Blog Imena.UA

В Київстарі оцінили приблизні дати початку впровадження 5G

Мобільний оператор Київстар провів зустріч з журналістами під інтригуючою назвою «Яким буде телеком завтра?», де розказав про поточну ситуацію в галузі та перспективи впровадження нових технологій зв’язку.

Про незавантажені мережі 4G

На сьогодні Київстар активно розбудовує мережу 4G в діапазоні 900 МГц. Приблизна сума інвестицій складе 4-5 млрд грн. Вже до кінця року покриття LTE охопить 14000 населених пунктів, притому близько 3500 міст та сіл будуть користуватися зв’язком 4-го покоління саме в діапазоні 900 МГц.

Для покриття країни Київстар використовує майже 38 тисяч базових станцій

Завдяки розгортанню 4G в дрібних населених пунктах та подальшому збільшенню частки смартфонів у населення мобільний трафік постійно зростає. Наприклад, в другому кварталі минулого року середнє число гігабайтів трафіку на абонента (GBOU) дорівнювало 3,3, а у 2-му кварталі поточного року — 5 ГБ, тобто зросло на 54%. Водночас це дуже мала цифра у порівнянні з Європою, де GBOU складає приблизно 10 ГБ. А от середня кількість хвилин (MOU) в Україні навпаки у два рази вище, ніж в Європі. В наступні роки можна очікувати подальшого зростання інтернет-трафіку, але зниження MOU.

Показник GBOU в Україні набагато менше, ніж в Європі

Загальний обсяг доходів галузі мобільного зв’язку в Україні складає 41,7 млрд грн. Втрати мобільного ринку з причини пандемії COVID-19 склали близько 3 млрд грн. 35% доходів телеком-індустрії йде на податки. В ЄС ця цифра значно менша — 21%.

Олександр Комаров, президент Київстар, відзначив, що головна умова для успішного розвитку ринку телекомунікацій – не міняти законодавчо «правила гри». Адже час від часу у Верховній Раді з’являються різні популістські законопроєкти, наприклад, про регулювання контенту, необхідність зберігати датасесії абонентів 12 місяців, тощо. І це дуже негативний чинник.

Водночас держава могла б значно прискорити розвиток телеком-індустрії шляхом побудови пасивної інфраструктури. О. Комаров оцінює державні інвестиції на рівні 1 млрд гривень. До того ж ці кошти доволі швидко повернуться державі через орендні виплати. Такий крок держави міг би зіграти дуже позитивну роль ще і тому, що сьогодні закон про доступ до інфраструктури не працює, а спроба його вдосконалити не досягла успіху.

Про перспективи 5G

Мобільний зв’язок 5-го покоління обіцяє кілька серйозних переваг у порівнянні з LTE. По-перше, пікова швидкість передачі даних — в 10-20 разів вище (до 20 Гбіт/с на download). По-друге, дуже велика щільність підключених пристроїв — до 1 млн на квадратний кілометр. По-третє, затримка в мережі 5G в ідеальних умовах становить близько 1 мс (в порівнянні з 20 мс для LTE). Крім того, 5G дозволить абоненту пересуватися зі швидкістю до 500 км/год (у 4G — 120 км/год) та забезпечить гарантовану пропускну здатність.

Завдяки дуже малій затримці при передачі сигналу технологію 5G можна використовувати як базову для роботи IoT-пристроїв, безпілотних автомобілів, різного автоматичного обладнання. Наприклад, нещодавно Huawei продемонстрував можливості зв’язку 5-го покоління для дистанційного керування баштовими кранами, видобувними гірничими комбайнами та іншим обладнанням, де безпосередня присутність людини вельми небажана із-за ризику для життя.

Рік назад мережу 5G запустили в Китаї в комерційну експлуатацію, на сьогодні ця мережа охоплює понад 50 китайських міст. Також зв’язок 5-го покоління працює в Південній Кореї, в деяких містах США, Великобританії, Іспанії, Італії та Німеччини. На думку Олександра Комарова, в Україні 5G почнуть розгортати не раніше, ніж через 3-4 роки. Умови старту будівництва — достатнє число 5G-смартфонів у абонентів і вичерпання можливостей мереж 4G. Також попередньо треба навести порядок в розподіленні частот.

На сьогодні технологію 5G підтримують лише кілька десятків моделей смартфонів і це дуже дорогі апарати. Наприклад, нещодавно випущені Apple iPhone 12, HUAWEI Mate Xs, Samsung Galaxy Fold, Samsung Galaxy Note20 та деякі інші.

Та й потенціал 4G поки що зовсім не вичерпаний. Як показують цифри, наведені вище, можливості LTE легко дозволяють абонентам збільшити споживання трафіку в кілька разів. Перші пілотні проєкти також демонструють успішне використання технології 4G для IoT-пристроїв.

Пітер Чернишов, експрезидент Київстар, взагалі налаштований дуже скептично з приводу впровадження 5G. На його думку, яку він виклав у своєму блозі, нова технологія вигідна тільки виробникам обладнання, а для абонентів вона взагалі не несе жодних переваг. Врешті решт, яка різниця споживачу за скільки секунд завантажиться відео — за 2 секунди чи за 10?

Щобільше, мобільні оператори можуть сильно постраждати від фінансових наслідків цієї технології, якщо будуть поводитися занадто агресивно. По-перше, в містах базові станції треба будувати через кожні приблизно 200-300 метрів, інакше неможливо забезпечити хороший сигнал. Це значить, що щільність розташування БС має бути в кілька десятків разів більше, ніж для 4G. По-друге, одна станція 5G споживає приблизно в три рази більше електроенергії, ніж БС 4G. (До речі, смартфони 5G також споживають більше енергії й вимагають більш містких акумуляторів). Помножте цю цифру на більшу кількість станцій — і ви зрозумієте, що операторам доведеться платити рахунки за електроенергію в десятки разів більші, ніж зараз.

До речі, з метою економії в серпні 2020 року один з трьох великих китайських операторів оголосив, що з 9 вечора до ранку буде вимикати свої 5G базові станції — бо майже ніхто їх не використовує. Інші два оператори незабаром зробили те ж саме.

Не виключено, що з розвитком технології виробники знайдуть способи радикально зменшити споживання електрики обладнанням 5G, але поки що вони не досягли в цьому успіху. Тому скоріш за все зв’язок 5-го покоління в найближчі роки будуть розгортати точково, тобто тільки там, де він справді критично важливий — в промислових зонах з підвищеним ризиком для перебування людини, або ж там, де потрібно дистанційно та бездротово керувати системами автоматизації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: