Blog Imena.UA

Прощавай, офіс! Зворотній бік дистанційної роботи

Той, хто любить говорити про переваги дистанційної роботи (також використовується термін телеробота або віддалена робота), часто забуває згадати про недоліки такого формату співпраці. Навколо телероботи існує чимало міфів і недомовок, про які варто розказати більш детально.

Персонал, що працює дистанційно, не є «срібною кулею» для вирішення бізнес-завдань. Економія від наймання віддалених працівників, якщо вона є, пов’язана не з меншою заробітною платою, а з цілим комплексом конкретних дій. Розподілена команда співробітників вимагає ще одного інструменту управління бізнесом. Не очікуйте, що витрати на зарплатню для персоналу зменшаться в 10 разів. Звичайно, фрілансер з Пакистану, який виконує рутинну роботу по перевірці посилань або збору контактної інформації з веб-сайтів, напевно коштує менше, ніж аналогічний працівник в офісі в Нью-Йорку. Проте, професіонал з унікальним набором навичок, який працює дистанційно, може бути навіть дорожчим, ніж офісний працівник з подібними навичками.

Цікаво,  що солідний досвід роботи в офісі може перешкодити організації праці дистанційних співробітників — звичайно, якщо будувати взаємини з ними по аналогії з офісною командою. Скажімо, некомпетентні менеджери нерідко вимагають від телеробітників суворого дотримання правил роботи у визначений час (наприклад, з 9 до 18-ї години) або реакції на їхні запити протягом 15 хвилин у будь-який час дня або ночі. Або ж вони можуть дуже негативно сприймати речі, які так цінують телеробітники: мова йде про вихідний день під час робочого тижня або довгу перерву у розпал робочого дня.

Також офісні менеджери можуть захотіти контролювати, який точно час телеробітники виділяють для роботи, або навіть вимагати відеозапис всіх дій на комп’ютері протягом робочого дня. Це дуже не подобається більшості віддалених працівників, оскільки вони зазвичай використовують один і той же комп’ютер для роботи та домашніх розваг. Нескладно передбачити, що такі дії призведуть до швидкого розвалу віртуальної команди. Насправді керувати дистанційним персоналом важче, ніж офісним, який знаходиться у вас перед очима. І далеко не всі інструменти управління працюють добре в розподілених командах.

Крім того, колишні офісні працівники не завжди можуть адаптуватися до телероботи, орієнтованої на результат. Іноді легше просто зібрати нову команду.

Проблеми дистанційної роботи з точки зору керівника бізнесу

Отже, якщо ви робите ставку на віддалених робітників, вам необхідно вирішити цілий ряд проблем. Якщо цього не зробити, ефективність вашого персоналу буде, як мінімум, не дуже високою.

Потреба в якісних письмових комунікаціях

При спілкуванні «віч-на-віч» основна частина інформації між менеджером та підлеглим передається через невербальні канали, такі як мова тіла, модуляція голосу, тощо. У випадку телероботи невербальна частина комунікацій має бути виражена в текстовій формі. Ось чому менеджери та підприємці, що працюють з віддаленими командами, повинні фактично стати хорошими письменниками: адже їм потрібно навчитися передавати свої думки чітко і швидко. Якщо ви не можете зрозуміти, як швидко відповісти на повідомлення електронної пошти на телефоні, вам буде важко керувати віддаленою командою. Звичайно, ви можете використовувати відеодзвінки або навіть особисті зустрічі кожні кілька місяців, проте, вони не скасовують потреби в хороших навичках листування.

Збалансований контроль за працівниками

Для підприємця, який керує своєю компанією, важливо досягти балансу між занадто слабким та занадто великим контролем. Компанія GitHub, в якій працює близько 600 співробітників (близько половини з них виконують роботу дистанційно), спочатку використовувала так звану схему «без боса». Але у 2014 році GitHub повернувся до певної форми управління та звітності (принаймні кожен працівник має зробити короткий огляд виконаної роботи на день). За даними Bloomberg, ці зміни та координація всередині корпорації в GitHub дозволили запустити більше проектів і вийти на новий рівень, уклавши ключову угоду про партнерство з IBM. Цей приклад показує, що навіть проста десятихвилинна звітна сесія може підвищити темп роботи, скоригувати її напрямок та допомогти кожному робітнику знаходитися в «одному човні».

Взаємна довіра між членами віртуальної команди та її менеджером

Жодна віртуальна команда не може працювати без взаємної довіри та прозорості серед своїх членів. Не наймайте людей, яким ви не довіряєте.

Мінуси телероботи для працівників

Не слід вважати, що віддалена робота — це завжди «мед» для найманого спеціаліста. Він теж ризикує зіштовхнутися з великою кількістю проблем.

Домашній комфорт під час подорожей

Ви не завжди зможете отримати те, що вам потрібно для  телероботи, особливо під час подорожі або якщо перебуваєте в курортних місцях. Наприклад, ідея працювати на пляжі може видатися чудовою, але не тоді, коли вам треба підтримувати божевільний темп роботи під час завершення проекту, та ще й синхронізувати свої дії з іншими учасниками команди. Досвідчені працівники відзначають, що іноді мережа Wi-Fi погано працює, або сигнал не є достатньо стабільним для здійснення виклику. Ще гірше, коли в готелі вимикають живлення (що часто буває в Таїланді). І тоді лишається тільки сісти в таксі чи на велосипед та їхати до найближчого кафе чи ресторану, а там, схилившись над незручним столом, намагатися провести аудіо- або відеосесію, коли навкруги у фоновому режимі звучить музика та розмови відвідувачів. Тож вихід полягає у використанні вже перевірених туристичних місць, навіть якщо це коштує дорожче.

Відсутність жорсткого контролю після роботи в офісі

Після багатьох років роботи в класичному офісі працівникам і роботодавцеві нелегко реструктуризувати свій щоденний графік роботи та звички. В офісі темп роботи часто визначається зовнішніми стимулами та іншими людьми; за межами офісу ви повинні розробити свій власний режим. Таким чином, віддалена робота вимагає скоріше внутрішніх мотиваторів, ніж зовнішніх. Як наслідок, новачки у такому режимі не завжди здатні складати і підтримувати щоденний графік. Якщо ви помітили, що ваші телепрацівники мають труднощі, то маєте допомогти їм освоїти основні методики планування.

Вашим друзям та родині може не сподобатися, що ви працюєте вдома

При дистанційній роботі вашим родичам та близьким друзям важко прийняти нову реальність і дотримуватися чіткої межі між роботою та домом. Часто буває, що сім’я не може перебудуватися на нові умови, і, як наслідок, вам доведеться повернутися в «цегляний» офіс.

Відсутність справжніх людських комунікацій

Так звані екстраверти часто мають проблеми з переходом на дистанційний режим та роботою вдома. Як відомо, екстравертам потрібно спілкуватися з іншими людьми, оскільки вони отримують від подібних комунікацій енергію. Коли такі люди працюють віддалено, вони можуть зазнати певної депресії. І хоча віддалена робота є «знахідкою» для інтровертів і соціопатів, для екстравертів такий режим є прямо протилежним, оскільки може позбавити їх життєвої енергії, яку вони отримують від спілкування «обличчя до обличчя». Вихід полягає в тому, щоб знайти час для речей, не пов’язаних з роботою, наприклад для спорту, волонтерства, відвідання конференцій, тощо. Оскільки все більше людей працюють віддалено, існує велика ймовірність, що ви знайдете таких у місцевому коворкінгу або навіть кафе.

Відсутність часу на зустрічі з друзями та родиною через постійні подорожі

Ті, хто довгий час подорожує, починають відчувати потребу у створенні та підтримці довгострокових соціальних зв’язків: Якщо ви їдете на пів року, щоб працювати за кордоном, руйнуються корисні професійні зв’язки, та і друзі можуть забути про дружбу з вами. Теж  саме відбувається за кордоном — ви приїхали в іншу країну, завели цікавих друзів, а через кілька місяців вам доводиться все кидати та їхати в інше місце.

Підсумки

Отже, резюмуємо мінуси віддаленої роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

За матеріалами: Medium