І до прогнозу погоди. Увага! Передбачувано-непередбачуваний сезон ураганів

З початком літа українські дітлахи йдуть на канікули, а у дорослих починається масовий сезон відпусток. Циклічністю характеризуються й природні явища: на початку червня в Атлантичному океані починається сезон ураганів. Здавалося б, а чи має пересічний українець перейматись погодними умовами десь там, далеко, над океаном?

А чому б і ні? Безліч земляків подорожує до країн Карибського басейну, Мексиканської затоки та східного узбережжя США, а Національне управління з вивчення та освоєння океану й атмосфери (NOAA) прогнозує цьогоріч щонайменше дев’ять ураганів, зокрема, від одного до чотирьох великих штормів з вітрами зі швидкістю понад 170 км/год. Скільки з них обрушиться на атлантичне узбережжя, а скільки знесилиться над водною поверхнею? Цього вчені спрогнозувати не можуть, тож людям лишається тільки бути готовими до ураганів, незалежно від того, чи стануть вони їх очевидцями. Більше деталей – в адаптованому перекладі матеріалу з ресурсу The Verge.

Спрогнозувати непрогнозоване

«– На цьому етапі зовсім не важливо, що ми передбачаємо 5-9 ураганів, а потім їх виявиться 10, – розповідає Джеррі Белл (Gerry Bell), провідний метеоролог сезону ураганів Центру прогнозування клімату при NOAA. – Навіть попри те, що ми не можемо точно передбачити, які саме регіони зазнають впливу ураганів, все одно дуже важливо, щоб люди знали, що сезон ураганів розпочався».

Прогнозувати, скільки ураганів сформується з червня до кінця листопада (довжина сезону атлантичних ураганів), неймовірно складно. Дослідники з NOAA, а також з інших установ, приміром, з Університету штату Колорадо, розглядають цілий ряд факторів: температуру води в океані, атмосферний тиск, напрями вітру й історично зібрані дані. «Ми, власне, займаємось пошуком широкомасштабних кліматичних умов, які, як правило, впливають на сезон тим чи іншим чином, – пояснює Філ Клотцбах (Phil Klotzbach), науковий співробітник Факультету атмосферної науки Університету штату Колорадо. – Потім вся ця інформація вводиться у суперкомп’ютери, які надають прогнози та повідомляють фахівцям з прогнозування, яким буде сезон ураганів: чи вищим середнього рівня, на середньому рівні чи нижчим за нього. Протягом сезону середнього рівня спостерігається 12 названих штормів, зокрема, шість ураганів, з яких трьом присвоюються 3, 4 або 5 категорія потужності відповідно до шкали NOAA».

Ель-Ніньо

Найважливішим і найбільш непередбачуваним кліматичним явищем, за яким слід спостерігати, є явище Ель-Ніньо, що повторюється кожні шість місяців, приносячи теплі води в тропічний Тихий океан. Під час Ель-Ніньо в Атлантичному океані не виникає надто велика кількість ураганів, оскільки це явище характеризується сильними вітрами, які «розривають» урагани, ускладнюючи їх формування. Проблема в тому, що навесні, коли Університет штату Колорадо та NOAA публікують перші сезонні прогнози, дуже важко передбачити, як Ель-Ніньо поводитиметься пізніше протягом року. Саме тому важко передбачити, скільки ураганів сформується. Станом на сьогодні думки експертів розходяться: частина з них говорить про незначне явище Ель-Ніньо, інші вважають, що явища Ель-Ніньо не буде взагалі. Нині прогнози NOAA дають широкий діапазон кількості потенційних штормів: від 10 до 16, зокрема, 5-9 ураганів.

Минулого року кліматичні моделі показали, що Ель-Ніньо розвиватиметься, тому у ранніх прогнозах говорилося про сезон ураганів, що наближається до середнього рівня, зазначає Клотцбах. «Утім, абсолютно очевидно, що минулий рік був зовсім не пересічним». Було 17 названих штормів, зокрема, 10 ураганів та 6 великих ураганів, з яких 3 обрушились на узбережжя США. За оцінками NOAA, збитки від штормів обійшлись американцям у $265 млрд. На відміну від передбачень, Ель-Ніньо не розвинувся. Крім того, на поверхні океану виникали слабші, ніж зазвичай, вітри, що призвело до дуже швидкого прогрівання Атлантичного океану, особливо в червні та липні, а урагани «живляться» теплою водою.

Сезонні прогнози, які складають навесні, як правило, оновлюються протягом літа з наближенням піку сезону ураганів у серпні. Ці прогнози точніші, але вони все одно не можуть передбачити конкретне місце урагану. Його можна розрахувати лише для окремих штормів після їх формування, і це розташування залежить від надто великої кількості змінних, наприклад, часу розвитку урагану, сили його вітрів, напрямку руху, атмосферного тиску, тобто всієї інформації, яку збирають супутники, буї, радари та розвідувальні літаки.

То чи варто робити сезонні прогнози взагалі?

«– Варто. З тієї самої причини, з якої метеорологи роблять прогноз погоди на тиждень, хоча прогноз на наступний день є значно точнішим: люди хочуть знати», – стверджує Клотцбах.

І не лише ті, хто живе на узбережжі чи подорожує ним. За словами Белла, понад 80 млн мешканців континентальної частини США можуть постраждати від наслідків ураганів і вітрів. Проте Клотцбах застерігає: неважливо, скільки ураганів спрогнозовано, достатньо лише одного шторму, щоб наразити людей на небезпеку. Наприклад, у 1992 році був лише один великий ураган, але 5-го рівня потужності: Ураган Ендрю зруйнував Південну Флориду, завдавши смерті 65 особам і знищивши понад 25 000 будинків. Для порівняння, у 2010 році було 12 ураганів, що вдвічі більше за показник сезону середнього рівня, але жоден з них не дістався узбережжя США.

Отже, нині мешканцям і туристам Карибського басейну, Мексиканської затоки та східного узбережжя США лишається тільки готуватись: перевірити страховку, скласти план евакуації, встановити засоби зв’язку з членами сімей тощо. Також не завадить підготувати аварійний комплект. Після утворення штормів важливо перевіряти повідомлення Національного центру з дослідження ураганів.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: The Verge, переклад підготувала Ірина Гоял, спеціально для «Блог Imena.UA»

Читайте также:

Час на кліматичному годиннику спливає…

Технологія від стартапу Arkeon, яка зможе перетворити CO2 на їжу

Як штучний інтелект DeepMind майже точно передбачає, коли і де буде йти дощ

Ластівки низько літають — буде дощ. Або чи варто довіряти прогнозу погоди?