Експеримент AMADEE-20 або як вижити місяць на Марсі

У найближче десятиліття компанія SpaceX хоче відправити людей на Марс. Якщо вона дійсно зможе це зробити, космічні мандрівники будуть змушені виживати в досить важких умовах. Їм доведеться жити на віддаленій планеті з обмеженою кількістю кисню, води і їжі. Ще одна проблема полягає в тому, що передача повідомлень між Марсом і Землею займає близько 10 хвилин. Щоб з’ясувати, з якими ще труднощами можуть зіткнутися майбутні колонізатори Марсу, ізраїльські вчені з учасниками Австрійського космічного форуму вирішили провести експеримент AMADEE-20. В його рамках шість добровольців житимуть в ізраїльській пустелі Негев, умови на якій максимально схожі на марсіанські. Експеримент триватиме цілий місяць і він вже почався.

Особливості кратера Рамон в Ізраїлі

Місцем проведення експерименту було обрано ізраїльську пустелю Негев, а саме кратер Рамон, який знаходиться в ньому. Вважається, що ця форма рельєфу має незвичайне походження. В результаті підняття ґрунту, колись в цих землях утворилися тріщини, в які потрапила вода. Згодом, м’які породи, які знаходились всередині були вимиті й там утворився порожній простір. Ще через якийсь час тонкий шар зверху завалитися, утворивши досить великий кратер. Його розміри постійно ставали більше через вимивання ґрунту дощами. На цей час довжина кратера Рамон становить 40 кілометрів, а глибина дорівнює приблизно 350 метрам.

До 1994 року в кратері Рамон активно вівся видобуток корисних копалин на кшталт глини, гіпсу і піску. Але як тільки стало ясно, що така діяльність шкодить навколишньому середовищу, держава стала контролювати проведені роботи. У 1998 році уряд Ізраїлю вирішив перетворити цей район в заповідник, що охороняється. В результаті фахівці розробили план з відновлення природного ландшафту і популяції місцевих тварин. Судячи з усього, учасникам Австрійського космічного форуму якимось чином вдалося отримати дозвіл на проведення експерименту.

Виживання людей на Марсі

Спочатку передбачалося, що експеримент AMADEE-20 буде проведений у 2020 році, але початок було відкладено через епідемію коронавірусу. Протягом одного місяця група людей з п’яти чоловіків і однієї жінки будуть жити на території площею 120 квадратних метрів. На цій місцевості організатори експерименту створили умови, максимально схожі на марсіанські. Учасники такого незвичайного «заходу» будуть постійно носити скафандри та проводити різні експерименти.

При цьому вони будуть відчувати ті ж проблеми, з якими можуть зіткнутися майбутні колонізатори Марсу. Йдеться про згаданий вище обмеження кількості життєво важливих елементів на кшталт води і їжі. Організатори місії будуть стежити за станом їх здоров’я за допомогою датчиків. Учасники експерименту будуть завжди на зв’язку з операторами, які територіально знаходяться в австрійському місті Інсбрук. Через те, що сполучення між Марсом і Землею передаються із затримкою, зв’язок між учасниками експерименту та організаторами матиме затримку в 10 хвилин.

У розпорядженні «марсіан» буде намет — всередині нього можна буде відпочивати та проводити експерименти. Приблизно такі ж споруди будуть зведені й під час реального польоту на Марс. Поза цим приміщенням добровольці зможуть користуватися квадроциклом і літальним апаратом з дистанційним керуванням. В першу чергу учасникам експерименту доведеться звикнути до життя без GPS і мобільного зв’язку, які сьогодні ми сприймаємо як щось належне.

Організатори експерименту AMADEE-20 сподіваються, що їм вдасться виявити нові проблеми, з якими можуть зіткнутися майбутні відвідувачі Марса. Якщо добре до них підготуватися, ризик загибелі екіпажу буде знижений у багато разів. А ймовірність смерті під час пілотованої місії на Червону планету є і це не заперечує навіть глава компанії SpaceX Ілон Маск. В одному зі своїх інтерв’ю він наголосив, що перші марсіанські подорожі навряд чи обійдуться без жертв.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: SlashGear

Читайте также:

Ілон Маск: освоєння Марса займе у SpaceX 20 років

Яких роботів планують використовувати для дослідження планет

Добровольці проведуть рік на штучній станції, імітуючи життя на Марсі

Створено найкращу інтерактивну карту Марса: вивчіть планету як ніколи раніше