Як працює система відеоспостереження на вулицях Києва

Сьогодні у Києві встановлено 5 тис. відеокамер спостереження, планується підключити ще 3 тис., — про це дізнався український журналіст Андрій Бродецький у розмові з Юрієм Назаровим, який відповідає за роботу IT-департаменту в КМДА. Планується, що до кінця цього року 300 камер будуть мати функцію розпізнавання обличчя — поки що такі є тільки на станціях метро Золоті ворота і Вокзальна. В планах міста — встановити камери детекції обличчя на всіх станціях метрополітену і на залізничному вокзалі.

Одна камера може фіксувати до 32 облич в секунду. Дані надходять в хмарне середовище, а потім система відеоаналітики порівнює метадані з камер із тими обличчями, що вже є в базі. Поки що каталог містить лише дані про злочинців із розшукової бази Нацполіції — таких є понад 100 тис. Пізніше в базу планують додати також інформацію про людей, які вважаються зниклими без вісти.

До системи відеоспостереження входить хмарна платформа, яка обробляє трансляцію з камер, система відеоаналітики, сховище даних на 3,36 Пб, 4 тис. камер спостереження Hikvision і 1 тис. — Huawei. Відео записується в якості Full HD. Всі записи поки що зберігаються на сервері протягом трьох місяців. Записи з місць масового скупчення людей будуть зберігатися до року, з менш пріоритетних місць — тиждень. Метадані виявлених людей та номерів авто зберігаються рік. На даний момент реалізація проекту коштує біля 120 млн грн (приблизно $4,5 млн).

Система відеоспостереження, вироблена китайською компанією Hikvision, під час тестувань показала точність розпізнавання облич на рівні 95-98%. Доступ до системи мають МВС, СБУ, Нацгвардція. Доступ до камер в місцях масового скупчення людей мають також районні адміністрації, Київавтодор та Київдорсервіс. За три місяці тестового режиму роботи дані з камер використали в якості доказів у 30 кримінальних справах. Серед іншого, поліція затримала злочинця, який перебував у розшуку впродовж 15 років, завдяки даним з камери на м. Вокзальна.

ТАКОЖ ПРО БЕЗПЕКУ:

Джерело: Medium

Читайте также:

OpenAI представила революційну нейромережу SORA, що генерує відео за текстом

Чат-бот Bard приходить в Україну: основні доступні функції

Як спеціальні датчики можуть дізнатися про пожежу ще до її виникнення

9 стартапів представлять Україну на Web Summit 2023