Google починає урбаністичний експеримент на основі Big Data в Торонто

Google побудувала онлайн-імперію, вимірюючи та рахуючи все підряд. Кліки. GPS-координати. Відвідування сторінок. Трафік. Головний актив компанії — безліч бітів інформації про кожного з нас, яку вона здобуває, пакує, розпаковує і запаковує заново, а потім використовує для того, щоб продавати нам різний крам. А тепер пошуковий гігант вирішив перейти у реальний світ і почати будувати справжні міста, на основі тієї ж тактики використання користувацьких даних. Начувайтеся, жителі Торонто!

toronto

Що буде

Цього тижня міська влада Торонто оголосила, що Sidewalk Labs, дочірнє підприємство з холдингу Alphabet, буде керувати переплануванням південно-східної набережної. Загальна площа території, яка буде підконтрольна Sidewalk Labs, сягає 12 акрів, — компанія вже інвестувала $50 млн в проект. Промислові будинки і паркмайданчики, що сьогодні розташовані в зоні контролю Sidewalk Labs, за кілька років будуть замінені на удосконалений спільний простір Quayside. Вже відомо, що Google перемістить свій головний торонтський офіс ближче до Sidewalk Labs, в той час як остання сподівається отримати право реорганізувати всю площу набережної, а це вже 800 акрів.

Очікується, що район, побудований з нуля, буде мати типово гугловський вигляд з легким канадським акцентом. Sidewalk Labs обіцяє помістити всі можливі сенсори на своїй території, які збиратимуть і розсилатимуть корисні дані: про завантаженість дорожнього руху, рівень шуму, якість повітря, використання енергії, маршрути пересування, кількість і тип відходів. Додатково, будуть розташовані камери, які допоможуть фіксувати невловимі показники, наприклад, емоційні реакції жителів на ті чи інші об’єкти. Чи подобаються вуличні меблі у публічному зеленому просторі? Чи користуються люди послугами мобільних клінік (англ. «popup clinic») в період епідемії грипу? Наскільки зручно розташований продуктовий супермаркет? Хто робить більше покупок: жителі району чи гості з інших околиць?

Що вже було

Своєю містобудівною ініціативою Alphabet має на меті втілити в життя принцип «дані — це Бог», якому слідують в Кремнієвій долині. Компанія зображає ідеальне місто майбутнього, соціально відповідальне, сплановане з урахуванням інтересів людей (навіть таких, про які вони не говорять вголос), побудоване практично на порожньому місці. Однак, історія пам’ятає випадки схожих задумів, які провалилися. Діснейленд Уолта Діснея (Walt Disney) мав стати експериментом зі свідомого добросусідства, однак після смерті автора його ідея змогла вижити лише у форматі парку розваг. У Південній Кореї розгортається проект смарт-міста Songdo. І хоча до завершення готового проекту ще три роки, вже відомо, що план по розміщенню бізнес і житлових об’єктів не буде виконано.

Бразиліа, столиця Бразилії, була фактично спроектована одноосібно архітектором Оскаром Німеєром (Oscar Niemeyer) — місто хвалять за красу і масштабність, однак, на переконання оглядачів Wired, місто не функціонує як дружній простір. Проблема в тому, що всі зусилля для створення штучного міського формату не можуть скопіювати реальні, людські характеристики міста. Експерт з урбаністичного планування і соціолог Річард Бардет (Richard Burdett) так пояснює прорахунки в розбудові Бразиліа:

«— Питання не в тому, погане це місто чи хороше. Все дуже просто — це не місто. В ньому немає обов’язкових міських складових: заплутаних вулиць, магазинів у житлових будинках, офісів поміж приватними будинками тощо.»

На думку урбаністів, зручна, але штучна забудова Бразиліа, не дозволяє їй сформуватись, як справжнє місто

На думку урбаністів, зручна, але штучна забудова Бразиліа не дозволяє їй сформуватись, як справжнє місто. Прінтскрін з Google Maps

Які будуть технології

В Sidewalk Labs заспокоюють: ми добре розуміємо, як невдало можна побудувати місто, якщо цим займатимуться виключно технологи. Мовляв, у компанії не плекають свій оптимізм на сліпій впевненості, що достатньо набудувати більше об’єктів та створити для них єдиний візуальний стиль. Вони наполягають, що перепланування буде надзвичайно продуманим. Ерік Шмідт (Eric Schmidt), який очолює Alphabet, особисто пояснює: «З нашого боку, — це кульмінація десятиліття досліджень та ретельних аналізів того, як технології можуть покращити побут і життя людей». В результаті цієї багаторічної праці з’явився проект Quayside, в якому елементи фантастики доповнюються певним відтінком антиутопії.

Особистий кабінет. Відповідно до опису майбутньої зони над набережною, кожен її резидент матиме обліковий запис для швидкого доступу до публічного сектору і наявних сервісів. Вказано, що такий акаунт буде «надзвичайно захищеним і суто персоналізованим». Через нього можна буде звернутися до сусідів з проханням зменшити гучність музики; потрапити до тренажерної зали; віддалено впустити сантехніка до квартири, поки ви на роботі в офісі.

Транспорт. Картографічний додаток буде в реальному часі фіксувати всі загальнодоступні об’єкти: дороги, будівлі, вуличні меблі, дрони. Саме планування простору зосереджене на інтересах пішоходів і велосипедистів, хоча залишиться місце і для таксі та вантажних машин. Втім, будуть всіляко заохочуватися сумісні поїздки і сервіси таксі, а споріднена компанія Waymo розвиватиме безпілотний трафік в районі.

Житло. Нова концепція житлових приміщень Loft включатиме побудову загальних просторів для використання їх в інтересах жителів. Окрім експериментів зі змістом приміщень, будуть й інновації у формі: замість сталі забудовники перейдуть на більш дружні до екології збірні модулі, інноваційну деревину чи спеціальний пластик. Sidewalk Labs також заявила, що розробляє комплексний план щодо забезпечення конфіденційності жителів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Зворотній зв’язок з містом

Головна відмінність Quayside від усіх невдалих міст-попередників у тому, що його автори будуть ретельно досліджувати всі процеси. Фахівці Sidewalk Labs по роботі з даними візьмуться за все, що буде відомо про функціонування простору, щоб виявити, які рішення працюють, а які слід реорганізувати. Sidewalk Labs залучить складні методи і моделюватиме сценарії «а-якщо» для пошуку кращих рішень взаємодії жителів з технологіями. Ніхто не користується цієї лавкою — а якщо ми трохи її посунемо, на сонячне місце? В описі проекту компанія висловлює думку, що більшість жителів буде рада жити в районі, який постійно вдосконалюється.

Однак, постійний розвиток матиме позитивний ефект тільки якщо в його основі буде турбота про інтереси самих резидентів. Хороша новина в тому, що Sidewalk Labs збиратиме дані від самих жителів, а їм для цього не потрібно докладати окремих зусиль: просто жити і користуватися інфраструктурою так, як їм зручно. Було би добре, якби всі урбаністи мали змогу отримувати саме такі дані про функціонування міських об’єктів — очевидні й природні. Більшість міських реорганізаторів сьогодні збирає дані про зручність велодоріжок чи пішохідних переходів нерегулярно і вручну.

Quayside буде не приватною компанією, а маленьким містом в місті, тож перед Sidewalk Labs постає наступний виклик: розгорнути таке місце, яке задовольнить всі вимоги. З огляду на успіхи пошуковика, Alphabet знається на тому, як збирати інформацію і на основі цього продавати нам послуги й сервіси. Але тепер задача складніша, оскільки продавати треба базові міські функції: збір сміття, безпека вулиць, ефективний громадський транспорт — і для всіх категорій населення, без виключень.

«— Показник, якого повинна досягти компанія — це місто, комфортне не лише для білого здорового чоловіка 20-30 років. Сервіси повинні бути доступними і дієвими для жителів з особливими потребами, для людей похилого віку, для меншин і незахищених категорій населення — всіх тих, кого часто ігнорують приватні компанії, але місто повинно підтримувати», — так формує поставлену задачу Сара Кауфман (Sarah Kaufman) з центру управління транспортом при Нью-Йоркському університеті.

Sidewalk Labs наполягає, що таким і бачить свій задум і має намір втілити його у життя. Планується, що цілий рік буде присвячено пропрацюванню деталей Quayside з місцевими політиками, науковцями, міськими лідерами й активістами. Якщо всі фахівці докладуть максимум зусиль, технологічне місто, побудоване на основі збору користувацьких даних, може бути зручним для кожного. Однак, чи буде воно при цьому «живим», як ті райони і квартали, до яких ми звикли, поки що невідомо.

Наша редакція залюбки розповість про нове містобудування в містах України. Якщо ви знаєте такі проекти — пишіть на адресу info@blog.imena.ua з поміткою в темі листа «Урбаністика»

Джерело: Wired

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank

Bard стає Gemini – що цікавого анонсувала компанія Google