Манекен, машина і ракета — як Ілон Маск вперше запускатиме Falcon Heavy

Три роки тому компанія SpaceX зімітувала політ своєї ракети-важковаговика, а сьогодні ввечері, о 20:30 за київським часом, у всіх охочих буде нагода порівняти відеоанімацію із реальним запуском Falcon Heavy. Розробка і підготовка до польоту тривала з 2011 року.

Що запускатимуть?

Falcon Heavy — це система космічного запуску багаторазового використання, що розробляється і виготовляється SpaceX. Комплекс, який запускатимуть 6 лютого, складається з трьох ракет Falcon 9, кожна з яких має по 9 двигунів. Отже, сумарно об’єкт, який стартуватиме з мису Канаверал, матиме 27 працюючих двигунів. Висота комплексу складає 70 м, діаметр дорівнює 3,66 м, маса сягає 1 420,7 т. Відноситься до класу надважких підйомників.

Згідно з довідковою інформацією, Falcon Heavy може вивести до 64 т корисного вантажу на низьку орбіту Землі; 19 т на геостаціонарну орбіту; 16 т на траєкторію до Місяця; 14 тонн на траєкторію до Марса.

І чому це важливо?

Оцінка вартості одного запуску Falcon Heavy варіюється від $90 до $135 млн, в той час як запуск найближчого конкурента Delta IV Heavy коштує біля $350 млн. Ця ракета, виробництва United Launch Alliance, може доставити в космос приблизно в 2 рази менше корисного вантажу. Тож успішний запуск від SpaceX прискорить здешевлення космічних місій, а слідом призведе до їх масовості та популяризації в глобальному масштабі.

Місія у Falcon Heavy дуже проста, оскільки запуск позиціонується, як демонстраційний: доставити експериментальний вантаж на орбіту Марсу і не вибухнути.

Звідки такий галас?

Ілон Маск знається на сучасних рекламних кампаніях — запуск його ракети, вперше оголошений 7 років тому, сьогодні чекають, як прем’єри кін, великі спортивні матчі, а колись так чекали на презентації від Стіва Джобса. Додатковими факторами популярності ракети всі ці роки виступають і особистість засновника компанії SpaceX, і кілька відкладених стартів, і навіть чутки про те, що корисним вантажем на Falcon Heavy буде Tesla Roadster. Якщо вірити Instagram-аккаунту Маска, він відправить на Марс власний електромобіль із манекеном у спеціальному космічному скафандрі SpaceX. «Червона машина для червоної планети».

Як побачити?

Більшість американських IT-видань транслюватимуть подію в режимі реального часу, очікується пряма трансляція і на YouTube-каналі SpaceX. Окрім того, у Києві та інших містах України організовуються спільні перегляди запуску Falcon Heavy на великому екрані в коворкінгах, хабах та всіх інших прогресивних просторах. Новому часу — нові герої та нові шоу.

ВАРТО ЧИТАТИ:

Читайте также:

Ілон Маск: освоєння Марса займе у SpaceX 20 років

Незвичайний ракурс: що відбувається всередині ракети у космосі

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році