Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році

Кожен новий рік створює нову можливість для оптимізму та прогнозів. За останні кілька років нові технології проникли практично у всі сфери нашого життя. Ми спостерігаємо божевільні перегони компаній та країн у створенні та вдосконаленні технологій та нових продуктів. Що стане рівнем «винаходу колеса» для людства? У яких сферах відбудеться прорив? Ми виділили три напрямки.

Штучний інтелект – іграшка чи «нове паливо» для економіки?

Штучний інтелект — різновид нових технологій, що дуже інтригує і викликає гарячі суперечки. Наукова фантастика більше не існує у сфері штучного інтелекту. Нині компанії працюють над технологіями, які дозволять встановлювати програмне забезпечення штучного інтелекту на мільйони комп’ютерів по всьому світу.

Багато бізнес-завдань можна вирішити за допомогою штучного інтелекту, машинного навчання та обробки природної мови. Штучний інтелект не потрібно спеціально програмувати для розуміння, діагностики та розв’язання проблем клієнтів.

У 2017 році McKinsey запитала експертів, як далеко в майбутньому генеративний штучний інтелект досягне продуктивності людського рівня. Більшість говорили, що з 2030 до 2060 року. У 2023 році більшість досліджених можливостей вже існує. Експерти за квантовими технологіями вважають 2030 чарівною датою для священного Грааля технології – відмовостійких квантових обчислень. Але квантові прориви відбуваються швидко та затято, наближаючи цю дату.

Якісне зрушення у розвитку квантових досліджень

Нова епоха даних, відома як квантові обчислення, починає виникати у міру того, як ми відходимо від класичних обчислень. Очікується, що квантові обчислення змінять сферу аналізу даних та штучного інтелекту, просуваючи людство вперед швидше, ніж будь-коли раніше. Швидкість і потужність квантових обчислень дозволять нам вирішити деякі з найскладніших проблем, що стоять перед людством. З кожним місяцем квантові обчислення стають дедалі ближчими та використовуються на практиці. Поки тихо і без особливого галасу, а іноді й в обставинах найсуворішої секретності в багатьох країнах розвиваються квантові комп’ютери та технології.

Активність у космічних дослідженнях

Здатність нашої цивілізації спілкуватися стає дедалі більше залежною від супутників. Країни більше залежать від космосу як критично важливого фронту обміну інформацією та спостереження, що розвивається. У наші дні багато мереж переходять із наземного зв’язку на хмарний зв’язок, використовуючи супутники передачі даних на великі міжнародні відстані.

У зв’язку з нашою чимраз більшою залежністю від космосу, і особливо супутників, для зв’язку, безпеки, розвідки та бізнесу, супутникова та космічна безпека стає все більш важливою у 2024 році.

Глобальна космічна екосистема продовжуватиме зростати у нових країнах та компаніях. Саме комерційна космічна галузь стимулюватиме інновації, що змінюють правила гри, які розширюють доступ до космосу та його можливостей та забезпечують ще більші вигоди для всіх нас.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

Незвичайний ракурс: що відбувається всередині ракети у космосі