Blog Imena.UA

4 простих кроки щоб отримати клієнтів не покладаючись на біржі фрілансу

Біржі фрілансу дозволяють шукати замовлення і спілкуватися з клієнтами в одному місці, і це досить зручно, якби не одне але — це сторонні майданчики, які гіпотетично можуть заблокувати ваш обліковий запис в будь-який момент.

Так і сталося з копірайтером Тарой Фітнес — автором колонки на Medium, яка розповіла, як впоралася з цією ситуацією і почала знаходити замовників без допомоги спеціальних сервісів.

Озираючись назад, я розумію, що це блокування — краще, що коли-небудь траплялося зі мною як з фрілансером. Це врятувало мене від:

Вам цікаво, як можна знайти клієнтів, не вдаючись до послуг бірж фрілансу? Перш за все потрібно створити групу потенційних замовників зі своїх знайомих. І ось як краще це зробити.

Крок №1. Перегляньте свої контакти

Перевірте електронну пошту, список друзів у Facebook, телефонні номери, підписників в Instagram … У вас вже є люди, які знають і люблять вас, а також довіряють. Виділіть серед них тих, хто сам може скористатися вашою послугою/продуктом, і тих, хто може порадити клієнтів. Це стане стартом вашої групи потенційних замовників.

Крок №2. Зв’яжіться з ними

Надішліть приватні повідомлення цим людям. Ні, не потрібно писати всім відразу, спочатку поговоріть з тими, хто напевно зацікавиться співпрацею з вами. Розмовляйте, призначайте зустрічі та ненароком заводите розмову про свою фрілансерську діяльність.

Крок №3. Постійно розширюйте зв’язки

Всякий раз, коли ви зустрічаєтеся з кимось особисто або знаходите нового можливого замовника в інтернеті, додавайте цю людину в друзі. Виконання цього кроку гарантує, що у вас завжди буде запас потенційних клієнтів.

Крок №4. Якщо вам потрібні замовлення, просто скажіть про це

Оскільки ви деякий час працювали над побудовою відносин, ця інформація не буде розглядатися вашими знайомими як шахрайство або спам. Якщо у вас з’явився вільний час, просто напишіть людям зі свого списку і дайте їм знати, що можете взяти нові завдання. Після цього ви можете виявити в поштовій скриньці як мінімум один лист з пропозицією роботи.

От і все. Серйозно! Більше ніяких відгуків на проєкт, написаних так, ніби ви залишилися без роботи й грошей. Просто спілкування зі старими приятелями про можливі варіанти взаємодопомоги.

Чи спрацює це?

На це питання однозначно відповісти неможливо. Може так, а може й ні — в бізнесі ніколи не буває гарантій. Але в будь-якому випадку, якщо ви звертаєтеся до людей, які вам довіряють, набагато більше шансів, що:

Як і все інше в бізнесі, це ризик. Але гарантовано, що створення групи потенційних клієнтів зі знайомих виявиться набагато вигідніше, ніж спроба заробити собі ім’я на платформі, яка може зруйнувати все одним клацанням миші.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Medium