Міське планування проти насильства на вулицях — Сіднейський урок для Києва

Агресивна поведінка під впливом алкоголю – неабияка проблема для великих міст. Як правило, влада обмежується введенням заборон на продаж алкогольних напоїв у нічний час та скороченням часу роботи розважальних закладів. Проте досвід показує, що у глобальну масштабі цю проблему подібні заходи не вирішують.

Пропонуємо адаптований переклад статті про успіхи австралійського дослідницького центру «Designing Out Crime Research Center» Сіднейського технологічного університету у запобіганні злочинності на прикладі відомого Сіднейського кварталу Кінгз Кросс.

bjq3wthh

Новий підхід до вирішення старої проблеми

Район Кінгз Кросс у Сіднеї – це популярний осередок, де здавна вирувало бурхливе нічне життя. Роками влада намагалася знизити рівень злочинності та насильства під впливом алкоголю, запроваджуючи суворі обмеження на продаж алкогольних напоїв та збільшуючи присутність поліції у районі. До шукачів нічних розваг почали ставитися як до потенційних злочинців, хоча насправді людям просто хочеться весело провести час.

Запровадження суворих правил вирішує деякі проблеми, але водночас створює інші. У 2014 році у штаті Новий Південний Уельс були введені обмеження щодо роботи розважальних закладів у нічний час та продажу алкогольних напоїв. Завдяки цим заходам показники злочинності у Сіднеї скоротилися, проте у місцевого розважального бізнесу почалися неприємності, і численні популярні заклади були змушені закритися. Зате жителі інших районів почали непокоїтися через те, що проблема просто змінить своє географічне розташування.

Як організувати дозвілля

Команда дослідницького центру вирішила використати дещо інший підхід до вирішення проблеми і взяти за приклад організацію відпочинку на музичних фестивалях. Дослідники намагалися з’ясувати, що саме необхідно зробити, щоб створити безпечне середовище і при цьому не обмежити у правах відвідувачів вечірок.

Чому саме музичний фестиваль? Тому що це — організований захід, що приваблює десятки тисяч відвідувачів, які прагнуть гарно провести час; це зона розваг та комфортного відпочинку. Як правило, організатори пропонують своїм відвідувачам послуги спеціального транспорту, щоб ті могли дістатися до місця проведення фестивалю та назад додому, а у місцях проведення фестивалів завжди працює спеціальний персонал.

При цьому люди самі обирають як розважатися, з ким спілкуватися та як себе проявити. Таким чином, команда дослідницького центру зосередилася на перетворенні кварталу Кінгз Кросс у зону організованого відпочинку. Виникало два основних питання: як відволікти і розважити людей, що після закриття клубів та барів раптом опинялися на вулиці, а потім допомогти їм безпечно дістатися додому.

Зручні побутові умови та зони відпочинку

Коли паби та клуби у кварталі Кінгз Кросс зачиняли свої двері для відвідувачів, на вулицях одночасно опинялися натовпи людей на підпитку. На тротуарах утворювалися справжні затори, людей засліплювало яскраве неонове освітлення, їм нікуди було подітися, не було де присісти, щоб прийти до тями після різкої зміни обстановки та трохи протверезіти. Зрозуміло, що за таких умов напруження на вулицях зростає. Людей потрібно було відволікти і розважити, щоб з них потихеньку вивітрився алкоголь.

Дослідники запропонували зробити менш яскраве освітлення на вулицях, а вечорами у вихідні закривати рух на головній вулиці району Кінгз Кросс, щоб люди могли вільно пересуватися, а не штовхатися у натовпі. Серед інших ініціатив було встановлення продуктових торгових точок вздовж вулиці, облаштування на вулицях біотуалетів та зон відпочинку, де можна присісти, а також організація вуличних розваг – виступів вуличних артистів та інтерактивних ігор. Ідея полягала у тому, щоб змусити людей поступово протверезіти.

БІЛЬШЕ ПРО МІСТА:

Безпечна дорога додому

Вечорами у п’ятницю та суботу шукачі нічних розваг зазвичай з’їжджаються до району Кінгз Кросс близько першої ночі. Громадський транспорт припиняє працювати приблизно у той самий час. Люди просто не могли виїхати з району або змушені були годинами чекати на таксі, попит на які був просто неймовірний. Власне, як і ціна на послуги. Звичайно, така ситуація викликає роздратування та сприяє виникненню конфліктів – словесних перепалок і навіть рукоприкладства. Не дивно, що комусь може увірватися терпець в кілометровій черзі до таксі посеред ночі.

Взявши на озброєння приклад музичних фестивалів, у районі Кінгз Кросс запустили додаткові нічні автобуси. Крім того, на вулицях у нічні години пік почали працювати волонтери, які надавали відвідувачам клубів та пабів інформаційну підтримку та допомагали їм відчути себе у безпеці. Завдяки проекту «Безпечне середовище» (Safe Space Initiative) люди отримали можливість звернутися за першою допомогою, зарядити телефон, дістатися додому, а також комфортні місця відпочинку, де можна присісти та дочекатися друзів. Деякі з цих ініціатив діють і досі, хоча із введенням законодавчих обмежень нічне життя у районі Кінгз Кросс стало менш бурхливим.

Уроки для інших міст

З проблемою злочинності під впливом алкоголю стикаються тисячі міст. Звичайно, простіше говорити, ніж діяти, але, вирішуючи складні соціальні питання, слід уникати необдуманих кроків. Коли мова йде про насильство на вулицях під дією алкоголю, то найперше рішення – це, як правило, введення обмежень. Проте одними лише заборонами справа не вирішиться. Щоб гарантувати безпеку людей у нічний час, необхідно вивчити проблему та зрозуміти її корінь. Тож мислити слід набагато ширше і робити набагато більше.

За матеріалами The Conversation, переклад підготувала Юлія Дерев’янко, спеціально для «Блог Imena.UA»

Наша редакція залюбки розповість про нове містобудування не тільки в Києві, але й в інших містах України. Якщо ви знаєте такі проекти — пишіть на адресу info@blog.imena.ua з поміткою в темі листа «Урбаністика»

Читайте также:

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Як виглядає офіс Nvidia – футуристичний робочий простір в оточенні природи

Hadrian X – перша у світі мобільна роботизована машина для укладання блоків

У Швеції збудують найбільше у світі дерев’яне місто