Як перейти на віддалену роботу в компанії, де це не прийнято

Останнім часом багато великих компаній намагаються повернуться до класичної форми роботи та намагаються зігнати всіх співробітників під одним дахом. Роботодавці вважають, що таким чином зможуть спростити для себе контроль за робочим процесом, а робочі відносини між співробітниками стануть міцнішими. Водночас працівникам імпонують більш гнучкі умови, які, як доводять дослідження, позитивно впливають на залученість в процес, продуктивність і здоров’я співробітників. Якщо ви завжди мріяли працювати вдома з котиком на колінах, а доводиться ходити в офіс, тому що «так заведено» то ось кілька простих порад як ефективно донести своє бажання до керівника.

Визначте причину бажання працювати віддалено

Визначте, чому саме хочете перейти на віддалений графік. Вас дратують люди? Ви більш продуктивні, коли працюєте в тиші з дому? А може бути, вам здається, що вдома краще, тому що створюється ілюзія одного суцільного вихідного? Чесна відповідь на це питання буде мотивувати вас і допоможе грамотно донести своє бажання до керівника.

Найчастіше бажання працювати з дому обумовлено декількома факторами:

  • Людині важлива умовна свобода в розпорядженні часом. Вона не витрачає час на дорогу, а це мінімум 1,5 години кожен день. Цей час людина може витратити на хобі або домашні справи. Вона також може працювати з дому/виїхати в інше місто/піти в коворкінг. Різноманітність допомагає йому мислити творчо і виходити зі своєї «коробки».
  • Людину періодично дратують інші люди. Точніше зазвичай вона дуже любить людей, але в режимі авралу або дедлайну їй набагато простіше абстрагуватися від загального хаосу, сидячи вдома в гордій самоті.
  • Людина працює ефективніше, якщо знаходиться вдома. Їй ні з ким обговорити останні новини у кулера з водою або за столом зі смаколиками, ніхто не відволікає своїми «мені тільки запитати». Плюс вона вдячна компанії за умовну свободу і хоче бути ефективним працівником у відповідь.

Загалом, знайдіть своє «навіщо».

Станьте кращим працівником

Будьте хорошим працівником спочатку. Це означає — приходьте вчасно. Виконуйте завдання вчасно, а краще трохи раніше наміченого терміну. Беріть на себе трохи більше відповідальності й пропонуйте цікаві ідеї. Мета — бути по-справжньому цінним і надійним працівником. Такому значно складніше відмовити у проханні про зміну умов роботи. А тому, доведеться знехтувати відмовками на зразок «я не встиг, тому що хворів, були інші завдання, я не зрозумів, як робити». Якщо на вас не можна покластися в офісі, коли ви на увазі, то і додому вас ніхто працювати не відпустить. Це очевидно.

Налагодьте робочий процес

Налагодьте процеси так, щоб можна було робити потрібні вам робочі справи віддалено. Про це досить часто забувають. Ви можете делегувати частину завдань, які вимагають вашого очної присутності, замінивши їх на ті, які можна робити з дому. Всі наради можна проводити по скайпу, для спільної роботи над документом або дизайном придумано безліч інструментів, а якщо комусь вже дуже хочеться розуміти, чим ви зайняті, є додатки, які роблять скрін робочого столу кожні n хвилин.

Почніть з малого

Якщо повністю віддалений графік поки не вкладається в голові вашого керівника, спробуйте почати з одного дня. Бачачи, що це не погіршує (а в ідеалі покращує) вашу працездатність, йому буде значно простіше узгодити вам і другий, і третій, і п’ятий віддалений робочий день. Плюс ви самі зможете зрозуміти, наскільки комфортно вам буде працювати поза офісом. Цілком може виявитися, що це абсолютно не те, про що ви мріяли. Якщо ж ваші очікування виправдалися, то цілком можна продовжувати діалог про додаткові віддалені дні.

Домовляйтеся за зручний графік

Можна попросити віддалений графік як нематеріальну мотивацію знову ж за добре виконаний проєкт. Ви також можете торгуватися: берете на себе більше обов’язків, а натомість отримуєте не прибавку до зарплати, а можливість працювати в піжамних штанях або в пляжних шортах. Зрозуміло, що це працює, тільки якщо у вас немає чотирьох дітей і іпотеки, коли гроші явно важливіше.

Підсумок

  1. Найважливіше — зрозумійте, чому хочете працювати віддалено. Це допоможе вам чітко сформулювати аргументи для роботодавця або керівника і залишатися мотивованим на шляху до цієї мети.
  2. Будьте цінним працівником. Таким істотно складніше відмовити.
  3. Якщо пункти 1 і 2 виконані, але щастя (читай, віддаленої роботи) не настало, то цілком можна подивитися на ринок праці та оцінити перспективи знайти її вже в іншого роботодавця.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Штучний інтелект забере у нас роботу? Думки візіонерів та дослідження

Як відеоігри допомагають знайти роботу

Як виглядає офіс Nvidia – футуристичний робочий простір в оточенні природи

Після WeWork: яке майбутнє чекає на коворкінги?