NASA відкриває МКС для комерційного бізнесу. Скільки буде коштувати політ в космос?

Декілька днів назад аерокосмічне агентство NASA скликало прес-конференцію, на якій оголосило про те, що робить Міжнародну космічну станцію повністю відкритою для бізнесу. Раніше комерційним організаціям дозволялося використовувати МКС виключно в наукових цілях, наприклад, для проведення різних дослідницьких експериментів. Тепер агентство дозволило приватному бізнесу займатися прибутковим бізнесом на низькій навколоземній орбіті.

Які правила польотів на МКС для приватних компаній?

На підтримку комерційної активності на МКС агентство збирається виділяти щорічно до 5 відсотків бюджету, яке воно витрачає на обслуговування станції (а в рік це виходить близько 3-4 мільярдів доларів). Перед пілотованими місіями на МКС приватників NASA буде готувати як справжніх астронавтів. Слід також уточнити, що NASA не збирається пускати на станцію кого попало і коли попало, тому оголосило список правил і обмежень.

Так, протягом року на станцію буде дозволятися доставлення тільки 175 кілограмів комерційних вантажів, при цьому на комерційну активність на борту МКС буде щорічно виділятися тільки 90 годин робочого часу станції. Крім цього, здійснювати приватні пілотовані місії на станцію буде дозволятися тільки два рази на рік, а тривалість перебування приватників на борту в рамках цих місій не повинна перевищувати 30 днів. Згідно з програмою приватних польотів на МКС, там зможе побувати до 12 осіб на рік.

Скільки коштує день перебування на МКС?

Американське космічне відомство також опублікувало прайс-лист, в якому вказуються ціни на різну комерційну діяльність на борту орбітальної станції. Так, в рамках безпілотних місій до МКС вартість доставлення кілограма вантажу на орбіту становитиме 3000 доларів. Ще 3000 доларів за кілограм доведеться заплатити за те, щоб його утилізувати. Якщо клієнт захоче повернути вантаж назад на Землю, це буде коштувати додаткові 6000 доларів за кілограм.

В рамках пілотованих місій ціни будуть на порядок вище. Наприклад, вартість використання туалету і системи життєзабезпечення однією людиною на добу буде становитиме 11 250 доларів. 22 500 доларів на добу доведеться заплатити за такі необхідні для життя на МКС речі, як їжа, вода, повітря, медичні ліки й так далі. Навіть за електрику доведеться платити – 42 доларів за 1 кВт. Як вказує фінансовий директор NASA Джефф Девітт, в цілому доба на борту МКС для однієї людини обійдеться приблизно в 35 000 доларів, тобто понад мільйон доларів на людину за 30-денний візит.

Слід також додати, що в прайс-лист не включена вартість послуги космічних запусків для цих безпілотних і пілотованих місій. У цьому питанні бізнесу доведеться домовлятися з такими компаніями, як SpaceX і Boeing, оскільки з приватних американських космічних компаній тільки вони потенційно матимуть можливість доставляти людей на МКС. Однак пілотовані космічні апарати для цих цілей поки ще не готові.

Долетіти до МКС можна і на «Союзі». Коштувати це буде понад 80 мільйонів доларів за місце — таку ціну «Роскосмос» виставляє для NASA. Але американці незабаром розраховують здешевити польоти: місце на борту CST-100 Starliner від Boeing і Crew Dragon компанії SpaceX обійдуться «всього» в 58 мільйонів доларів (правда, невідомо, чи залишиться такою ж ціна для приватних космонавтів).

Комерційний модуль на МКС

NASA хоче, щоб приватні компанії почали на МКС розробку технологій для будівництва космічного житла, тому відкриває для комерційних організацій доступ до переднього стикувального вузла модуля «Гармонія». Ще у 2017 році повідомлялося про те, що для приватних космічних місій збираються використовувати стикувальний шлюз модуля Транквіліті, проте мова йшла виключно про вантажні місії.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році

Мільярди ресурсів у космосі, але як і хто може їх здобути?

Яких роботів планують використовувати для дослідження планет