Час на кліматичному годиннику спливає…

Зловісний годинник завдовжки 62 фути височіє над знаменитою Юніон-сквер у Нью-Йорку, і вони ось-ось подолають тривожну віху. Він називається «Кліматичний годинник», і він відраховує, скільки часу у світу залишилося, щоб зупинити експоненційне погіршення клімату. Згідно з годинником, у світу залишилося менш як шість років, щоб досягти найважливіших глобальних кліматичних цілей.

Як відомо будь-кому, хто нещодавно зіткнувся з погодою, ситуація вже погана. За попередніми даними, на початку місяця у світі був найспекотніший тиждень за всю історію спостережень, а хвилі тепла все ще б’ють місцеві рекорди у Північній півкулі. І це лише один зі способів, яким зміна клімату призводить до нових небезпечних крайнощів.

Сьогодні планета приблизно на 1,1 градуса Цельсія гарячіша, ніж була до промислової революції, завдяки викидам вуглекислого газу при спалюванні викопного палива. Це те, що викликає сильнішу спеку, лісові пожежі, шторми та підвищення рівня моря. Кожна частка градусу призводить до серйозніших наслідків.

Кліматичний годинник показує, скільки часу залишилося до того, як викиди CO2, що продовжуються, зафіксують глобальне потепління не менше ніж на 1,5 градуса, що є ключовим порогом для глобальних кліматичних цілей. Сьогодні час, що залишився на годиннику, менший за шість років. Іншими словами, якщо люди продовжуватимуть викидати приблизно таку ж кількість забруднюючих речовин CO2 протягом наступних п’яти років або близько того, ми більше не зможемо обмежити зміну клімату лише 1,5 градусами потепління.

Годинник «Судного дня»

Годинник розпочинався як художня форма активізму. Планувалося, що це символ, як годинник «Судного дня», покликаний служити «метафорою того, наскільки людство близьке до самознищення». Спочатку планувалося, що кліматичні годинники на Юніон-сквер будуть виставлені під час Тижня клімату в Нью-Йорку у 2020 році, але з того часу вони назавжди замінили 24-годинний годинник, представлений в 1999 році як частина художньої інсталяції під назвою «Метроном».

Інсталяція під назвою «Метроном».

Годинник відображає дані Дослідницького інституту глобального надбання та зміни клімату Меркатора (MCC) у Берліні. Він не веде зворотний відлік до точної дати, коли середня глобальна температура може піднятися вище за 1,5 градуса за Цельсієм. Натомість він оцінює, скільки часу, ймовірно, залишилося, перш ніж люди зроблять достатню кількість вуглекислого газу, щоб викликати потепління як мінімум на 1,5 градуса.

Завдяки цьому кліматичний годинник рахують кожну хвилину. Дисплей на Юніон-сквер також показує ключові орієнтири для «рятувальних кіл», які можуть утримати мир на шляху обмеження глобального потепління до 1,5 градусів. Одним із таких рятувальних кіл є перехід на відновлювані джерела енергії, і годинник періодично відображає відсоткову частку світового споживання енергії, що отримується з відновлюваних джерел, таких як енергія вітру та сонця, — сьогодні трохи менш як 14 відсотків.

«Діяти треба зараз. Енергетична інфраструктура та структурні зміни – це не те, що можна зробити за пару місяців. На це підуть роки», — каже Сабіна Фусс, яка очолює робочу групу зі сталого управління ресурсами та глобальних змін до MCC. «Навіть якщо у вас трохи більше часу, це все одно означає, що ви повинні діяти негайно».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Як штучний інтелект погіршує екологічну ситуацію на планеті. Дослідження

Ексурсія по фабриці з переробки батарей. Відео