Blog Imena.UA

Подальші плани NASA або для чого потрібна місячна космічна станція?

Надихнувшись успішним пілотованим запуском космічного корабля до МКС, який став можливим завдяки розробкам SpaceX, NASA продовжує ділитися своїми амбітними планами з освоєння космосу. Тепер американське аерокосмічне агентство заявило, що планує відправити перший житловий модуль навколомісячної орбітальної станції Gateway вже через 3 роки — у 2023 році. Дана база є дуже важливою для здійснення експедицій на Місяць, і якщо SpaceX дійсно хоче в 2024 році повернути людину на поверхню супутника Землі, з орбітальною станцією це буде набагато легше зробити. Правда, будівництвом місячної станції займе не компанія Ілона Маска і навіть не Lockheed Martin.

Проект станції Gateway, яку розмістять біля Місяця

Завдання поклали на компанію Northrop Grumman, це американський військово-промисловий гігант, який не тільки займається виробництвом в аерокосмічній галузі, а й також у суднобудуванні. Вона увійшла в список компаній, відібраних NASA для розробки й виробництва прототипів космічних апаратів для висадки на Місяць, в травні 2019 року. В основному Northrop Grumman займається виробництвом важких кораблів і авіаносців, і тільки останні 15 років веде розробку космічних апаратів. Її єдиним успішним проєктом в цій галузі є космічний корабель Cygnus — його використовували для доставлення вантажів до Міжнародної космічної станції після завершення програми «Спейс шаттл». Останній політ корабля на ракетоносії Антарес-230 був проведений 15 лютого 2020 року, і вже через три для корабель успішно стикувався з МКС.

Перша місячна станція

Тепер же на Northrop Grumman покладається набагато складніше завдання — не просто вивести в космос місячну станцію, а й також забезпечити її всім необхідним для того, щоб надалі астронавти могли використовувати Gateway в якості «проміжної зупинки» для польотів на супутник Землі. Або, може бути, навіть на Марс. Два перших модулі станції планується запустити в четвертому кварталі 2023 року. NASA планувало запустити їх на двох різних ракетах, а потім зістикувати модулі на орбіті, але надалі змінило своє рішення — тепер будуть запущені відразу два модулі разом. Відправляти станцію в космос планується за допомогою ракети Falcon Heavy, звичайно ж! Тут як раз в гру і вступає SpaceX.

Концепт модуля Northrop Grumman

Модуль, який доручили створити Northrop Grumman, буде свого роду тимчасовим «будинком» для космонавтів. При цьому в його основі, за словами інженерів, будуть напрацювання від космічного корабля Cygnus. Минулого року макет такого апарату вже був зібраний і протестований фахівцями компанії спільно з NASA. Модуль передбачає наявність чотирьох стикувальних вузлів, які зможуть приймати нові космічні кораблі з Землі, систему двигунів для маневрування і систему життєзабезпечення астронавтів. Перший етап розробки обійдеться компанії в 187 мільйонів доларів — потім NASA продовжить фінансування проєкту в міру готовності апарату.

Що примітно, другий модуль навколомісячної станції будуватиме вже інша компанія — Maxar Technologies, яка отримала контракт від NASA на 375 мільйонів доларів у 2019 році. На цьому модулі будуть сонячні батареї та апаратура для зв’язку з Землею. Тобто місячна станція США буде «збірною солянкою», в розробці якої візьмуть участь одні компанії, а запуск здійснить третя — SpaceX.

Макет модуля Northrop Grumman, який був протестований NASA в 2019 році

Навіщо потрібна місячна станція

Космічні станції в тому чи іншому вигляді людство навчилося створювати ще в 70-х роках (ми бачимо це на прикладі МКС), проте всі вони використовувалися лише на навколоземній орбіті. Але зовсім інша справа — будувати станцію біля Місяця, чим, власне, NASA планує зайнятися вже найближчим часом за підтримки інших космічних агентств і приватних компаній.

«Менш за все ми хочемо відвідати поверхню Місяця, довести, що ми можемо це зробити, і на цьому закінчити. Ми хочемо залишитися там. Gateway дозволить нам використовувати переваги комерційних і міжнародних партнерів так, що ми залишимося там і вивчимо Місяць більше, ніж будь-коли, а потім рушимо на Марс». — говорять учені з NASA.

Gateway повинна стати плацдармом людства в дальній космос. Можливо, в майбутньому вона навіть замінить МКС, яку імовірно хочуть забрати з орбіти в найближчі кілька років.

Перший Gateway, виходить, послужить випробувальним стендом для технологій, необхідних для досягнення Марса. Сьогодні, наприклад, деякі компоненти систем життєзабезпечення працюють приблизно шість місяців до відмови. NASA хотілося б довести цю технологію до 30-місячного циклу безвідмовної роботи для транспорту в глибокому космосі. Водночас США не хочуть будувати ще одну Міжнародну космічну станцію, яка в порівнянні з навколомісячною станцією розташована «в кроковій доступності» від Землі, а просто зробити «зупинний пункт», де астронавти зможуть перебувати деякий час. Це буде набагато дешевше.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО: