Незвичайний ракурс: що відбувається всередині ракети у космосі

Компанія SpaceX радує докладними відео запусків, демонструючи кадри з усіх можливих ракурсів: із землі, дрону та з самої ракети. Вони встановлюють камери на кожному щаблі, біля двигунів та під головний обтічник. Але чи не найдивовижніше відбувається всередині — камеру можна встановити прямо в паливний бак.

На землі та в активній фазі польоту пальне та окислювач притискаються до нижніх стінок баків. Спочатку це відбувається внаслідок тяжіння нашої планети, потім до прискорення вільного падіння додається прискорення, створене двигунами. Однак у космосі, коли вплив гравітації Землі слабшає та двигуни припиняють роботу, рідини виявляються в умовах невагомості.

Якщо конструкцією ракети передбачені повторні запуски двигунів на наступних ділянках траєкторії, виникають серйозні труднощі. У таких умовах окислювач і пальне не можуть поступово поступати до помпових агрегатів. Зазвичай для «повернення» рідин на місце застосовуються спеціальні малі двигуни або система орієнтації, які надають ступені або розгінному блоку необхідне невелике прискорення. Іноді в основі конструкції є спеціальні проміжні місткості для зберігання під тиском невеликого запасу палива.

Точних даних про те, яке рішення застосовується у ракетах сімейства Falcon немає. Як паливо використовується спеціальний гас, а окислювачем виступає рідкий кисень. Для підвищення ефективності паливо переохолоджують практично до температури кристалізації: наприклад, у кисню вона становить -218 градусів Цельсія.

Подібні відео мають не тільки розважальний та популяризаторський характер. Насамперед установка такої великої кількості камер на всіх критичних вузлах ракети дозволяє інженерам аналізувати не тільки сухі дані телеметрії, але й бачити, що відбувається з агрегатами.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році

Мільярди ресурсів у космосі, але як і хто може їх здобути?

Яких роботів планують використовувати для дослідження планет