Blog Imena.UA

Митні зміни від Кабміну можуть заохотити науковців, але «вдарять» по кишені покупців

Український уряд пропонує знизити максимальну вартість товарів для безмитного ввезення та збільшити кількість дозволеного до ввезення алкоголю, а також скоригувати категорії товарів, щодо яких застосовувались пільгові норми оподаткування при перетині кордону. Про це йдеться у законопроекті №3444, що зареєстрований у парламенті України.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, метою законопроекту є виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Зміни можуть не сподобатись тим, хто регулярно купує техніку, одяг та гаджети за кордоном: Кабмін пропонує знизити порогову вартість безподаткового ввезення товарів фізособами в Україні авіаційним і морським транспортом з 1 тис євро до 430 євро, іншими видами транспорту – з 500 до 300 євро з 2017 року.

Також законопроект передбачає збільшення кількості алкоголю, який можна ввозити без сплати мита: пива – з 5 до 16 літрів, ігристого вина – з 2 до 4 літрів. Крім того, дозволяється також ввіз 2 літрів алкогольних напоїв міцністю до 22%. При цьому ввозити тютюн та алкоголь без мит можна буде лише один раз на добу. А от клієнткам парфумерних онлайн-магазинів не так поталанило, як любителям перехилити чарку: цей же законопроект пропонує оподатковувати парфуми та туалетну воду, що пересилаються у експрес-відправленнях, якщо їх загальна вартість перевищує 150 євро.

Крім того, законопроектом пропонується виключити норми про звільнення від сплати мита ввезення енергозберігаючого обладнання, устаткування, яке працює на відновлюваних джерелах енергії, і матеріалів, обладнання та комплектуючих, що використовуються для їх виробництва. Це вже викликає безліч запитань стосовно можливого виробництва електромобілів в Україні (дотепер цим займалися переважно ентузіасти; якщо не враховувати нещодавній запуск лінії по збиранню електробусів у Львові).

Водночас від оподаткування ввізним митом звільнятимуть вживане обладнання, що належить іноземним підприємствам, що припиняють свою діяльність за кордоном та переїздять для роботи в Україну. Також пропонується скасувати мито на ввезення апаратури, препаратів та реактивів для наукових досліджень — і це чи не єдина позитивна зміна у митному законодавстві, оскільки може сприяти переобладнанню науково-дослідних центрів в Україні (нагадаємо, зараз стан української науки важко назвати задовільним).

Джерело: INSIDER