А ви зможете? Онлайн симулятор стикування Crew Dragon з МКС

Уже в цьому місяці новий космічний корабель Crew Dragon від SpaceX доставить своїх перших пасажирів на Міжнародну космічну станцію. Як це буде відбуватися? Тепер ви можете самі подивитися на те, що астронавти бачать, наближаючись до МКС. SpaceX випустила реальний онлайн-симулятор, який дозволяє будь-якому спробувати свої сили в ручному стикуванні космічного корабля з МКС за допомогою органів управління Crew Dragon. Так, у космонавтів буде точно такий же інтерфейс, коли вони опиняться в космосі. Спойлер: це насправді дуже складно!

Стикування Crew Dragon з МКС онлайн

Після запуску симулятора ви побачите корабель Crew Dragon, якому залишилося зовсім небагато до стикування з МКС. При цьому ваш корабель трохи викривлений щодо самої космічної станції. Попереду вас чекає віртуальний відпочинок на Міжнародній космічній станції, для цього спочатку потрібно вирівняти кут, під яким корабель знаходиться до МКС, для вдалого стикування.

На щастя, тут є багато засобів управління, щоб зафіксувати положення космічного корабля і наблизитися до станції. Але пам’ятайте, що в космосі зробити це не так просто ніж перебуваючи на Землі.

Якщо натиснете один раз, і нічого не станеться, зачекайте — в космосі все відбувається дуже повільно.

Елементи управління зліва служать для переміщення Crew Dragon в космосі: з їх допомогою ви можете управляти його рухами вперед, назад, вгору, вниз і з одного боку в інший (хоча в просторі все це відносно). Органи управління праворуч керують обертанням, хитавицею і креном корабля. За допомогою дисплея можна дізнатися, чи правильно ви рухаєтеся. Стикування визнана успішною, якщо всі зелені значення в центрі дисплея не вище 0.2.

Але не чекайте, що досягнете МКС за 5 хвилин. Стикування в космосі — повільний процес, і навіть на найменший рух потрібно чимало часу.

Якщо у вас є вільний час і достатньо терпіння, можете спробувати зробити стикування з МКС і відчути себе справжнім астронавтом. Але невже реальні космонавти зіткнуться з такими ж труднощами, коли їм доведеться стикуватися з космічною станцією?

Насправді справжнім астронавтам, які відправляться в космічну подорож на Crew Dragon, не потрібно буде вручну стикувати корабель, якщо все піде добре. SpaceX запрограмувала транспортний засіб для автоматичного стикування з Міжнародною космічною станцією без необхідності будь-якого втручання з боку користувача (пілота). Проте всі астронавти навчені брати на себе управління космічним кораблем, якщо це необхідно.

Перші пасажири SpaceX Crew Dragon — астронавти NASA Боб Бенкен і Даг Херлі — будуть частково здійснювати управління кораблем вручну, просто, щоб перевірити систему.

SpaceX також випустила у Твіттері відео, яке демонструє, як потенційний астронавт проходить через стикування з тим же самим програмним забезпеченням. Голос на кораблі нагадує екіпажу, що потрібно пам’ятати про безпеку, в тому числі опускати козирки своїх шоломів, перш ніж приступити до операції. Можна подивитися, як астронавти планують свої дії в космосі.

Перший за 10 років запуск астронавтів на МКС, який відбудеться на території США, запланований на 27 травня о 16:32 (23:32 за київським часом) зі стартового майданчика в космічному центрі імені Кеннеді. Корабель SpaceX Crew Dragon на МКС доставить ракета Falcon 9. Протягом останнього десятиліття астронавти NASA літали на МКС на борту «Союзу». Тепер, схоже, SpaceX зможе замінити його.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Ілон Маск: освоєння Марса займе у SpaceX 20 років

Незвичайний ракурс: що відбувається всередині ракети у космосі

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році