Все, що потрібно знати починаючому фрілансеру

Фріланс дозволяє людині керувати своїм часом, працювати коли та де завгодно і разом з тим займатися улюбленою справою. Але й тут є свій недолік – все доводиться контролювати самостійно.

До вашої уваги представляємо 6 порад, які стануть у пригоді при самостійному формуванні робочого процесу.

Розподіліть свій час

Робочий час фрілансера зазвичай складається з таких процесів:

  • Робота з клієнтами
  • Пошук нових замовлень
  • Підтримка та зв’язок з замовниками
  • Покращення своїх навичок
  • Вирішення ділові питання (оплата і т. п.)

Спробуйте автоматизувати якомога більше завдань, а великі розбити їх на більш маленькі.

Починати працювати буде складнувато тому, що по перше про вас мало хто знає, по друге у вас може бути мінімум навичок, щоб просити великі гроші за свої послуги. Вам доведеться згаяти час на пошук нових замовлень та навчання. Ви навряд будете заробляти великі гроші зразу.

Найкращий час для заняття фрілансом тоді, коли ви вже достатньо попрацювали у певній сфері. Арт-директори, досвідчені аніматори та розробники ігор з великих компаній дуже часто звільняються та знаходять себе у фрілансі. Завдяки своїй репутації, портфоліо та зв’язкам вони з легкістю знаходять своїх клієнтів. Такі люди дуже багато працюють над замовленнями тому, що їм вже не потрібно чомусь навчатися.

Визначитесь із вартістю ваших послуг

Приготуйтесь до того, що на фріланс біржах ви будете не самі. Наявність багатьох виконавців на таких платформах негативно впливає на вартість послуг, які надають фрілансери. Проте, в багатьох країнах ця вартість не така вже й низька. Ринок фрілансу поступово зростає.

Ви повинні зрозуміти, скільки ви бажаєте заробляти в рік. Ґрунтуючись на цьому ви зможете визначити вартість ваших послуг. Сума повинна бути такою, щоб вам вистачало на все, паралельно ви також можете збирати собі гроші, припустимо, на відпочинок.

Розмір вашої години має складати 1/1000 від розміру вашого потенційного річного заробітку. Якщо ви хочете заробляти $50 тис. на рік, то ви повинні брати $50 в годину. На рік у вас виходитиме 2000-2500 робочих годин, але більшу частину з них ви витратите на роботу з рахунками, покращення своїх навичок та іншу неоплачувану працю. Особливо це актуально для фрілансерів, що тільки починають.

Визначите свою спеціалізацію

В багатьох сферах фрілансу існує досить жорстока конкуренція, адже кожен бажає заробити якомога більше. Багато великих компаній переводять своїх працівників на контрактну форму роботи, економлячи при цьому гроші. Саме тому серед фрілансерів зараз є досить багато спеціалістів.

Вам потрібно виділитись з натовпу та вибрати певну спеціалізацію. DevOps, моделювання твердих поверхонь, фотографія в стилі фешн, блог по робототехніці – чим рідкісніша буде ваша спеціальність, тим більша ймовірність того, що вас помітять.

Спеціалізація даватиме вам 4 переваги:

  • Ви можете зосередитися на тому, щоб стати кращим у своїй сфері діяльності і розвиватися у вузько направленій ніші.
  • Вам простіше буде зрозуміти який тип замовника вами зацікавиться та де можна його знайти та зв’язатися з ним.
  • Ваші послуги точніше відповідають запитам потенційних клієнтів. Наприклад, якщо замовнику потрібен розробник на Python, він шукатиме спеціаліста, що буквально дихатиме цією мовою програмування.
  • Ви краще розбираєтесь у своїй справі, тому вам буде краще оцінити вартість ваших послуг.

Знайдіть свої зв’язки

Важливо створити мережу контактів, які допоможуть вам у роботі. Тут повинно бути 3 типу людей:

Фрілансери з вашої сфери. Їм можна передати деякі завдання, якщо ви дуже зайняті або ж поділити один проект на команду. Також вони зможуть підтримати вас в тяжкий момент.

Фрілансери з інших сфер. Їх навички можуть доповнити ваші. Дизайнер, який знає хороших розробників, може об’єднатися з ними в команду для роботи над великим проектом. Можна організувати реферальну мережу – клієнт попросить вас про послугу, якими ви не займаєтесь, ви можете порекомендувати йому когось з ваших знайомих.

Клієнти: досить очевидно, що вам знадобиться мережа клієнтів, з якими ви будете підтримувати хороші відносини. Ваші потенційні клієнти можуть бути знайомими один з одним. Чим краще їх думка про вас, тим більше шансів, що вони можуть дати пораду звернутися до вас.

Виміряйте всі показники

Фріланс – це своєрідний бізнес. Відстежуйте ваші доходи, перевіряйте чи достатньо у вас замовлень, якого вони обсягу, як впливає сезон на їх кількість, через що саме виникає перевищення бюджету і як повинен характеризуватися ідеальний клієнт.

Щоб як слід побудувати кар’єру фрілансера, необхідно ставити перед собою певні цілі та відстежувати свій прогрес у цій справі. Якщо щось не працює, потрібно вивчати проблему та розбиратися, що потрібно змінити для подальшого вашого розвитку.

Не забуваймо про себе

Як говорив політик Пол Цонгас (Pol Tsongas), «ніхто не жалівся перед смертю, що він проводить мало часу в офісі.» У тих, хто ходить в офіс на роботу, є чудова можливість забути про нього наприкінці робочого дня. А от фрілансерам забути про роботу буде не так просто.

Тому вам потрібно привчити себе відволікатися від роботи. Виділіть час для виконання замовлень, рішення ділових питань, тощо. Залишіть час на себе. Займайтесь спортом, подорожуйте, проводьте час з друзями та сім’єю. Ніколи не забувайте про відпочинок оффлайн. Це дуже важливо.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Medium

Читайте также:

Після WeWork: яке майбутнє чекає на коворкінги?

Три тренди від футурологів з найму спеціалістів у 2023 році

Портрет фрілансера під час війни — велике дослідження Freelancehunt

Офіс у кишені: чи можливо працювати зі смартфона?