Зміни із 3 січня 2017-го для фрілансерів та фізосіб-підприємців в Україні

Президент України підписав закон щодо усунення ряду адміністративних бар’єрів для фрілансерів, який вступає в силу з 3 січня 2017 року. Цей закон вносить зміни до низки нормативних актів, що дозволить фрілансерам укладати договори з замовниками не тільки в письмовій, а й в електронній формі або взагалі працювати тільки по оферті та виписувати одні інвойси, в яких підпис замовника не потрібен. Що ще зміниться для малих платників податків — у добірці від онлайн-сервісу сплати податків Taxer.

Про договори та інвойси

Станом на грудень 2016 року інвойс з бухгалтерського обліку не був первинним документом, але вже в 2017 році він таким стане, що істотно полегшить податковий облік підприємця. Згодою з об’ємом та якістю наданих послуг буде визнаватися факт оплати нерезидентом виставленого рахунку. Також банки не зможуть вимагати переклад документа українською — відтепер перекладом (якщо це їм необхідно) мають займатися самі фінустанови.

Фрілансерам більше не обов’язково укладати письмовий договір з мокрими печатками із замовником. Договір на надання послуг може бути укладений за фактом електронного листування, шляхом прийняття публічної оферти та за фактом оплати інвойсу. До речі, команда Taxer підготувала зразок інвойсу, який можна використовувати для підтвердження отримання валютного доходу в банку.

Основні зміни в податковому законодавстві

Верховна рада прийняла низку змін до Податкового кодексу та інших законрдавчих актів, які теж починають діяти із січня 2017 року після підписання Президентом:

  • Ставка єдиного податку для підприємців І групи буде встановлена у відсотках до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року, а мінімальний розмір ЄСВ буде розраховуватися від мінімальної заробітної плати за ставкою 22% з коефіціентом 0,5.
  • На спрощеній системі дозволять при розрахункові загальної кількості найманих осіб не враховувати працівників, які призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період.
  • Негативна зміна: більше ніяких «сплячих ФОПів» з нульовими деклараціями. Підприємці на загальній системі оподаткування, які не ведуть діяльність або в певному місяці працювали в «мінус»зобов’язані будуть сплачувати єдиний соціальний внесок не нижче 22% від мінімальної заробітної плати.
  • Скасовується пенсійний збір із валютообмінних операцій в розмірі 2%.
  • Нацбанк продовжив до 16 червня 2017 року валютні обмеження щодо обов’язкового продажу 65% валютної виручки.

Нові ставки податків та зборів через Закон України «Про держбюджет на 2017 рік»

Верховна Рада прийняла держбюджет на 2017 рік, в якому на весь рік встановлено мінімальну заробітну плату у розмірі 3 200 гривень. При цьому розмір прожиткового мінімуму на одну особу складатиме:

  • 1 544 гривень (січень – квітень);
  • 1 624 гривень (травень – листопад);
  • 1 700 гривень (грудень).

Мінімальна заробітна плата встановлює розмір ЄП для підприємців ІІ групи, а також ЄСВ для підприємців усіх груп. Для підприємців І групи ЄП буде встановлюватись з розміру прожиткового мінімуму у січні.

Джерело: блог Taxer

Читайте также:

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

Всередині імперії OnlyFans: секс, вплив і нова американська мрія

Після WeWork: яке майбутнє чекає на коворкінги?

10 сайтів, які допоможуть створити логотип