Фріланс в законі — український парламент дозволив укладати договори по email

3 листопада 2016 року увійде в історію як день, коли український парламент зробив значний законодавчий крок в бік спрощення роботи ІТ-фрілансерів: 270 голосів на підтримку законопроекту №4496 у другому читанні спрощує процедуру роботи за договором із іноземними замовниками — відтепер вам не потрібен буде паперовий договір при наданні експортних послуг.

Фріланс в законі — український парламент дозволив укладати договори по email

Втім, радіти поки що рано: на черзі — підписання законопроекту Президентом України, а вже тоді можна буде вважати перемогу здорового ґлузду остаточною. Цей законопроект дасть змогу українським компаніям, що постачають послуги на експорт (включно із сегментом ІТ) укладати договори електронною поштою за спрощеною процедурою. Для договору достатньо буде виставити інвойс чи використати схему публічної оферти (останнє має порадувати не лише юридичних осі, але й фізичних осіб-фрілансерів). Зміни внесено також до законодавства про ЗЕД (зовнішню економічну діяльність). До цього часу треба було обов’язково укладати письмовий договір, та ще й переклад його українською, інвойс та акт виконаних робіт, котрий мали підписати обидві сторони.

Відтепер зникає необхідність у письмовому договорі, мокрій печатці, обов’язковій паперовій формі. Банкам також буде заборонено вимагати договір українською мовою на підтвердження законності проплати за експортні послуги; достатньо буде надати договір англійською. Інвойс стане первинним документом, що спростить роботу із податковою; а ось валютний контроль, яким раніше займалися банки в частині експорту послуг, буде ліквідовано. Шлях до прийняття законопроекту зайняв майже півроку — проект закону було подано наприкінці квітня 2016-го.

Раніше ми вже розповідали про проблеми та «вузькі місця» українського законодавства щодо регламентування роботи фрілансерів та інтернет-підприємців:

Джерело: портал Верховної Ради України

Читайте также:

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

Всередині імперії OnlyFans: секс, вплив і нова американська мрія

Після WeWork: яке майбутнє чекає на коворкінги?

10 сайтів, які допоможуть створити логотип