Дві компанії приєднались до SpaceX у перегонах з колонізаціі Марсу

Relativity Space не запустила жодної ракети, а Impulse Space ніколи не випробовувала жодного зі своїх двигунів у космосі. Проте у вівторок ці дві каліфорнійські компанії заявили про амбітні плани запустити космічну місію на Марс і здійснити посадку менш як через три роки.

Це була б перша в історії комерційна місія на Марс, і таку заяву можна було б сміливо відкинути як абсурдну. Але до цього оголошення, яким би сміливим воно не було, ймовірно, варто поставитися серйозно через причетні компанії та гравці.

Заснована у 2015 році, Relativity зібрала понад $1 млрд і має запустити свою невелику ракету Terran 1 пізніше цього року. Вона збирається друкувати на 3D-принтері більшу частину своїх транспортних засобів і вже давно розробляє повністю багаторазову ракету Terran R. Передбачається, що цей носій обійде за потужністю Falcon 9 від SpaceX і виконуватиме комерційну місію на Марс.

Relativity планує підготувати ракету Terran R до запуску у 2024 році та здійснити дебютний політ на Марс із корисним навантаженням наприкінці 2024 року.

Проєкт Impulse Space є новішим, йому менш як рік, але в ньому залучені досвідчені інженери. Її засновник – Том Мюллер, перший співробітник, найнятий у SpaceX, який очолював напрямок двигунів понад десять років. Його двигуни використовуються в Falcon 9, Falcon Heavy та Dragon. Мюллер вважає запуск «вирішеною проблемою» та розробляє лінійку нетоксичних, недорогих двигунів для обслуговування ринку космічних двигунів.

«Це абсолютно нова ера космічних польотів, і ми хочемо мати можливість надати надійну і недорогу космічну установку. Ми хочемо виконувати все – орбітальні, місячні, міжпланетні польоти», – сказав Мюллер в інтерв’ю.

Концепція місії

Місія на Марс була задумана минулого року, коли віцепрезидент Relativity з інжинірингу та виробництва Зак Данн звернувся до Мюллера. Вони були старими колегами. Мюллер найняв Данна в SpaceX ще у 2006 році, де стажиста незабаром призначили відповідальним за випробування двигунів, а потім і всієї установки для перших ракет Falcon. Relativity хотіла зробити фурор своєю першою місією Terran R, і Мюллер прийняв виклик.

Вони продумали місію, де транспортний засіб Terran-R виведе марсіанську крилату ракету, розроблену Impulse Space, на траєкторію до Марса. Після цього апарат спуститься за допомогою технології аерооболонки, розробленої NASA для посадкового модуля Mars Phoenix та інших транспортних засобів, використовуючи ту ж швидкість і кут входу, що і місії NASA.

Потім апарат Impulse Space, що спускається, приземлився б за допомогою чотирьох двигунів, що працюють за принципом квадрокоптера. У рамках місії Impulse планує доставити на поверхню Марса десятки кілограмів навантаження наукового характеру.

На цю мить лише NASA та Китайське національне космічне управління відправляли місії на Марс, які успішно здійснили посадку та змогли провести наукові дослідження.

«Якби це не було складно, я цього не робив би, — сказав Мюллер. — Я завжди відчуваю, що якщо люди не ставляться трохи скептично до того, що ми робимо, то ми робимо це неправильно».

Виконавчий директор та співзасновник Relativity Тім Елліс говорить те саме. За його словами, відправлення корисного навантаження на Марс під час першого запуску ракети Terran-R стане своєрідною заявою. Елліс заснував Relativity Space частково тому, що його надихнули плани SpaceX та Ілона Маска перетворити людство на міжпланетний вид. Ця комерційна місія, за його словами, стане кроком уперед.

«Ми великі шанувальники SpaceX та Starship. Але над цим має працювати не одна компанія. Я хочу бути другою компанією, яка робить крок уперед і каже, що це важливо. Сподіваюся, що нас буде ще багато», — сказав Елліс.

Комерційний Марс?

Relativity підписала ексклюзивний контракт з Impulse на роботу над цією і, можливо, іншими місіями на Марс до 2029 року. У той час як компанії самостійно профінансують першу місію, і Мюллер, і Елліс вважають, що NASA та приватні компанії будуть зацікавлені щодо недорогої комерційної можливості доставляння наукових корисних вантажів на поверхню Марса.

Раніше завдяки таким ініціативам, як програма комерційного обслуговування місячного корисного навантаження (залучає приватні компанії для доставлення наукових корисних вантажів на Місяць), NASA заявило про готовність співпрацювати з приватним сектором для проведення наукових місій на інших планетах.

«Завжди приємно бачити, як нові гравці привносять нові способи ведення бізнесу в космічний сектор», – зазначив Боббі Браун, керівник відділу космічних досліджень Лабораторії прикладної фізики Університету Джона Хопкінса та лідер галузі в галузі вивчення Марса. – «Подібні ініціативи розширюють спільноту і можуть прокласти шлях до нових підходів, які прискорять темпи космічної науки та досліджень».

Terran R – це ракета з двома багаторазовими ступенями, що працює на метані. Вона здатна підняти на низьку навколоземну орбіту 20 т. У повністю витратному режимі, як це було б у рамках місій на Марс, Terran R може відправити 35 т на низьку навколоземну орбіту.

Елліс визнав, що запустити таку велику ракету з навантаженням у 1,4 тис. т у 2024 році є досить агресивною метою. Але це можливо, додав він, оскільки роботи з розробки головних двигунів Aeon-R просуваються успішно.

Оріон як джерело натхнення

Компанія Impulse Space випробовує двигуни, які стануть менш токсичною альтернативою гіперголічному паливу, такому як гідразин, який зазвичай використовується космічними апаратами. Мюллер зазначає, що двигунна установка його компанії працює на паливній суміші етану та закису азоту, яка придатна для зберігання та економічна.

Компанія планує провести демонстрацію у космосі у 2023 році, ймовірно, надавши послуги «останньої милі» для невеликого супутника.

Менш ніж за рік із моменту свого заснування компанія Impulse зросла до 40 співробітників. Улюблене сузір’я Мюллера – Оріон, тому він назвав перший космічний корабель компанії на його честь. Космічні двигуни Impulse отримали імена на честь зірок Оріона: найбільші — «Рігель», як найяскравіша зоря, а менші двигуни — «Сайф».

«Вони дуже безпечні, — каже про них Мюллер. — Вони не токсичні, не викликають корозії та самостійно герметизуються… Це не ідеальне високоефективне паливо, але ми оптимізуємо його вартість».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: ARSTechnica

Читайте также:

Ілон Маск: освоєння Марса займе у SpaceX 20 років

Незвичайний ракурс: що відбувається всередині ракети у космосі

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році