AR у смартфоні — тест Lenovo Phab 2 Pro і ТОП-10 додатків для Google Tango

Влітку 2014 року Google офіційно вивела на ринок Tango – систему доповненої реальності для смартфонів. Взагалі 3-річний період, особливо в наш час, коли нові розробки з’являються дуже стрімко і так само швидко зникають, — солідний термін. Однак і сьогодні Tango від Google залишається екзотикою для переважної більшості користувачів. З чим це пов’язано і чи можна вважати проект успішним? Розбираємося в процесі тестування пристрою, який підтримує технологію Tango.

VST_Front2

Технологічні основи Tango

Платформа комп’ютерного зору для мобільних пристроїв Tango (на етапі тестування – Project Tango) базується на трьох основних технологіях:

  • відстеження переміщень – дозволяє гаджету визначати своє місце розташування у тривимірному просторі;
  • відстеження позиції – смартфон здатний визначати свою поточну позицію;
  • визначення глибини простору – забезпечує сканування навколишнього світу в 3D-модель.

Гаджети, які підтримують Tango, отримують інформацію від декількох фотокамер, інфрачервоних датчиків, точних акселерометрів, гіроскопів і барометрів. Датчики Tango сканують тривимірний простір з частотою 250 тис. разів в секунду. Всі дані зводяться воєдино і миттєво обробляються. Для розпізнавання ключових візуальних елементів фізичного простору — граней, кутів та іншого  — пристрій створює і зберігає математичний опис всіх цих візуальних особливостей у своїй базі.

Таким чином, технологія дозволяє створити точну тривимірну модель навколишнього світу, оновлювати її в режимі реального часу, визначати положення гаджета всередині неї, передавати ці дані іншим програмам і накладати додаткові шари. Взагалі, коротко суть Tango можна виразити наступним реченням: пристрій створює тривимірну модель навколишнього простору і відстежує переміщення гаджета всередині цієї моделі. В результаті платформа забезпечує дуже незвичайні можливості. Наприклад, ви можете робити макети та плани внутрішніх приміщень з усією обстановкою, оцінювати, наскільки меблі підходять для інтер’єру приміщення ще до купівлі, віртуально приміряти на себе одяг тощо.

Природно, для роботи Tango потрібне особливе апаратне забезпечення. Але якщо не брати до уваги тестовий смартфон Peanut, випущений Google спеціально для поширення в навчальних закладах та серед партнерів, цю технологію сьогодні підтримують всього 2 комерційних пристрої: Lenovo Phab 2 Pro і Asus Zenfone AR. В редакцію «Блог Imena.UA» на тестування потрапив перший апарат.

Lenovo Phab 2 Pro

6,4-дюймовий фаблет Lenovo Phab 2 Pro був розроблений у співпраці з підрозділом Google Advanced Technologies and Products і став першим у світі масовим гаджетом, що підтримує Tango. Апарат анонсували в червні 2016 року, проте запустили в продаж тільки у листопаді. Пристрій виявився досить габаритним і масивним (260 г), за що свого часу отримав дозу критики з боку ЗМІ: неможливо покласти до кишені, незручно дзвонити, некомфортно керувати інтерфейсом однією рукою. Втім Lenovo Phab 2 Pro необхідно розглядати не як звичайний смартфон для дзвінків та інтернету, а як пристрій для роботи з доповненою реальністю на базі технології Tango. Саме це і є причиною його досить великих розмірів, адже чим більше «вікно» у віртуальний світ, тим глибше занурюється користувач.

Main_sideback1

Phab 2 Pro поставляється у суцільнометалевому корпусі із закругленими гранями і завдяки цьому виглядає досить стильно. Гніздо для навушників знаходиться вгорі, регулятор гучності і кнопка живлення — на правій стороні, слот для SIM-карти і MicroSD – зліва, а решітка динаміків і microUSB-порт – внизу.

На задній панелі розташовані: основна камера, датчик камери, датчик глибини, датчик відстеження руху, камера «риб’яче око», необхідна для роботи Tango, і сканер відбитків пальців. Працює біометричний сканер дуже швидко і якісно, однак потрібно звикнути потрапляти пальцем саме в нього, а не в об’єктив камери, який знаходиться поруч трохи вище.

Main_back1

В Lenovo Phab 2 Pro використовується не самий потужний процесор Qualcomm Snapdragon 652, котрий на програмному рівні оптимізований під платформу Tango. Для більшості завдань можливостей Snapdragon 652 цілком достатньо, а наскільки його потужності вистачає для Tango – сказати складно, оскільки порівнювати ні з чим. Як мінімум, фаблет не гальмував, хіба що при виконанні тривимірного сканування навколишніх об’єктів хотілося більшої швидкості.

Пристрій містить 4 ГБ оперативної пам’яті, 64 ГБ вбудованої, підтримує карти microSD/microSDHC до 256 ГБ. Phab 2 Pro обладнаний великим 6,4-дюймовим IPS-дисплеєм з роздільною здатністю 2560х1440 з автоматичним регулятором яскравості. Слід зазначити, що великий розмір корпусу ускладнює розміщення пристрою на приладовій панелі в авто — якщо ви звикли використовувати гаджет як навігатор чи відеореєстратор, слід пам’ятати, що не кожний утримувач для цього підходить. Як показав наш досвід, утримувач Promate Mount 2 з регульованим розміром скоби здатний надійно фіксувати Phab 2 Pro (до речі, цей бренд напевно пропонує найбільш широкий асортимент якісних аксесуарів для мобільних гаджетів в Україні).

При використанні і машині нам таки вдалося підібрати утримувач, що здатний надійно тримати смартфон фактично будь-якого розміру

При використанні в автомобілі нам таки вдалося підібрати утримувач, що здатний надійно тримати смартфон фактично будь-якого розміру

Незвичайний гаджет працює від габаритного акумулятора 4050 мАг (до речі, ще одна причина чималої ваги), проте вистачає його ненадовго і при активному користуванні заряд витримує, в кращому випадку, один день. Особливо швидко батарею виснажують додатки Tango – буквально за 4-5 годин. До речі, при використанні Tango фаблет помітно нагрівається. Цікаво, що апарат порівняно швидко розряджається навіть у так званому авіарежимі, в якому інші смартфони можуть перебувати кілька днів поспіль. Зате виріб постачається з потужним блоком живлення, що дозволяє зарядити його вже за 3 години.

ТОП-10 найцікавіших додатків Tango

На Google Play існує спеціальний розділ додатків Tango (зі звичайного смартфона до нього доступу немає), який нараховує понад три десятки AR-додатків. На жаль, деякі з них призначені для шопінгу у відомих магазинах, які не ведуть бізнес в Україні, тому в нашому регіоні вони не доступні. Наприклад, в торгових закладах Walgreens пристрої з Tango допомагатимуть знаходити продукти. Визначаючи свою позицію всередині магазину, додаток зможе точно вказувати шлях до певного товару. Крім того, прямо в режимі доповненої реальності на дисплеї будуть відображатися спеціальні акції та знижки, на які без доповненої реальності клієнти просто не звернули б увагу (ярлики будуть фактично «вискакувати з полиць»).

Деякі програми Tango, що орієнтовані на шопінг, не працюють в Україні, хоча вони доволі цікаві. Наприклад, дозволяють віртуально приміряти одяг на себе

Деякі програми Tango, що орієнтовані на шопінг, не працюють в Україні, хоча вони доволі цікаві. Наприклад, дозволяють віртуально приміряти одяг на себе

Можна також відзначити зовсім спеціалізований додаток, призначений для орієнтування в Національному музеї мистецтв Каталонії, Іспанія. Це великий музей з безліччю залів і переходів, а Google Tango буде вести вас по ньому, а попутно розповідаючи про виставлені картини.

Нижче наведені найцікавіші та видовищні програми, що використовують технологію Tango. Слід зазначити, що в Google Play є також ігри, що підтримують Tango, але в наш перелік вони не увійшли.

Режим доповненої реальності для вбудованої камери

Вбудована камера Lenovo Phab 2 Pro має незвичний режим доповненої реальності. Викликається він через меню керування фотокамерою, в ньому можна прив’язати віртуальні об’єкти до певної точки на поверхні, після чого робити знімки з різних ракурсів, підходити ближче чи далі – віртуальний об’єкт буде на тому самому місці. Виглядає віртуальне зображення досить натурально, хоча все залежить від фону. Втім, в певних випадках можна зробити настільки вдалий знімок з доповненою реальністю, що ніхто не запідозрить обману.

Меню вбудованої камери Lenovo Phab 2 Pro має опцію зйомки з доповненою реальністю

Меню вбудованої камери Lenovo Phab 2 Pro має опцію зйомки з доповненою реальністю

Пальма і трава на асфальті виглядають реалістично, хоча існують тільки у віртуальному світі

Пальма і трава на асфальті виглядають реалістично, хоча існують тільки у віртуальному світі

Cinematic

Програма для відеозйомки Cinematic генерує безліч спецефектів за допомогою технології Google Tango. Найбільш цікавим та корисним є режим стабілізації відео. Cinematic використовує датчики руху і глибини Tango для стабілізації камери смартфона під час зйомки. Запис відео можна виконувати за допомогою 6-осьової цифрової стабілізації і великої кількості розширених фільтрів, таких як мала глибина різкості (що розмиває фонове зображення), стабільна тривала експозиція і стереоскопічний ефект. Для запису відео в режимі HD програму треба купити, в безкоштовній версії доступна зйомка тільки в стандартній якості.

Режим так званої Tango-стабілізації, коли для стабілізації відео використовуються технології Tango, а не оптична стабілізація

Вікно конфігурації інтелектуальної стабілізації відео на базі технології Tango

Режим розмивання зображення за рахунок дуже малої глибини різкості

Режим розмивання зображення за рахунок дуже малої глибини різкості

Зразок відео, де використовується інтелектуальна стабілізація відео. Зверніть увагу на останні секунди запису – вони виконані під час стрибків з фаблетом. Втім на відео помітно лише плавне покачування.

Dinosaurs Among Us

Дуже популярний додаток, що дозволяє розмітити тривимірну модель стародавнього ящура будь де, регулювати його розміри, змінювати позицію та повертати навколо осі для вдалого фотознімка. Додаток був створений Музеєм природної історії США як експеримент в сфері доповненої реальності. Програма використовує датчики Tango на гаджеті для визначення глибини простору і розміщення 3D-моделі динозавру. Можна додати одразу декілька особин навколо себе: Dinosaurs Among Us пропонує зображення різних видів — Velociraptor, Archeopteryx та інших. Слід зазначити, що це — одна з перших розробок для Tango, тому 3D-моделі динозаврів не дуже якісні.

Dinosaurs Among Us: розмір динозавра та його позицію можна змінювати

Dinosaurs Among Us: розмір динозавра та його позицію можна змінювати

Holo

За своїм змістом Holo нагадує попередню програму, але замість динозаврів ви можете додати до свого оточення голограми відомих людей, таких як Дональд Трамп, Хілларі Клінтон, Спайдермен, а також зображення тварин чи казкових персонажів (наприклад, русалоньку). Можна розмістити одночасно декілька персон, змінювати їх позиції та розміри.

Спайдермен у вашому дворі

Віртуальний Спайдермен у вашому дворі

Пудель на траві виглядає дуже натурально, але й він – віртуальний, існує тільки в світі Google Tango

Пудель на траві виглядає дуже натурально, але й він – віртуальний, існує тільки в світі Google Tango

Holopaint

HoloPaint дозволяє віртуально малювати на стінах з реального світу. Ви можете обирати різні кольори, товщину й текстури пензликів, а також низку інструментів, що полегшують малювання прямих ліній, досконалих кіл та квадратів. В принципі, програма схожа на відомий всім додаток Paintbrush, але є одна важлива відмінність: Google Tango визначає наявність та відстань до стіни і прив’язує напис саме до визначеного місця на вертикальній поверхні. Ви можете піти в іншу кімнату та повернутися, дивитися на напис з іншого ракурсу – але він буде залишатися на тому самому місці.

Чудовий програмний додаток для перевиховання вандалів: навіщо писати на стінах фарбою з балончика, якщо можна це зробити просто вдома, у віртуальному просторі

Чудовий програмний додаток для перевиховання вандалів: навіщо писати на стінах фарбою з балончика, якщо можна це зробити просто вдома, у віртуальному просторі

Lowe’s Vision

Програма, яка використовує AR щоб допомогти вам уявити, як меблі, прилади та інші речі будуть виглядати всередині будинку. Додаток дозволяє виміряти розмір ніші під меблі у вашій кімнаті, потім обрати потрібний предмет із переліку та розмістити його на потрібному місці. Далі ви отримаєте можливість дивитися з різних ракурсів, наскільки обраний предмет вписується у інтер’єр приміщення.

Як буде виглядати холодильник у вашій кухні?

Якщо цей холодильник поставити у вашій кухні, як він буде виглядати?

А де поставити крісло? Зверніть увагу, що холодильник стоять на тому самому місці, хоча ми відійшли в інший бік

А де поставити крісло? Зверніть увагу, що холодильник стоїть на тому самому місці, хоча ми відійшли в інший бік

Крісло на асфальті виглядає досить натурально, хоча і не відкидає тіні

Крісло на асфальті виглядає досить натурально, хоча і не відкидає тіні

Matterport Scenes

Мабуть, найбільш незвичайний додаток серед сімейства Tango – це Matterport Scenes, програма, яка дозволяє сканувати простір у трьох вимірах. Ви можете відсканувати приміщення та зберегти його як 3D-модель. Для цього не потрібні спеціальні дорогі 3D-камери, все робиться за допомогою технології Tango. Слід зазначити, що під час 3D-сканування краще користуватися штативом, це дозволить отримати якіснішу модель.

Тривимірна модель кімнати, отримана за допомогою Lenovo Phab 2 Pro. Сірі фрагменти — це невідскановані місця

Тривимірна модель кімнати, отримана за допомогою Lenovo Phab 2 Pro. Сірі фрагменти — це невідскановані місця

Measure

Одне з корисних застосувань технології Tango – можливість визначити відстань від точки до точки за допомогою смартфона. Програма Measure слугує саме для цього – просто вкажіть на екрані смартфону дві точки, між якими треба виміряти відстань. Скільки сантиметрів має в довжину ваш стіл, яка висота вікна, чи пройде в цей отвір диван – всі питання можна вирішити з додатком Measure. Поки що пристрій найкраще працює в закритих приміщеннях на відстані до 3 метрів. На більшій відстані програма працює гірше через проблеми з інфрачервоним датчиком.

За допомогою Measure можна виміряти розмір будь-якої фігури на пласкій поверхні. Для більшої точності рекомендується застосувати штатив

За допомогою Measure можна виміряти розмір будь-якої фігури на пласкій поверхні. Для більшої точності рекомендується застосувати штатив

Spectra

Програма допоможе перетворити відеозапис на витвір цифрового мистецтва. Для цього додаток має декілька складних фільтрів. Ви можете змінювати інтенсивність світла, фоновий колір, кількість анімації та багато іншого. Spectra підтримує кілька кутів камери, що наочно показує потужність платформи Google Tango.

Якщо відео треба зробити таким, щоб ніхто не здогадався, що саме на ньому зображено, то Spectra — найоптимальніший додаток для цього

Якщо відео треба зробити таким, щоб ніхто не здогадався, що саме на ньому зображено, то Spectra — найоптимальніший додаток для цього

Tango Vertigo

Програма Tango Vertigo не має якого-небудь корисного застосування в реальному житті (втім, як і деякі інші розробки з нашого переліку), але чудово демонструє можливості платформи Tango. З нею ви можете перейти до іншого світу просто через отвір в підлозі (чи в асфальті, залежно від вашого місцезнаходження). Tango Vertigo надає три варіанти на вибір: Space, Dungeon і City. Вибір іншої реальності створює «вікно» у вашій підлозі, через яке видно або планету Земля, або хмарочоси чудернацького міста, або склепіння підземелля. Слід зазначити, що ви бачите не пласке зображення іншого світу, а доволі реалістичну 3D-модель.

Меню програми Tango Vertigo

Меню програми Tango Vertigo

Через отвір в асфальті можна заглядати у підземний склеп. Проекція зображення змінюється в залежності від того, під яким кутом ви туди дивитеся

Через отвір в асфальті можна заглядати у підземний склеп. Проекція зображення змінюється в залежності від того, під яким кутом ви туди дивитеся

Підземне місто виглядає привабливо, хоча й не дуже реалістично

Підземне місто виглядає привабливо, хоча й не дуже реалістично

Резюме

Навіть за нинішнього стану розвитку Google Tango зрозуміло, що ця технологія має дуже великий потенціал. Проте на сьогодні вона доступна лише на двох смартфонах і, судячи з усього, добре знайома всього кільком сотням тисяч користувачів. Встановлення системи сенсорів та камер для роботи Tango підвищує вартість пристрою приблизно на $200-250, що відлякує потенційних покупців. Звичайно, велика кількість корисних програм та цікавих ігор могла б стимулювати розвиток цього сегменту, але виходить замкнуте коло: оскільки на ринку присутні усього два гаджети, цей напрямок не дуже цікавий розробникам, а без великої кількості програм (бажано безкоштовних) Tango малоприваблива і для користувачів. Ситуацію може змінити здешевлення технології з одночасною кампанією Google щодо її популяризації серед виробників обладнання.

РАНІШЕ МИ ТЕСТУВАЛИ:

Технічні характеристики Lenovo Phab 2 Pro PB2-690M

  • Дисплей: 6.4″, IPS-матриця, роздільна здатність – 2560×1440 точок
  • Процесор: 8-ядерний (4+4) Qualcomm Snapdragon 652 (1.8 ГГц + 1.4 ГГц)
  • Оперативна пам’ять: 4 ГБ
  • Вбудована пам’ять: 64 ГБ
  • Підтримка 2 SIM-карток: присутня, формат nano-SIM
  • Підтримка карток пам’яті: microSD / microSDHC до 256 ГБ, за умови використання другого SIM-слота під картку пам’яті
  • Комунікації: GSM (850/1800 / 1900 МГц), UMTS (850/1700/1900 / 2100 МГц) і LTE (2/4/6/7/12/17/20/30)
  • Бездротові мережі: Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac (діапазон 2,4/5 ГГц), Bluetooth 4.0
  • Навігаційна система: GPS + ГЛОНАСС
  • Основна камера: 16 МП
  • Фронтальна камера: 8 МП зі швидким автофокусом 0,3 с
  • Додаткові камери для роботи з Tango: ширококутна камера «риб’яче око»
  • Операційна система: Android 6.0
  • Конектори: аудіогніздо 3,5 мм, microUSB
  • Інші характеристики: акселерометр, датчик наближення, FM-радіо, біометричний сканер
  • Батарея: незмінний літій-іонний акумулятор, 4050 мА-ч
  • Габарити: 88,6 х 179,8 х 10,7 мм
  • Вага: 259 г

Читайте также:

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank

Bard стає Gemini – що цікавого анонсувала компанія Google

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24