У Гарварді створили «розумну» рідинувластивості якої можна програмувати

Гарвардські вчені розробили програмовану рідину з унікальною структурою, яка дозволяє їй радикально змінювати свої властивості, такі як стисливість, оптичну поведінку та в’язкість. Це також перша метарідкість, здатна переходити між ньютонівським та неньютонівським станами.

Науковці стверджують, що розробка буде актуальною в різних областях, особливо в робототехніці.

Метаматеріали — це штучно створені матеріали з рідкісними властивостями, які, за словами науковців, «визначаються їхньою структурою, а не складом».

Зазвичай положення будівельних блоків у метаматеріалах фіксоване в рамках ґратчастої структури. Своєю чергою, нова речовина складається з крихітних гумоподібних сфер, що знаходяться в рідині, що не стискається (в цьому випадку в силіконовій оливі).

Ці сферичні капсули наповнені повітрям і за достатнього тиску деформуються, утворюючи лінзоподібну напівсферу. За відсутності тиску вони набувають своєї звичайної форми. Це значно змінює властивості рідини: наприклад, напівсфери дозволяють світлу фокусуватися і проходити крізь речовину, а цілі сфери блокують її.

На відміну від твердих метаматеріалів, метарідини здатні текти та адаптуватися до форми місткості. Метою вчених було створити метарідину, яка не тільки мала б ці властивості, але також дозволяла б програмувати в’язкість, стисливість та оптичні властивості.

Щоб продемонструвати здібності метаматеріалу, вчені використовували його як гідравлічну рідину в роботизованій руці. Завдяки цьому робот зміг взяти тендітні предмети, такі як скляна пляшка та яйце, не розчавивши їх.

Рідина автоматично реагувала на тиск різних об’єктів без додаткового програмування та зовнішнього управління, що було б неможливо з традиційною гідравлічною рідиною, такою як вода.

Вчені лише почали вивчати можливості нової речовини. Тепер вони хочуть перевірити її акустичні та термодинамічні властивості, які часто беруть участь у метаматеріалах загалом.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Futurism

Читайте также:

Тонкий еластичний і міцний, як сталь: чи може графен нарешті змінити наш світ?

12 багатообіцяючих стартапів, які шукають методи боротьби з раком

Вчені винайшли «робота», який може змінювати форму: бути рідким і твердим

Як біотехнологічні лабораторії використовують штучний інтелект щоб створити нові ліки