Закони космосу, які змусять вас переглянути своє бажання бути космонавтом

Багато з нас в дитинстві мріяли стати космонавтом та своїми очима побачити Землю у вікні ілюмінатору космічної станції або ж космічного корабля. Дійсно: астронавти – це ті з небагатьох щасливчиків, котрим все-таки вдалося здійснити мрію мільйонів, але життя в космосі для них виявилось далеко не тою пригодою, про яку розповідають у своїх романах письменники наукової фантастики. Як з’ясувалося, життя на космічній станції має деякі особливості, які здатні змусити вас повністю забути про вашу дитячу мрію.


Як сплять астронавти?

Закритий простір, психічні та емоційні навантаження, магнітні бурі – все це дуже сильно підриває стан здоров’я відважних завойовників космічного простору. Для того, аби знизити негативні наслідки, викликані довгостроковим знаходженням на орбіті Землі, астронавти повинні спати через кожні декілька сходів Сонця під час імпровізованих «ночей». На практиці це означає, що під час обертання Міжнародної космічної станції навколо Землі, астронавти спостерігають за сходом та заходом кожні півтори години, що змушує їх лягати спати через кожні декілька світанків для досягнення одного більш-менш повноцінного «нічного» відпочинку.

Для того, аби випадково не «випливти» під час сну зі своїх ліжок, космонавтам доводиться закриватися у спальні мішки, а потім пристібатися спеціальними ремінцями. Вони також використовують маски для очей, аби блокувати будь-яке світло та намагаються дотримуватися встановленого графіку сну для швидкої адаптації до нових умов.

У космосі ви не знаєте точно, чи потрібно вам в туалет

Нульова гравітація впливає на людські тіла безліччю способів, котрі частіше за все приводять до втрати м’язової маси та ослабленню кісток. Окрім цього, відсутність сили тяжіння також робить майже неможливим визначення того, коли саме вам варто відвідати туалет. Тиск на сечовий міхур, який звичайно попереджує вас про необхідність відвідування туалету, в космосі повністю відсутній. Тому, космонавти у своїх «поїздках» в космос використовують підгузки для дорослих під час злету, посадки та виходу до відкритого космосу.

Відсутність на орбіті будь-якої гравітації змушує дослідників користуватися підгузками під час проведення найбільш важливих місій.

Але, знаходячись на Міжнародній космічній станції, астронавти користуються спеціально розробленою ванною кімнатою. Там спеціально розроблені пристрої всмоктують відходи, перетворюючи сечу у питну воду, а усі тверді відходи пресуються та надсилаються у багатофункціональний космічний корабель «Прогрес», який вивантажує все сміття в атмосферу Землі, де воно згорає, не встигнувши досягнути наших з вами голів. Для того, аби навчитися користуватися космічним туалетом, астронавти проходять спеціальне тренування на Землі, бо отвір настільки важливого для життя на орбіті пристрою, досить малий, та зовсім не схожий на свій земний аналог.

Після тренування космонавти рясно потіють, а потім використовують цю рідину для пиття

Для того, аби запобігти або хоча б трішки уповільнити деформацію м’язів, що виникає в умовах невагомості, усі астронавти під час перебування на МКС повинні тренуватися принаймні 2 години на день. Активні навантаження на організм призводять до появи поту, котрий поводиться зовсім інакше, ніж на Землі. У невагомості піт не капає з вашої шкіри, він прилипає до вас і збирається в маленькі краплинки. Ви можете плавати з цими краплинками поту на вашому тілі, але астронавти витирають всю рідину спеціальним рушником, збирають її та фільтрують. Як і сеча, відфільтрований піт споживається у якості питної води.

Для того, аби уникнути деградації м’язової тканини, астронавти повинні проводити на біговій доріжці як мінімум 2 години на день.

У космосі краще не плакати

Не дивлячись на можливість кожного дня спостерігати мальовничий вигляд, що відкривається з ілюмінаторів МКС на яскраво-блакитну Землю, ностальгія по дому може захопити будь-кого та викликати бажання виплакатися, тим самим полегшивши свій емоційний стан. Одначе астронавтам краще не сумувати за домом та не лити сльози в космосі. В умовах невагомості сльози не стікають по щоці донизу, а залишаються навколо очей астронавта та боляче печуть.

У космосі астронавти втрачають нюх

На Землі уся рідина, що виходить з тіла, керується гравітаційним законам і тому, зазвичай, вона рухається донизу по вашому тілу. У космосі все не зовсім так. Рідина організму знаходиться буквально всюди, тому такі не найприємніші субстанції, як слиз, забивають ніс астронавтів, приносячи їм симптоми простуди. Одним з таких малоприємних симптомів є слабкий нюх, через що смаки космонавтів у виборі їжі значно змінюються. Більшість астронавтів полюбляють гостру космічну їжу, таку як соус Табаско та гострий перець.

Астронавти прирікають свою брудну білизну на вогняну смерть

Не дивлячись на те, що під час виконання робіт у відкритому космосі астронавти носять великі скафандри, у звичайному житті на МКС вони використовують звичний нам одяг, який має властивість бруднитися з часом. Хоча більшість прогресивних технологій на космічній станції можуть коштувати мільйони доларів, вчені, що живуть на МКС не мають пральної машини чи навіть сушарні. Для того, аби позбутися своєї брудної білизни, дослідникам доводиться впаковувати свій одяг у спеціальний космічний корабель, який полетить на суїцидальну місію для самознищення в атмосфері Землі. Що ж стосується створення пральної машини для астронавтів, то це може стати непоганою ідеєю стартапа для бізнесменів-початківців.

У космосі заборонено їсти хліб

В 1965 році під час польоту космічного корабля «Джеміні-3» два астронавти якимось чином пронесли на борт космічного корабля сендвіч із солониною. Хоча цей вчинок може здатися незначним, в умовах МКС хлібні крихти плавали повсюди та сіяли хаос, потрапляючи астронавтам в очі. Крім того, попадання крихт в електричні панелі могло б повністю знищити космічну станцію, спричинивши велику пожежу.

З того часу хліб був повністю заборонений як космічне харчування. Для того, аби хоч якось потішити бідних астронавтів, декотрі вчені у наш час займаються розробкою спеціальної технології, що дозволяє випікати хліб прямо на космічній станції без зайвих хлібних крихт. Що ж, побачимо, що в них вийде.

У космосі заборонено їсти хліб, зате можна їсти тортилью.

У космосі заборонено вживати алкогольні напої

У тому випадку, якщо космонавти захочуть розслабитись з пивом після 8-годинного виходу до відкритого космосу, на них очікують суворі погляди від співробітників NASA. По-перше, космічне агентство не вітає п’янство у відкритому космосі, оскільки це може мати свої наслідки у вигляді небезпечної надзвичайної ситуації. По-друге, нульова гравітація впливає на бульбашки, перетворюючи пиво на суцільну кашу з пивної піни. Тому пива на міжнародній космічній станції немає.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Незвичайний ракурс: що відбувається всередині ракети у космосі

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році

Мільярди ресурсів у космосі, але як і хто може їх здобути?