зум, 4-кратний цифровий, та 20-кратний цифровий (нижнє зображення)

Використання оптичного та цифрового зуму. Перше зображення — без наближення, далі — 2-кратний оптичний зум, 4-кратний цифровий, та 20-кратний цифровий (нижнє зображення)

Другий об’єктив забезпечує Mi Note 3 2-кратний оптичний зум. При масштабуванні в 2 рази результати відмінні, як при хороших умовах освітлення, так і при низькій освітленості. Якщо застосувати цифрове збільшення в 4-5 разів, то результати все ще доволі прийнятні. І тільки за 10-кратного збільшення якість зображення знижується при будь-яких умовах освітлення.

Приклад панорамного зображення, охоплює приблизно півоберта

Приклад панорамного зображення, охоплює приблизно півоберта

Фото вночі, режим HHT – при недостатньому освітленні камера робить кілька знімків, після чого генерує один знімок з мінімальним рівнем шуму

Фото вночі, режим HHT – при недостатньому освітленні камера робить кілька знімків, після чого генерує один знімок з мінімальним рівнем шуму

Фото вночі, режим HDR

Фото вночі, режим HDR

При хорошому освітленні Mi Note 3 забезпечує чудові фотографії

При хорошому освітленні Mi Note 3 забезпечує чудові фотографії

Що стосується фронтальної камери, то при хорошому освітленні вона забезпечує непогану якість завдяки  матриці 16 МП та хорошій оптиці. Але при поганому освітленні проявляється суттєвий недолік – справа в тому, що будь-який спалах у фронтальної камери відсутній, немає навіть традиційного підсвічування об’єкту за допомогою яскравого дисплею. Таким чином, при поганому освітленні фронтальна камера абсолютно безпорадна.

Приклад відео в роздільній здатності 4К

Приклад відео в режимі цейтраферної зйомки, відеозапис прискорений в 10 разів

Резюме: хороша камера, повноцінна підтримка 2 SIM

При доволі помірній ціні ($350) Xiaomi Mi Note 3 пропонує чудову функціональність. По-перше, це подвійна камера високої якості, хоча меню налаштування камери не зовсім зручне. По-друге, це підтримка 2 SIM-карт в режимі Dual SIM Standby. Розмір оперативної пам’яті – також на рівні найдорожчих сучасних флагманів. До недоліків можна віднести хіба що відсутність слота для картки пам’яті MicroSD та спалаху для фронтальної камери, а також далеко не самий швидкий процесор. Втім, саме завдяки цьому вендор отримав можливість знизити роздрібну вартість гаджету.

Одна камера — добре, дві — краще, а три…

Тенденція, що починалася лише як маркетинговий хід, зараз все більше набуває рис значної технологічної переваги. Оскільки в найближчі роки розміри смартфонів (особливо — товщина) навряд чи суттєво змінюватимуться, а потенціал удосконалення оптики та сенсору обмежений, розробникам доведеться шукати нові шляхи підвищення якості фотозйомки. І перш за все, вони полягають в удосконаленні програмної пост-обробки фотозображення та використанні можливостей двох і навіть трьох камер. Саме система з двох камер дозволила вирішити проблему оптичного зуму, яка довгий час залишалася актуальною через мінімальні фізичні розміри смартфону. Система з трьох камер дозволила кардинально покращити якість фото в темряві.

Ще пару років тому професійні фотографи скептично ставилися до можливостей камерафонів. Дехто з них скептично дивиться і сьогодні, втім вже є перші сигнали, що відношення змінюється. Наприклад, в минулому році одразу декілька відомих глянцевих журналів, серед яких Esquire, Sports Illustrated, Billboard, ELLE і Time розмістили на обкладинках фотозображення, зроблені за допомогою смартфона, як правило – iPhone 7 Plus, який містить дві камери. Тому не виключено, що через 2-3 роки якість зображення на камерах смартфона досягне такого рівня, що все більше фотографів будуть обирати мобільний гаджет в якості основної робочої камери.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24

Новий мобільний пристрій на базі штучного інтелекту, який обіцяє нам революцію