Добровольці проведуть рік на штучній станції, імітуючи життя на Марсі

З початку червня четверо учасників експерименту Chapea оселились на космічній базі у Х’юстоні. Їм належить відтворити побут майбутніх астронавтів та регулярно проходити тести, щоб відстежити, як ізоляція впливає на організм та розум людини.

Може здатися, що ми на Марсі. Під ногами шарудить пісок, а сонячні панелі та обладнання покриті тонким шаром червоного пилу. Але дістатись сюди можна і без космічного корабля. Ми знаходимося в кутку Космічного центру NASA імені Джонсона в Х’юстоні, у великому білому складі, неподалік від поля для диск-гольфу та трамвайного маршруту для туристів та шкільних груп.

З червня цього року тут розпочався експеримент, учасники якого проведуть рік, імітуючи життя на марсіанській базі.

«У міру того, як ми переміщаємося з низької навколоземної орбіти, з Місяця на Марс, у нас буде набагато більше обмежень у ресурсах, ніж на Міжнародній космічній станції, і ми будемо набагато далі від Землі або будь-якої допомоги», — розповідає лікар Ґрейс Дуглас, головний дослідник проекту Chapea.

Чотири члени екіпажу будуть жити в невеликому житловому блоці, який був побудований за допомогою величезного 3D-принтера, щоб змоделювати, як NASA може створювати споруди на поверхні Марса з марсіанського ґрунту.

«Це справді екстремальні умови, — каже доктор Сюзанна Белл, яка очолює лабораторію поведінкового здоров’я та працездатності у Космічному центрі імені Джонсона NASA. — Ви просите людей жити та працювати разом понад один рік. Вони не тільки повинні будуть добре ладнати, а й злагоджено працювати».

Експеримент – черговий крок до висаджування людей на поверхню Марса. NASA заявляє, що сподівається відправити людей на червону планету вже у 2030-х роках. Імовірно, до плану першої місії увійде 9-місячний політ і близько 2 з половиною років на поверхні, після чого астронавти повернуться на Землю.

Підготовка вже йде повним ходом у рамках програми Артеміда, першого польоту астронавтів на Місяць з 1972 року. У рамках місій NASA також запускає Gateway, космічну станцію, яка обертатиметься навколо Місяця і служитиме проміжною зупинкою для польотів на Марс.

Потрапити на Місяць означає потрапити на Марс, а потрапити на Марс означає випробувати фізичне і поведінкове здоров’я екіпажу в ізоляції. Ось тут і вступає в гру проєкт Chapea.

Ця місія – не перший експеримент NASA у рамках довгострокових пробних запусків перед відрядженням людей у глибину космосу. У 2015 році астронавт Скотт Келлі та космонавт Михайло Корнієнко провели рік на Міжнародній космічній станції. Вчені порівняли біометричні дані Келлі з його однояйцевим близнюком, сенатором Марком Келлі, що на Землі, щоб вивчити наслідки тривалого космічного польоту.

У NASA також проводять серію аналогових місій, призначених для імітації різних етапів освоєння космосу тут, на Землі.

«Незалежно від того, наскільки це складно, масштабно чи дорого, це буде простіше, ніж під час космічного польоту. Тому, коли ми хочемо подивитися на втрату кісткової та м’язової маси, ми вкладаємо людей у ліжко. Коли ми хочемо подивитися на вітамін D та людей, які не бачать сонця, ми вирушаємо до Антарктиди. Коли ми розглядаємо оксидативний стрес, ми опускаємось на дно океану. А коли ми хочемо подивитись на замкнуте середовище та стрес, ми будуємо камери, подібні до цієї» — пояснює Скотт Сміт, голова лабораторії біохімії харчування в Космічному центрі імені Джонсона NASA.

У NASA не повідомляють імена четвірки, яка почала проживання в червні, але зазначають, що її було відібрано за тими ж критеріями, що й корпус астронавтів. Це люди з науковими ступенями в природничих науках, які відповідають фізичному та психологічному профілю, що робить їх придатними для такого експерименту.

Будинок площею близько 160 кв. м, розрахований на наступний рік, включає чотири окремі кімнати та загальну ванну кімнату з душем і туалетом. Тут є виділені робочі місця, медичний пункт та зона відпочинку з такими настільними іграми, як «Монополія» та «Колонізатори», а також приставки Play Station 3 та Super Nintendo.

Використовуючи криті теплиці, члени екіпажу вирощуватимуть готові до вживання продукти, наприклад, помідори та листову зелень. Це дозволить NASA оцінити якість та ефективність свого плану вирощування сільськогосподарських культур на Марсі.

NASA проаналізує їхнє сміття, щоб розробити продукти, які можна буде повторно використовувати в космосі. У повідомленні між мешканцями Chapea і зовнішнім світом буде навіть 22-хвилинна затримка зв’язку, така сама, з якою астронавти зіткнуться при спілкуванні з Землею.

Найдивовижнішою особливістю Chapea є пісочниця площею близько 111 кв. м. Для виходу з бази екіпажу потрібно одягнути імітацію скафандрів і пройти через фальшивий повітряний шлюз, щоб потрапити у зовнішню частину довкілля — надувний міхур, наповнений піском і що імітує марсіанський краєвид.

Саме тут учасники у парах виконуватимуть завдання, які в NASA називають «марш-кидками»: визначити цікаві породи, сфотографувати їх, взяти зразки для аналізу, оцінити місце для будівництва нових об’єктів, провести технічне обслуговування Chapea або очистити сонячні панелі від піску.

Також дослідники уважно стежитимуть за ознаками фізичного та психічного стресу в учасників.

NASA заявляє, що хоче зробити експеримент максимально схожим на марсіанський, що означає не тільки ізоляцію, а й додаткові штучні джерела стресу: обмеження ресурсів, відмова обладнання та великі робочі навантаження.

Наприклад, члени екіпажу матимуть невеликий запас продовольства, і їм потрібно буде ретельно розподіляти ресурси. Їм доведеться регулярно здавати аналізи крові та проходити психологічне опитування

«Ми дуже зацікавлені в реакції на стрес у подібній ситуації, особливо в умовах тривалої ізоляції та ув’язнення, — каже Белл. — У нас не так багато даних про те, що відбувається з кимось, хто перебуває в ізоляції протягом року».

Дуглас зазначає, що учасникам дозволяється залишати місце існування та експеримент, якщо вони забажають, і про всяк випадок також були обрані два дублери.

«Ми налаштували команду на успіх, — каже Белл, – але нам все ще потрібні ці дані, перш ніж ми дійсно відправимо людей на Марс».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: The Guardian

Читайте также:

Ілон Маск: освоєння Марса займе у SpaceX 20 років

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

Яких роботів планують використовувати для дослідження планет

12 багатообіцяючих стартапів, які шукають методи боротьби з раком