Просто як Tinder — як урбаністичні проекти використовують стартап-рішення

Що вас найбільше відштовхує в обговоренні міських проектів? Правильно: необхідність заповнювати безкінечні форми, підписувати петиції, переходити на якісь сайти, читати кілометрові пости про ініціативи та розбиратися у тонкощах містобудування. А якби проголосувати за сквер біля вашого будинку чи новий дитячий майданчик і варіанти його оздоблення було так само просто як оцінити фотографії у Tinder — жестами вліво чи вправо? Перші подібні практики вже є — і українським активістам реформування міського простору не завадить із ними ознайомитися.

Фідбек для влади — зручність для громади

CitySwipe — один із таких інструментів мобільного взаємозв’язку міської влади та громадян. Він використовує механіку додатка для швидких знайомств, за допомогою якої мешканці міста можуть швидко виражати свою точку зору стосовно будь-яких змін у генеральному плані міста, забудові, благоустрою чи навіть зміні лавочок у парку поруч із житловим кварталом. Зібрані дані формують загальну картину настроїв та переваг, які громадяни вбачають у тих чи інших проектах. Мобільний додаток дає змогу суттєво заощадити на анкетуванні, волонтерах, пошуку можливостей — і швидко та «безболісно» отримувати відгук від цільової аудиторії змін у місті.

Консалтинг та прийняття рішень з боку держави у розвиткові міст — завдання, яке потребує максимальної прозорості. Саме тому британці з Future Cities Catapult організували дослідження для того, аби зрозуміти потенційні можливості цифрових технологій для міського благоустрою. Потреба у цьому дослідження виникла через кричущі бюрократичні перепони у застарілому британському законодавстві щодо розвитку міст та сіл. Втім, дослідники не обмежилися суто теорією та статистикою, але й запустили власний конкурс ідей — його метою є спонсорування розробки прототипів найбільш інноваційних інструментів для перетворення міст (перші переможці та результати будуть озвучені на початку лютого 2017 року).

Як працюють платформ для спільних міських ініціатив

Не сидять склавши руки і в Манчестері: тут розробили інтерактивну карту відкритих даних міста, на яку нанесли найрізноманітнішу інформацію про мережі, інфраструктури та комунікації, ціни на нерухомість та інші показники ділової і життєвої активності міста. Крім того, додаткова карта також показує ділянки із запланованою забудовою — пропонувати свої варіанти того, як виглядатимуть ці нові мікрорайони можуть і компанії-забудовники, і самі мешканці.

У Лондоні тим часом вирішують питання доступу до законодавчих актів за допомогою платформи Howard від стартапу Urban Intelligence — команда зібрала на одному порталі усі закони міста та держави. Достатньо просто натиснути на карту, щоби побачити увесь перелік законодавчих актів, які є чинними у цьому місті чи місцевості. Щоправда, ця платформа є платною.

А для тих, хто цікавиться не лише забудовою, але й порівнянням вартості та інвестиційної привабливості окремих районів міст, стартап Flux Metro пропонує 3D-модель із плануванням забудови та калькулятором інвестиційної привабливості районів. Дещо схоже пропонує і проект UrbanPlanAR, який використовує для прогнозування дій забудовників технологію доповненої реальності та створення віртуальних кварталів на базі реально існуючих міст.

А що в Україні?

Створенням інструментів електронної демократії вже вдруге займаються учасники програми EGAP — креативні вікенди відбулися у 4 українських містах упродовж грудня 2016 року; а інкубаційна програма триває з січня 2017-го. У квітні 2017 фіналісти представлять свої ідеї та проекти у Києві, де найкращі здобудуть підтримку від 4 профільних міністерств та низки українських і закордонних ІТ-компаній. Дізнатися більше про EGAP Challenge та пов’язані із ним заходи можна у таких наших матеріалах:

За матеріалами The Guardian 

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Фінансування тревел-стартапів у 2023 році: тренди та найбільші раунди