Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Космічні агентства різних країн використовують Місяць як науковий майданчик уже понад 60 років. Тепер до них приєдналися приватні гравці. Однак дістатися супутника нелегко: минулого року місії росії та Японії не увінчалися успіхом. Проте Індії вдалося стати четвертою країною у світі, яка успішно посадила космічний апарат на Місяць. Розповідаємо, які місії заплановані на цей рік.

Посадковий модуль Peregrine від Astrobotic

Запуск посадкового модуля Peregrine від американської компанії Astrobotic відбувся 8 січня. Astrobotic співпрацює з NASA у рамках програми Commercial Lunar Payload Services (CLPS).

Висота апарата становить близько 2 м. Він оснащений приблизно 20 інструментами (п’ять із них належать NASA), кожен з яких вивчатиме місячне середовище різними способами, наприклад вимірювати радіацію або шукати підземні води.

Посадковий модуль Peregrine від Astrobotic. Фото у тексті: Astrobotic

Політ проходить на борту ракети Vulcan Centaur від United Launch Alliance (спільне виробництво Boeing та Lockheed Martin). Планувалося, що Peregrine опиниться на Місяці 23 лютого, а місія триватиме вісім днів.

Однак, як повідомляє Astrobotic, апарат не зможе здійснити м’яку посадку на Місяць через витік палива.

Місії Intuitive Machines – IM-1 та IM-2

У середині лютого американська компанія Intuitive Machines – ще один учасник програми CLPS – планує запустити посадковий модуль Nova-C на ракеті SpaceX Falcon 9 у рамках місії IM-1.

Nova-C має висоту майже 4 м і доставить на Місяць незвичайні вантажі:

  • камеру EagleCam, яка спробує зробити перше селфі під час посадки;
  • арт-куб американського художника Джеффа Кунса зі 125 мініатюрами місячних фаз;
  • ILO-X, який спробує зробити перший знімок центру Чумацького Шляху з поверхні Місяця;
  • п’ять наукових приладів NASA.

Пізніше 2024 року компанія збирається провести ще одну місію — IM-2, в рамках якої доставить PRIME-1, оснащений льодорубом для вивчення льоду на південному полюсі Місяця, а також Lunar Trailblazer, орбітальний апарат NASA для дослідження кругообігу води на супутнику.

Китайський посадковий модуль «Чан’є-6»

Місії «‎Чан’е‎»‎, названі на честь китайської богині Місяця, принесли Китаю кілька досягнень.

  • У 2019 році модуль «Чан’є-4» висадив першого роботизованого ровера на звороті Місяця.
  • У 2020 році «Чан’є-5» доставив на Землю зразки місячної породи вперше з того моменту, як це зробила радянська «Луна-24» у 1976 році.

«Чан’є-6» може бути запущено вже у травні. За даними Планетарного товариства, апарат полетить на китайській ракеті Long March 5 і проведе 53 дні у кратері Аполлон у басейні Південний полюс – Ейткен, щоб зібрати близько 2 кг зразків з надр Місяця.

Hakuto-R – місія японської компанії ispace

Минулого року японська компанія ispace вже намагалася здійснити посадку на Місяць, але посадковий модуль Hakuto M1 розбився через неправильні обчислення.

Посадковий модуль Resilience від ispace. Фото в тексті: ispace

Ispace запланувала другу місію Hakuto-R на останній квартал 2024 року. Посадковий модуль Resilience перевозитиме невеликий ровер висотою приблизно 25 см, а також досліджуватиме і фотографуватиме поверхню Місяця за допомогою невеликої HD-камери.

Модуль Griffin від Astrobotic

Коли місяцехід VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) вирушить на Місяць на борту посадкового модуля Griffin від Astrobotic, який розробляється в рамках програми CLPS, він може затьмарити відоміші марсоходи NASA.

Концепція VIPER дизайн від NASA. Фото у тексті: Даніел Раттер, NASA

VIPER може бути запущений ракетою Falcon Heavy від SpaceX наприкінці 2024 року. Апарат вирушить на південний полюс Місяця і протягом 100 земних днів шукатиме там водяний лід, який у майбутньому може стати джерелом живлення та палива для астронавтів.

Місія NASA Artemis II

Наприкінці 2022 року перша місія Artemis облетіла Місяць без пасажирів, щоб продемонструвати безпеку капсули «Оріон».

На сайті NASA повідомляється, що астронавти Рід Вайсмен, Віктор Гловер, Крістіна Кук та Джеремі Хансен здійснять політ не раніше листопада 2024 року. Через затримки місію можуть перенести на 2025 рік.

Місія Artemis II буде запущена за допомогою надважкої ракети-носія Space Launch System і триватиме 10 днів. Вона буде повністю орбітальною – висадка планується лише у наступній місії Artemis III.

Модуль Blue Ghost від Firefly Space

Цього року американська компанія Firefly Space, яка також бере участь у програмі NASA CLPS, планує запустити на Місяць місію Blue Ghost Mission 1. Посадковий модуль доставить 10 апаратів NASA, які протягом двох тижнів (одного місяця) виконуватимуть наукові завдання.

Blue Ghost Mission 1 попрямує на Море Криз, розташоване на видимому боці Місяця. Firefly використовуватиме власну ракету, оскільки прагне надавати комплекс ні послуги з перевезення вантажів на Місяць.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Inverse

Читайте также:

Незвичайний ракурс: що відбувається всередині ракети у космосі

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році

Мільярди ресурсів у космосі, але як і хто може їх здобути?

Яких роботів планують використовувати для дослідження планет