Вчені винайшли «робота», який може змінювати форму: бути рідким і твердим

Міжнародна команда вчених із Китаю, Гонконгу та США створила металевого «робота». Цей крихітний винахід може змінювати стан — з твердого на рідкий і навпаки — під впливом магнітних полів.

Як працює винахід

Винахід складається з магнітних мікрочастинок в оболонці з галію. Щоб він став рідким, його потрібно помістити між магнітами із налаштованими магнітними полями. Їх можна використовувати, щоб скоригувати напрямок руху. При цьому зовнішнє джерело тепла для плавлення не потрібне. Це відрізняє розробку від наявних аналогів.

За словами вчених, під час розробки вони надихалися властивостями морського огірка. У звичайний час ця істота нагадує м’якого хробака. Але у разі небезпеки (наприклад, при чужому дотику), він надувається і перетворюється на щільне утворення.

Як тестували

Щоб протестувати на рухливість науковці організували для робота смугу перешкод. Вони керували ним за допомогою магнітного поля та змушували перестрибувати через рови, дертися по стінах і навіть поділятися на дві частини, щоб переміщати окремі об’єкти, перш ніж знову з’єднатися.

Щобільше, науковці навчили робота переносити корисний вантаж: він може штовхати перед собою об’єкт, який у 30 разів перевищує його власну вагу.

Після проходження перешкод робот вміє охолоджуватися та відновлюватися. Також він може відновити початкові контури, якщо помістити його у відповідну форму.

Де ми це вже бачили?

Пам’ятаєте робота Т-1000 з «Термінатора-2», який міг плавитися та змінювати форму за бажанням? Розробники теж тримали цей образ у голові та презентували свій витвір за допомогою схожого відео. У ньому десятиміліметровий робот знаходиться за ґратами. Його нагрівають до 35 градусів за Цельсієм, через що він плавиться і витікає «на волю».

Перспективи розвитку

Вчені вважають, що одна з головних сфер застосування робота – медицина. Він може бути корисним, коли потрібно швидко доставити ліки до різних органів, а також витягти з організму сторонні предмети.

Крім того, робот може просочуватися у важкодоступні ділянки розірваних ланцюгів та відновлювати їх, діючи одночасно як припій (це матеріал для створення з’єднання) та провідник.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Matter

Читайте также:

«Їжте майбутнє, платіть обличчям»: антиутопічна подорож до гамбургерної зі штучним інтелектом

Тонкий еластичний і міцний, як сталь: чи може графен нарешті змінити наш світ?

У Гарварді створили «розумну» рідинувластивості якої можна програмувати

Кишеньковий робот-тамагочі AIBI з лапками та ChatGPT