Яких роботів планують використовувати для дослідження планет

У Швейцарській вищій технічній школі Цюриха створили команду із трьох роботів, яка допоможе вивчати найнебезпечніші райони Марса та Місяця. Ці чотириногі машини можуть не тільки переступати через перешкоди, а й ефективно працювати в команді. Кожен з них виконує певні функції, але при цьому може взяти на себе завдання товариша по команді, якщо той вийде з ладу.

У майбутньому така команда може приєднатися до марсоходів та підвищити ефективність досліджень.

У команду входять три напівавтономні роботи – це модифіковані версії чотирилапих ANYmal від швейцарського стартапу ANYborics. Кожен із них оснащений лідаром (технологія вимірювання відстаней за допомогою світлового променя), але в іншому вони мають деякі відмінності.

  • Scout (розвідник) – досліджує околиці за допомогою RGB-камер. Цей робот також використовував іншу технологію, щоб складати карту територій за допомогою фільтрів, що пропускають різні області світлового спектра. У ході випробувань Scout передавав зроблені ним зображення вченим та операторам, які вирішували, які райони варто досліджувати.
  • Scientist (вчений) – оснащений рукою з MIRA (Metrohm Instant Raman Analyzer, спектрометр Metrohm) та MICRO (microscopic imager, камера для мікрофільмування). MIRA допоміг ідентифікувати хімічні речовини у матеріалах, знайдених на демонстраційному майданчику, виходячи з того, як вони розсіюють світло, а MICRO – зняти їх зі збільшенням.
  • Hybrid (гібрид) – допомагає Scout та Scientist вимірювати наукові цілі, такі як валуни та кратери.

Але, крім відмінностей, у всіх трьох є загальні апаратні та програмні можливості. Якщо один зіткнеться з проблемою, будь-хто з двох, хто залишиться, зможе його замінити, виконуючи при цьому власні завдання.

Роботів протестували на трьох полігонах: один із них схожий на поверхню Місяця, а два інших — на поверхню Марса. Зокрема, вони досліджували аналог південного полюса Місяця, де приземляться астронавти місії Artemis 3.

Певні території можуть бути небезпечними для людей — саме там знадобляться роботи. Саме тому в ході випробувань машини долали різні перешкоди — від кратерів, валунів і реголіту до застиглої лави.

На майданчику, максимально наближеному до місячної поверхні, роботи досліджували об’єкти, що становлять найбільший науковий інтерес, а потім відправляли дані для подальшого аналізу (людиною).

Науковці планують покращувати роботів, у тому числі зробити їх повністю автономними, щоб вони працювали та перерозподіляли завдання самостійно.

«Найвищий рівень автономності додатково покращить масштабованість системи для умов із ще більш складною комунікацією, таких як дослідження Марса», — йдеться у дослідженні.

У майбутньому чотирилапі машини зможуть працювати разом з марсоходами та космічними апаратами, проникаючи в небезпечні райони, недоступні для роверів, та підвищуючи ефективність досліджень.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: ARStechnica

Читайте также:

Новий Atlas від Boston Dynamics

Ілон Маск: освоєння Марса займе у SpaceX 20 років

Незвичайний ракурс: що відбувається всередині ракети у космосі

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти