12 багатообіцяючих стартапів, які шукають методи боротьби з раком

Фінансування стартапів у галузі лікування онкозахворювань, можливо, скоротилося з максимумів 2020 та 2021 років — тоді в сектор щорічно вкладалося $2,3 млрд, — але деякі проєкти, як і раніше, збирають виняткові чеки. З початку 2023 року найбільші інвестиції залучили Amolyt Pharma ($138 млн), GreyWolf Therapeutics ($49 млн) та Perspectum ($55 млн).

Хто може стати наступним? Онлайн-ресурс Sifted звернувся до інвесторів з проханням виділити перспективні стартапи в цій галузі з однією обмовкою: вони не могли назвати портфельні проєкти. Розповідаємо про 12 компаній, які вони обрали.

Вибір Verve Ventures

Verve Ventures — венчурна компанія, що базується у Швейцарії та вкладається в проєкти на різних стадіях. Перман Жораєв з інвестиційного відділу назвав кілька перспективних стартапів.

Qubit Pharmaceuticals (Франція)

Qubit Pharmaceuticals, що базується в Парижі, прагне прискорити тривалий і дорогий процес пошуку ліків, коли потенційні лікарські засоби відбираються з дуже великої кількості молекул. Він може підвищити точність цих обчислень, використовуючи потужність свого суперкомп’ютера з 200 графічними процесорами.

Програмне забезпечення Qubit вже показало вищу точність, ніж безліч інших аналогічних проєктів у онколікуванні.

Pear Bio (Великобританія)

Pear Bio використовує комп’ютерний зір для швидкого визначення варіантів лікування раку. Стартап також може прогнозувати, як пацієнти відреагують на різні методи лікування, аналізуючи 3D зображення живих клітин на своїй технологічній платформі.

Крім вибору найкращого варіанту лікування, Pear Bio має унікальні можливості для збору цінних даних зі зразків, щоб виявити нові цілі та розробити нові перспективні ліки.

Omniscope AI (Іспанія)

Компанія Omniscope AI, що базується в Барселоні, розробила платформу на базі штучного інтелекту для виконання високоточного імунного профілювання. Цей процес дозволяє зрозуміти чому люди по-різному реагують на віруси.

Окрім потужної платформи, компанія спирається на бібліотеку даних про конкретні захворювання. У планах – впроваджувати різні продукти для імунотерапії (OS-IMT) та моніторингу пацієнтів (OS-MRD) при різних типах раку.

Вибір MMC Ventures

MMC Ventures — венчурна компанія, що базується в Лондоні, орієнтована на посівний капітал і серію А. Керівник MMC Ventures Шарлотт Барттелот назвала наступні компанії.

Turbine (Угорщина)

Заснована у 2016 році Turbine використовує технологію на базі штучного інтелекту, щоб розуміти стан онкологічних пацієнтів шляхом моделювання клітин. Платформа може моделювати вплив раку на молекулярному рівні та тестувати мільйони потенційних ліків. Зібравши в листопаді минулого року €20 млн у рамках серії A, стартап вже досяг значного прогресу і в січні оголосив про партнерство з Cancer Research UK.

Vinehealth (Великобританія)

Vinehealth пропонує цифрову платформу охорони здоров’я для онкологічних хворих, надаючи їм індивідуальну підтримку в лікуванні та моніторингу. Її додаток на базі штучного інтелекту відстежує симптоми, схильність до лікування та психічне здоров’я, надаючи пацієнтам, постачальникам послуг та платникам життєво важливу інформацію.

Нещодавно стартап оголосив про партнерство з лондонською лікарнею Cromwell Hospital для персоналізації догляду за хворими на рак вдома.

Вибір Gründerfonds

Gründerfonds – високотехнологічний німецький венчурний фонд, який інвестує у проєкти на ранній стадії. Лікар Анжеліка Влаху, партнер фонду, виділила такі проєкти.

T-knife (Німеччина)

Стартап розробляє нові методи імунотерапії проти раку, навчаючи Т-клітини пацієнтів розпізнавати щільні пухлини та боротися з ними. Компанія використовує запатентовану платформу для пошуку та розробки портфоліо програм клітинної терапії Т-клітинними рецепторами для лікування пацієнтів із щільними пухлинами. Область терапії Т-клітинними рецепторами обіцяє значно змінити методи лікування багатьох онкологічних хворих. Компанія T-knife щойно розпочала клінічну оцінку своєї першої програми.

Ariceum Therapeutics (Німеччина)

Компанія Ariceum Therapeutics розробляє нові молекули-мішені для лікування раку, які розпізнають та пов’язують структури на поверхні пухлинних клітин. Цілеспрямований характер цього системного підходу зменшить вплив на здорові тканини – порівняно зі звичайною хімієтерапією – і зведе до мінімуму побічні ефекти. На цей час було схвалено лише кілька препаратів, які відповідають цій концепції.

ADCendo (Данія)

Adcendo – один із прикладів компаній, що розробляє кон’югати антитіло-лікарський засіб (ADC) – клас таргетних препаратів, що використовуються для лікування раку, які потенційно можуть зменшити пошкодження здорових клітин. Компанія щойно залучила €31 млн під час серії А для клінічної перевірки своїх переконливих доклінічних даних.

Вибір Sofinnova Partners

Sofinnova Partners — венчурна компанія, що базується в Парижі та спеціалізується на науках про життя. Голова та керуючий партнер Антуан Папірник назвав наступні стартапи, на які варто звернути увагу.

Orakl (Франція)

Orakl прагне прискорити розробку ліків для онкозахворювань, використовуючи штучний інтелект для визначення відповідних цілей. Партнерство з всесвітньо відомим Центром Гюстава Руссі у Франції дає йому значну перевагу щодо доступу до даних.

Unikum (Данія)

Ця данська компанія спеціалізується на преклінічній імунній онкології. Працюючи на передньому краї популярної області Т-клітинної терапії, вона розробляє генномодифіковані плазмацитоїдні дендритні клітини (pDC). PDC відіграють важливу роль у розвитку пухлини.

Proxygen (Австрія)

Proxygen — це компанія з прецизійної доклінічної онкології, яка використовує раціональний скринінг і дизайн для виявлення областей раку, що раніше не піддавалися лікуванню.

Dark Blue Therapeutics (Великобританія)

Британська компанія із прецизійної доклінічної онкології розробляє невеликі молекули, націлені на вразливість у пухлинах.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Sifted

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Штучний зір — наступний крок у розвитку мозкових імплантів

Тонкий еластичний і міцний, як сталь: чи може графен нарешті змінити наш світ?

У Гарварді створили «розумну» рідинувластивості якої можна програмувати