П’ять книг про Місяць, які варто прочитати

Якщо ви самі не можете відвідати нашого небесного сусіда, в Іена Макдональда є кілька рекомендацій, які допоможуть вам здійснити мрію.

Іен Макдональд (Ian McDonald) — лауреат премії Х’юго, який написав книги про марсіанську колонізацію, нанотехнології та штучний інтелект. Його остання серія книг про Місяць розгортається в найближчому майбутньому, де Місяцем правлять п’ять сімей на неофеодальній основі.

Отже, 5 книг про Місяць, які радить прочитати письменник.

«Місяць — сувора господиня» (The Moon Is A Harsh Mistress) Роберта Хайнлайна

Фантастичний роман «Місяць — сувора господиня» був опублікований в 1966 році, за три роки до висадки людей на Місяць. До нього письменники описували «анемічні», стерильні бази на Місяці — але Хайнлайн подарував читачеві різноманітний і галасливий, барвистий і хаотичний, живий світ, пише Макдональд.

За сюжетом земляни використовували Місяць як космічну в’язницю, а потім як джерело зерна для земних метрополій. Але потім жителі супутника збунтувалися проти влади з Землі — і почали повстання за допомогою місцевого суперкомп’ютера.

«Місяць й Інший» (The Moon and the Other) Джона Кессела

Дія роману Джона Кессела відбувається у 22 столітті: на Місяці створені два протиборчих міста — один з матріархальним, другий з патріархальним укладом. Кессел написав книгу про доведені до крайності ідеології і про те, як створюються особистості з характером — герої.

«Moondust: In Search of the Men Who Fell to Earth» Ендрю Сміта

Журналіст Ендрю Сміт знайшов астронавтів, що побували на Місяці в рамках космічної місії «Аполлон» в 60-70-х роках. З 12 учасників «Аполлона» вижили тільки дев’ять: хтось із них став алкоголіком, інший — сенатором, ще один — художником. Під час місії їм платили по $ 8 в день, а після «Аполлона» NASA кинула їх одних, залишивши боротися з наслідками слави.

«Клуб дружин астронавтів» (The Astronaut Wives Club) Лілі Коппел

Лілі Коппел розповіла про дружин астронавтів-учасників космічних програм «Меркурій», «Джеміні» і «Аполлон» – життя яких швидко стала публічним. Попри образи ідеальних шлюбів, які вони намагалися створювати для ЗМІ, в підсумки тільки 7 з 30 «космічних» пар залишилися разом.

«Visiting NASA» Елісон Уілгус

Короткий графічний роман, в якому Елісон Уілгус розповідає про свій візит в NASA. Хоча ця книжка не про Місяць, її фінальні сторінки викликають ті ж почуття, що автору добірки Іену Макдональду вдалося відчути в дитинстві, коли він бачив по телевізору приземлення людини на Місяць, пояснює він.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: IEEE Spectrum

Читайте также:

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік