Йорданка Томкова: «Кінцева мета е-демократії — запобігти “іграм з нульовою сумою”»

Йорданка Томкова (Innovabridge Foundation) приїздить до України вже не вперше: вона була ментором у першому циклі програми EGAP, спрямованої на підтримку проектів в сфере електронної демократії; а цієї зими завітає до міст-учасників пілотної програми вдруге. 10 менторів відбиратимуть проекти з електронної демократії та надаватимуть їм косультативну і організаційну допомогу, поки найкращі боротимуться за призовий фонд у 2 млн грн в рамках конкурсу EGAP Challenge. Ми побували на лекції пані Томкової щодо електронної демократії у містах та законспектували головні тези.

Що таке e-демократія у містах

EGAP — це інкубатор для ідей та створення проектів на хакатоні, але моя лекція про те, що зазвичай відбувається після. Дуже часто проекти складно реалізовувати після хакатонів — тому пропоную вам приклади проектів та інструментів із 12 різних країн, а також деякі реалізовані проекти на рівні міст в сфері електронної демократії.

У вашого міста (лекція проходила у Вінниці — прим. ред.) є потужний людський капітал, якого часто бракує людям у невеликих містах. І це дуже добре. Бо саме такий капітал може забезпечити сталий розвиток і самих проектів, і міста в цілому. Електронна демократія на рівні міст відрізняється від рівня загальнодержавого — бо на рівні міст такі проекти справляють значно більший вплив на життя, і залучити людей у такі проекти набагато простіше, аніж на загальодержавному рівні. Такі стартапи дають голос спільноті, можливість впливати на своє життя, а не просто створювати красиві додатки для інвесторів. Головне тут — не саме ІТ, а те, що технології дають для демократії та управління громадою у місті.

Ми перебуваємо на новому етапі й далі будемо бачити все більше подібних прикладів — ми живемо в період переходу до горизонтальної структури управління та прийняття рішень; а уряд та центральна влада можуть загрузнути у бюрократії. Тому важливо розвивати горизонтальне партнерство із університетами, із громадами, розвивати екосистему, долати труднощі разом. Ми стаємо все більш і більш освіченими — і це дає нам нові можливості, де ІТ-проекти можуть стати каталізаторами комплексних інновацій у місті. Скорочується рівень транзакційних витрат для участі громадян у житті міста. Це — глобальних феномен. Ми також бачимо, що люди все більше не довіряють своїм урядам і своїй владі — а участь у роботі демократичних інституцій є доволі складною та дорогою для громадян. І тут інструменти електронної демократії можуть допомогти у скороченні вартості участі в таких проектах управління.

Гроші, ощадливість та альтернативні витрати

Мій досвід участі у проектах із різних країн свідчить: електронна демократія — дороге задовлення; комплексна урядова програма із вирішення питань глобального порядку, учасницею якої я була, коштувала організаторам 5 млн євро. Тому основна задача — це ефективне зниження витрат та збільшення кількості учасників, підвищення рівня залученості громадян у екосистему, створення групи найбільш активних громадян, які почнуть масштабувати свої рішення та проекти на інших.

Кінцева мета — це попередити соціальні конфлікти, утворення ситуацій, котрі призводять до утворення «ігор із нульовою сумою». А це — одна із ключових цілей демократичного суспільства, так само як і прозорість бюджетів, прийняття рішень та їхньої реалізації на практиці. Україна із проблемами корупції, прозорості та надійності інструментів управління в країні — чудове поле для впровадження таких інструментів як офлайн, так і онлайн.

Ще одна складова — це інструменти соціальної освіти та візуалізації даних, які можна використовувати із просвітницькою метою. Інформації стає все більше, а часу на освоєння складних даних — все менше. І нам потрібні інструменти для спрощення такої інформації та розуміння — на цьому ґрунтується робота багатьох міських сервісів електронної демократії.

Важливо те, що окремі інструменти застосовуються у різних сферах та різних співвідношеннях для різних рівнів взаємодії громадян та влади. Ключовим тут є не лише те, що ви створюєте, але й навіщо ви створюєте цей інструмент, що ви намагаєтеся виправити за його допомогою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Як це працює за кордоном

У Дубліні влада поєднала запит на створення порталу відкритих даних із співпрацєю із локальними технічними спеціалістами та університетом, а також залучила до обробки дані міста та агреговану статистику із EuroStat. Для спрощення задачі вони створили набір індикаторів, а також вбудовані інструменти аналітики — це вже більш комплексний підхід, бо він дає мешканцям міста чимало відповідей на найрізоманітніші питання щодо бюджетів та використання коштів. І так суттєво зростає рівень прозорості та збільшується зрозумілість сайту для громадян та рівень їхньої участі.

У Бельгії використовують для цієї мети елекронний мобільний додаток, який дає вам персоналізований список інформування по міські послуги та різни напрямки агрегованих даних. Ви можете створювати фільтри та обирати ті чи інші набори даних про місто, які вас цікавлять на даний момент.

Головне про EGAP Challenge

Призовий фонд конкурсу проектів у сфері електронної демократії складає 2 млн грн. Креативний вікенд у Вінниці відбудеться 10-11 грудня 2016. На співпрацю із програмою у другому циклі погодилися 4 профільних міністерства погодилися на співпрацю в Україні. Заключний відбір та обрання переможців проведуть у Києві в квітні 2017 року. Проекти-переможці минулого циклу зараз активно розвиваються; суми окремого фінансування для цих стартапів склали до $5 тис на проект.

Фото: iHUB Vinnytsia

Читайте также:

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Фінансування тревел-стартапів у 2023 році: тренди та найбільші раунди