Rework — українське повернення бестселера від 37signals

2010 року, коли ця книга побачила світ в оригіналі, вона спричинила ефект вибухівки, закладеної під фундамент класичної корпоративної практики бізнесу. Адже стартапи довгий час намагалися копіювати культуру великих компаній, аби стати такими ж успішними, грошовитими та обговорюваними. І лише засновники 37signals (тепер ця компанія називається Basecamp — за назвою найвідомішого їхнього програмного продукту) взяли на себе сміливість і заявили, що класична модель роботи ІТ-корпорацій аж ніяк не підходить для стартапів. Більше того: вони першими написали докладну практичну інструкцію із того, як організувати командну роботу у стартапі — і стати при цьому комерційно та організаційно успішними.

Навесні 2016 року бестселер закордонного ділового світу під назвою Rework, який українські підприємці та засновники стартапів раніше читали виключно російською, став доступний рідною мовою завдяки видавництву «Клуб Сімейного Дозвілля» — і це однозначний «плюс» для нової генерації стартаперів в Україні. Надзвичано проста і надзвичайно надихаюча історія про те, як створити компанію «з нуля», встановити свої правила і завдяки цим правилам стати успішними — це те, чого українські стартапи потребують саме зараз, коли ринок трансформується, переорієнтовується з Росії на Європу, а міф величі Кремнієвої Долини поступається жорстким реаліям та потребам освоювати інші ринки, не пов’язані виключно із США.

Головне про книгу

Навіть найбільш імениті підприємці, інвестори та журналісти у США зауважували ще після дебютного видання Rework, що ледь не кожну сторінку цієї книги хочеться повісити на стіну над робочим столом у якості постійного практичного нагадування про конкретні аспекти індивідуальної та командної роботи. Крім того, Rework варта вашої уваги хоча би через те, що не проголошує ні себе, ні досвід своїх авторів жодною «біблією менеджменту», «священною коровою» чи іншим символом «расово правильного» підприємництва, на який варто було би орієнтуватися. Вона проста, відверта і часом із доволі жорстким, хоча й розумним, здоровим гумором. Жаргон володарів МВА та професійних менеджерів-мотиваторів тут відсутній. Все геніальне просте, організація — це здатна до адаптації програма, а ми — не «гвинтики» в машині, а люди із власним баченням та стилем роботи, і нам необов’язково 8 годин сидіти за робочим столом, аби вирішити всі поставлені завдання. Це — лише декілька головних складових Rework, які роблять її такою важливою для підприємців-початківців, керівників стартапів та менеджерів нестандартних проектів у сфері ІТ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Особливості Rework

Короткі речення, розбивання складних проблем на дрібніші та простіші, проста мова та відверте наголошування на тому, що є корпоративним лицемірством, а що — реальним станом речей. Це моментально робить вас симпатиком авторів, навіть якщо ви ще не до кінця розумієтесь на тому, як працює підприємництво в ІТ.

Більше того, скажу вам відверто — підходи, описані в Rework, я застосовую не лише для роботи, але й для вирішення багатьох питань у житті з 2012 року, і це спрацьовує. Книга насамперед вчить вас позбавлятися формальності у мисленні, плануванні, вчинках та цілях. Rework має підзаголовок «Ця книжка змінить ваш погляд на бізнес» — і це дійсно так. Хто би ще ризикнув 6 років тому проголосити такі тези, як непотрібність 8-годинного робочого дня, застарілість поняття «резюме» чи той факт, що при пошуку підходящого кандидата на вакансію у вашій компанії його сертифікати та диплом про вищу освіту не має жодного значення? А ще — це одна із перших книжок «десятих» років про бізнес із ілюстраціями в неформальній манері. Крім того, на відміну від попередніх 30 років, коли з усіх сторін підприємців закликали конкурувати та битися за продукт, тут автори радять забути про протистояння і винайти власну нішу, навіть якщо її досі не існувало.

Кому читати

Підприємцям у віці від 17 до 77 — щоби не втратити голову серед незліченної кількості книжок про менеджмент, бізнес, порад численних ґуру та авторитетів зі світу великого бізнесу, і продовжувати рух до власної мети, а не до тієї, яка прописана в якихось книжках «про великий бізнес».

Усім, хто читав Rework російською, хоч і жив в Україні — аби мати змогу нарешті познайомитися із цим непересічним творінням стартап-практиків українською мовою.

Тим, хто викладає основи підприємництва — аби замінити для своїх студентів нудні підручники про відірвану від життя теорію на реально працюючі поради. Хоча би на декілька семінарських занять.

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

Як стартапи намагаються знешкодити цукор