EGAP Challenge 2017 — регіональні ініціативи та можливості для стартапів

18 листопада 2016 року в Центрі інновацій та підприємництва «iHUB Vinnytsia» відбулась прес-конференція, присвячена старту ІІ циклу Національного конкурсу ІТ-проектів в сфері е-демократії EGAP Challenge. Програма реалізовується в 4 регіонах — Вінницький, Волинський, Одеський, Дніпропетровський. За словами керівника проекту EGAP у Вінницькому регіоні та керівника центру iHUB Vinnytsia Руслана Бурлаченка, проект націлений на збільшення комунікації між владою та громадянами та дає можливість людям створювати якомога більше різних сервісів для покращення життя.

Координатори конкурсу EGAP Challenge у Вінницькій області — Сергій та Руслан Бурлаченко (зліва направо)

Координатори конкурсу EGAP Challenge у Вінницькій області — Сергій Нікітюк та Руслан Бурлаченко (зліва направо)

Детальніше про програму

EGAP Challenge — одна з ініціатив програми «Електронне врядування для підзвітності влади і участі громади» (EGAP), яка фінансується Швейцарською Конфедерацією і реалізується фондом «Східна Європа», Державним агентством з питань електронного урядування та партнерами за підтримки Прем’єр-міністра України. Програма спрямована на використання новітніх інформаційно-комунікаційних технологій для вдосконалення управління державою, взаємодії влади і громадян, розвитку соціальних інновацій в Україні.

Головна мета конкурсу — надати фінансову, а це 2 млн грн, та менторську підтримку новим ІТ-проектам (мобільним додаткам та іншим онлайн-сервісам), які роблять життя українців комфортнішим та дають їм можливість впливати на владу за допомогою одного кліку мишкою. Сергій Нікітюк, координатор проекту EGAP у Вінницькому регіоні, розповів про 4 етапи реалізації проекту. Перший етап – інкубація, покликаний створити всі умови для опрацювання ідеї. Він включає обговорення з експертами, майстерні, моніторинг та ознайомлення з уже існуючими інструментами. Робота передбачається на різних локаціях, зокрема у Вінницькому Національному технічному університеті та Вінницькому Національному аграрному університеті. Організатори сповідаються, що така різнопланова та тісна робота допоможе випрацювати креативні та інноваційні ідеї. Другий етап – преінкубація проектів. Це — консультативний етап, який фактично має відшліфувати концепції проектів. Третім етапом є інкубація. Цей етап покликаний створити реальні фінансові умови для реалізації конкретної ініціативи. Також команди проектів працюватимуть із менторами; а у фіналі перейдуть до реалізації проектів.

Вплив на місто

Володимир Романенко, директор Департаменту інформаційних технологій Вінницької міської ради, в ході прес-конференції наголосив: «Дуже важливо під час інкубації проектів і під час хакатону допомогти людям дізнатись реальний стан і про існуючі дані, які є в місті і в міської ради, про її потреби і існуючі рішення. Це дозволяє людям не витрачати час на створення якихось вже вирішених завдань або тих задач, які неможливо вирішити з юридичних чи технічних питань».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Щоби не допустити розробку сервісів, які вже функціонують, міська рада Вінниці надає менторську і консультативну допомогу на кожному із етапів програми EGAP. Окрім цього, представники ІТ-департаменту мерії надають експерту оцінку ініціатив учасників, допомагають знайти і опрацювати необхідні дані. В результаті такої колаборації вдається отримувати якісні проекти, що відповідають потребам міста.

Вінниця невипадково обрана до участі у програмі EGAP, оскільки в місті є надзвичайно потужний ІТ-потенціал. Оксана Гречко, експертка з питань е-урядування, стипендіат Центру вивчення демократії, наводила приклади проектів, які можна подавати на конкурс.

«—Наприклад, електронні батьківські комітети, електронні щоденники, “Чисті вулиці” (повідомлення комунальним службам про сміття). Ці проекти не обов’язково одразу мають бути націлені на всеукраїнський масштаб. Головне, щоб розроблені сервіси були справді потрібними, зрозумілими та зручними у користуванні. Тоді вони стануть популярними. Цільовою аудиторію конкурсу є громадяни та бізнес. Розроблені проекти сприятимуть: кращому та більш оперативному доступу до інформації; налагодженню взаємодії громадян між собою та органами влади (покращення надання послуг, спрощення процедур, громадський контроль), оптимізують роботу підприємств та комунальних установ (зокрема проекти у сфері інфраструктури та агробізнесу)».

Софія Сакалош, керівник проектів з e-демократії ГО «Подільська агенція регіонального розвитку», звернула увагу на стан електронної демократії в Україні та навела наступні факти. Процеси е-демократії є дуже важливими для становлення і розвитку держави в сучасному інформаційному суспільстві. Можливість скористатись засобами ІТ для прийняття рішення в державотворчих процесах для громадян є одним із основних постулатів е-демократії.

Досвід Вінницького регіону за першим етапом EGAP

В Україні спостерігається тенденція до активізації процесів, пов’язаних з електронним урядуванням та електронною демократією. Про це свідчать результати досліджень Організації Об’єднаних Націй з електронного урядування. Так, відповідно до зазначеного рейтингу е-урядування, за 2 роки з 2014 до 2016 року Україна піднялась на 25 позицій (з 87 на 62 місце із 193 країн-членів ООН) і на 45 позицій — в індексі е-участі (з 77 на 32 місце із 193 країн-членів ООН).

Вінниця вже вдруге бере участь у конкурсі. Регіональним партнером EGAP Challenge у Вінниці є iHUB Vinnytsia. На попередньому конкурсі EGAP Challenge (він відбувався з квітня по вересень 2016 року) вінничани перемогли із 5 проектами:

  • Eco Сitizens — інформаційна система екологічного моніторингу;
  • Транслітерація міст – сервіс націлений на виправлення помилкових назв населених пунктів в інтернеті;
  • Скільки ресурсів споживає Ваш будинок – сервіс контролю витрат на комунальні платежі жителями будинків з метою економії ресурсів;
  • I4C informer for citizens — сервіс інформування мешканців, щодо різних важливих подій міста;
  • Електронний історичний архів — соціальний проект, що має на меті створення електронної бази фондів архівів України.

У сезоні 2016-2017 років програма EGAP шукає ідеї для таких сфер, як інфраструктура, освіта, екологія, агропромисловість. Для участі у конкурсі потрібно зареєструвати свій проект чи ідею на сайті програми та прийти на креативний вікенд. У різних містах креативні вікенди відбуватимуться в різний час: 10, 11 грудня 2016-го — Одеса та Вінниця; 17, 18 грудня — Дніпро та Луцьк.

Матеріал підготовано за сприяння Анни Савчинської та iHUB Vinnytsia

Читайте также:

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Фінансування тревел-стартапів у 2023 році: тренди та найбільші раунди

Загадковий стартап довголіття в який інвестує Сем Альтман