Сергій Довгополий, EGAP Dnipro — про хакатон та його проміжні підсумки

Цього літа в місті Дніпро проходив один з регіональних етапів програми інкубації для українських стартапів, які розробляють інструменти електронної демократії. Проекти стали учасниками конкурсу EGAP Challenge із призовим фондом 4,5 млн грн. Про перебіг програми, здобутки та проблеми в роботі з відкритими даними нам розповів Сергій Довгополий, керівник EGAP Dnipro:

Image00002

Про результати інкубації

В цілому ми задоволені прогресом команд. Абсолютно всі учасники акселераційної програми зустрічалися з представниками органів місцевого самоврядування і зацікавили чиновників своїми проектами:

  • Команда Photofact, сумісно з департаментом екології міста Дніпро, провела пілотний моніторинг місць збору сміття в центральному районі, виявивши більше п’ятдесяти проблемних точок. На разі ведуться переговори про впровадження проекту на рівні міста.
  • Команди OpenDataBot та «Виборча варта» отримали доступ до ряду державних реєстрів, зокрема, реєстру виборців та реєстру судових рішень.
  • Досить значний резонанс виклав проект EDUPAY, який запропонував рішення для безготівкових платежів за освіту та їх контролю батьками, проте з його впровадженням зараз найбільші труднощі, викликані відвертим саботажем на самих різних рівнях: від бухгалтерів шкіл — до керівників районних відділів освіти.

Про труднощі у роботі стартапів

Як ми й очікували перед початком програми, найбільші проблеми були у команд, які фізично не знаходилися в приміщені акселератора та не працювали над своїми проектами повний робочий день. На наступні цикли я рекомендуватиму експертній комісії не допускати до участі в інкубації таких учасників.

Серед інших проблемних моментів, ми відмічали значне розфокусування — командам важко сказати «ні» десяткам задач і сконцентруватися на чомусь одному. А це дуже важлива навичка для підприємця, що діє в умовах обмежених ресурсів. Що ж стосується відкритих даних, то треба враховувати специфічність їх формату. Дуже багато реєстрів зараз відкриваються у неструктурованому або погано структурованому вигляді. Це ускладнює роботу з ними.

Про менторів літньої сесії

Більшу частину навчальної програми наша команда проводила за рахунок власного ресурсу. Кожен із нас має величезний досвід в підприємництві та менеджменті. Ми залучали менторів для висвітлення більш складних і специфічних тем. Зокрема Антон Носик із юридичної компанії LawRange розповідав про юридичні аспекти ведення бізнесу та допомагав командам із розробкою клієнтських договорів; Олена Хлівна з інвестиційного фонду FISON розказала про маркетингову стратегію та інші типові документи, які інвестор очікує від стартапу; керівник Axon.partners Діма Гадомський дав поради про захист інтелектуальної власності в інноваційному бізнесі; Денис Лобанов допомагав командам з розробкою дизайну та інтерфейсу користувача.

Основна задача, яку ми разом з менторами ставили перед собою, — не дати командам панацею чи якесь універсальне рішення (адже такого в бізнесі не буває), а навчити їх самостійно вирішувати завдання та проблеми.

Діма Гадомський, Axon.Partners

Діма Гадомський, Axon.Partners

Про розвиток електронної демократії

Для нас open data не є головним пріоритетом — це лише інструмент. Один із багатьох. А ми працюємо з більш широким поняттям — електронною демократією. Наразі ми спостерігаємо значний прогрес в порівнянні навіть з тим, що було півроку тому. Сам факт того, що на перший в Україні хакатон, присвячений е-демократії, який ми проводили зібралося більше 100 учасників, багато про що говорить.

Звісно, реальний стан речей стане зрозумілим, коли проекти буде впроваджено і ними почнуть користуватися. Тому давайте краще почекаємо і будемо робити висновки трошки згодом.

Висновки та побажання учасникам EGAP

  1. Інкубація проектів, команди яких фізично знаходяться за межами акселератора — неефективна.
  2. Прийняття рішень у органах місцевого самоврядування — достатньо складний та довготривалий процес, тому переговори потрібно починати заздалегідь.
  3. Перша навичка, якій потрібно навчати команди — це концентрація на головному. Навіть досвідчені підприємці постійно направляють свої зусилля не в той бік, через що втрачають багато часу та інших ресурсів.

Бажаю усім учасникам вірити в свої проекти і натхненно працювати над їх реалізацією. Коли ви вірите у свою справу і йдете вперед, то з допомогою EGAP чи без неї, зі сторонніми інвестиціями чи без, рано чи пізно вам все обов’язково вдасться.

Книги, обов’язкові для читання стартапам

БІЛЬШЕ ПРО УКРАЇНСЬКІ ІНКУБАТОРИ:

Читайте также:

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Фінансування тревел-стартапів у 2023 році: тренди та найбільші раунди

Загадковий стартап довголіття в який інвестує Сем Альтман