Blog Imena.UA

Шнобелівська премія 2018 — американські гірки в медицині та кукли вуду в економіці

Шнобелівська премія – щорічна міжнародна нагорода за досить дивні та безглузді дослідження, які «спочатку змушують людей сміятися, а потім задуматися». Шнобелівська премія (Ig Nobel Prize) є пародією на нобелівську і проводиться щорічно зазвичай на початку жовтня в Гарварді, США. Перша Шнобелівська премія була вручена ще в далекому 1991 році. Тобто в цьому році відбулася вже 28-та церемонія. Заснована вона співзасновником гумористичного журналу «Аннали неймовірних досліджень» Марком Абрахамсом (Marc Abrahams).

Як відбувається вручення

Взагалі все дійство схоже на якийсь театр абсурду. Нагородження здійснюється в залі Гарвардського університету і починається з процедури запуску на сцену паперових літачків. Потім по черзі оголошують лауреатів в різних сферах науки, яким дається по 60 секунд на промову. Якщо промова затягується, то на сцену виходить мила дівчинка, яка нахабно перебиває оратора фразою «Будь ласка, зупиніться! Мені нудно». Вона це каже до тих пір, поки оратор не перестане говорити.

Церемонія супроводжується великою кількістю гумору. Але як правило більшість досліджень хоч і безглузді, але мають під собою цілком наукове підґрунтя. Саме тому через кілька днів проводяться так звані «Шнобелівські лекції» на яких можна дізнатися докладніше про дослідження і сенс їх проведення.

Лауреати Шнобелівської премії 2018 року

Психологія. Премію отримали група шведських філософів, які довели, що шимпанзе в зоопарку так само часто імітують людей, як і люди шимпанзе.

Світ. Нагородили групу іспанських вчених за аналіз нецензурної лайки з боку водіїв транспорту і її впливу її на поведінку та психічний стан.

Література. Отримали група вчених з Великобританії, Сальвадора та Австралії за публікацію «Життя занадто коротке для читання інструкцій» в якій розкрита теорія про те, що більшість людей зовсім не читають інструкції до побутових приладів в результаті чого не використовують навіть половину функціоналу придбаної техніки.

Біологія. Присуджено шведським вченим за доказ того, що професійні сомельє можуть визначити на смак присутність мухи дрозофіли в напої.

Розмноження. Нагорода була вручена за винахід нового методу визначення нічної ерекції за допомогою поштових марок.

Діагностика. Присуджено Акіру Хоріучі за розробку методу самоколоноскопіі.

Дієтологія. Вченим з Танзанії, Зімбабве і Великобританії вийшло довести, що канібалізм в період палеоліту мав дуже низьку поживну цінність в порівнянні з харчуванням, заснованому на інших видах м’яса.

Медицина. Дослідникам з Мічигану довели, що катання на американських гірках сприяє ефективному і швидкому виведенню каменів з нирок.

Економіка. Премія була присуджена за дослідження про використання ляльок вуду начальника підлеглими як психологічної розрядки. Результати порадували: начальнику ніякої шкоди, зате підлеглі після маніпуляцій ставали психологічно стабільними і задоволеними.

Повну версію нагорождення лауреатів можно подивитися на відео.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Improbable