Оператори зробили важливий крок до розгортання 4G в діапазоні 900 МГц

Перший тендер на впровадження в Україні мобільного зв’язку 4G в діапазоні 2600 МГц  відбувся майже 2 роки тому, через кілька місяців після того пройшов ще один тендер — стосовно 4G в діапазоні 1800 МГц. Проте, покриття країни швидкісним зв’язком все ще далеке від ідеалу. Хоча оператори заявляють, що від 60% до 70% населення наразі можуть користуватися інтернетом 4G, та на практиці швидкісний мобільний інтернет зникає одразу за межами великих міст, навіть не всі районні центри поки охоплені технологіями зв’язку 4-го покоління.  В чому причина великої кількості «білих плям» і як змінить ситуацію на краще мемерандум, який вчора підписали Кабмін та 4 найбільших мобільних оператори в Україні?

Одна з проблем — в обраних частотних діапазонах. Як зазначалося раніше, зараз LTE зв’язок розгорнутий в спектрах 2600 МГц та 1800 МГц. Чим більше частота, на якій працює 4G — тим менше радіус дії базової станції, водночас — тим більше місткість мережі. Для покриття великих міст операторів цілком задовольняли частотні смуги 2600 МГц та 1800 МГц, але вони зовсім не підходять для того, щоб покрити всю площу країни, адже це буде занадто дорого. Для охоплення величезних територій сільської місцевості оптимальні  смуги 800 чи 900 МГц, оскільки вони забезпечують достатньо великий радіус дії для малонаселених районів.

Чим нижче частота – тим більше радіус дії. Частота 900 МГц забезпечує в декілька разів більший радіус дії базової станції, ніж 1800 МГц

Чим нижче частота – тим більше радіус дії. Частота 900 МГц забезпечує в декілька разів більший радіус дії базової станції, ніж 1800 МГц

Щоб ліквідувати такий перекіс в розгортанні LTE зв’язку, 8 липня цього року Президент України видав указ №497  «Про деякі заходи з покращення доступу до мобільного Інтернету», згідно з яким оператори та регулятор повинні були визначити до 1 серпня 2019 року наступні пункти:

— як радіолокаційні засоби ЗСУ та спецслужб будуть функціонувати разом з мобільним зв’язком 3G та 4G в діапазонах радіочастот 790 — 960 МГц.

— як вивільнити радіочастотний ресурс України у діапазоні радіочастот 790 — 862 МГц для впровадження систем 3G та 4G.

Крім того,  до 1 жовтня 2019 року необхідно окреслили строки та умови вивільнення радіочастотного ресурсу України в діапазонах 880 — 915 МГц, 925 — 960 МГц спеціальними користувачами радіочастотного ресурсу України, а також вжити заходів щодо усунення фрагментації ресурсу у діапазонах 824 — 960 МГц для впровадження 3G та 4G. Також мова йшла про усунення фрагментації радіочастотного ресурсу України в діапазонах радіочастот 824-960 МГц та гармонізацію використання радіочастот. Останнє, по суті, означає припинення дії застарілої технології CDMA операторів Intertelecom та PeopleNet, яка створює перешкоди на межі з частотами, де працює GSM.

Вчора чотири оператори — Київстар, Vodafone Україна, lifecell, Intertelecom — та Кабінет Міністрів України підписали меморандум про взаєморозуміння — в частині поліпшення умов ведення бізнесу для операторів мобільного зв’язку, а також узгодили план щодо поліпшення доступу до мобільного інтернету. Згідно з планом, оператори домовилися перерозподілити між собою частоти 900-го діапазону таким чином, щоб на них можна було швидко розгорнути 4G. До того ж Київстар планує передати державі 1,8 МГц частот в діапазоні 900 МГц для розподілу між двома іншими мобільними операторами. Загалом, смуга 10,7 МГц має надійти Київстару, 7,9 МГц отримає  Vodafone, а 5,7 МГц — lifecell. Оскільки в цьому діапазоні дуже мало вільних частот, кожна десята частка мегагерцу спектру має значення. Таким чином, в спектрі 900 МГц будуть розгорнуті мережі 4G та 2G з передачею «голосу».

Частотний діапазон 900 МГц надзвичайно фрагментований. В результаті дій, передбачених меморандумом, оператори перерозподілять між собою частоти 900-го діапазону таким чином, щоб на них можна було швидко розгорнути 4G

Частотний діапазон 900 МГц надзвичайно фрагментований. В результаті дій, передбачених меморандумом, оператори перерозподілять між собою частоти 900-го діапазону таким чином, щоб на них можна було швидко розгорнути 4G

Що стосується Інтертелекому, то він віддає 6 МГц, але отримає 10 МГц в сусідньому з GSM900 спектрі для розгортання 4G. Разом з тим, він має звільнити частотний діапазон 878,52 МГц (CDMA band 5) від технології CDMA протягом одного року і надалі повністю припинити використання цієї радіо технології. Річ у тому, що тільки в Україні в діапазоні 900 МГц співіснують несумісні технології CDMA і GSM,через це виникають суттєві радіоперешкоди передачі сигналу.

Крім того, передбачається на законодавчому рівні визначити поняття «коефіцієнт придатності радіочастотного ресурсу», що дасть можливість оцінювати реальну місткість ресурсу задля врахування навантаження на мережу. Ще один надзвичайно важливий пункт — введення технологічної нейтральності в діапазонах 900 МГц, 1800 МГц, 2100 МГц і 2600 МГц;

Результатом виконання Спільного плану має стати видача у березні 2020 року операторам телекомунікацій в межах смуг радіочастот, які ними використовуються, нових ліцензій на користування радіочастотним ресурсом для впровадження радіотехнології «Міжнародний рухомий (мобільний) зв’язок ІМТ»

Що це значить для споживачів

Застосування 900-го діапазону дозволяє забезпечити ширше покриття території України й надати доступ до 4G не тільки у великих містах чи населених пунктах. Завдяки цьому рішенню, вже в середині наступного року 4G-покриття з’явиться в селах, в тому числі невеликих, та уздовж міжнародних і національних автомобільних трас.

Відомо, що рівень проникнення інтернету безпосередньо впливає на темпи розвитку економіки країни й зростання ВВП. Зараз проникнення інтернету в Україні становить 65%. Будівництво 4G на 900 частотах дозволить збільшити його до 90%. Це може принести країні додатково — прямо або опосередковано — 180 млрд грн на рік. А враховуючи, що ефект посилюється з часом, через 5 років це ще плюс 100 млрд грн на рік.

Чому це важливо для країни та телеком-ринку

Мобільні оператори проявили консолідовану позицію й отримали підтримку регулятора із ключового для країни питання. Навіть без достатнього нормативного інструментарію регулятору вдалося в нинішніх умовах розробити  та представити план, який забезпечує – на межі можливостей – підтримку цього процесу.

«Прийняте рішення — чудовий приклад співпраці всіх гравців ринку, які завдяки активному сприянню НКРЗІ дійшли згоди у ключовому для країни питанні — реорганізації частотного діапазону 900 МГц. Крім очевидних вигод для користувачів і держави в цілому, найбільш важливим ефектом цього рішення буде цифрова рівність в Україні. Сьогодні у третини населення немає швидкісного інтернету, без якого навряд чи можна говорити про «державу в смартфоні» для кожного українця і про цифрову рівність в цілому», — заявила Ольга Дейнега, директор з корпоративного управління і контролю Vodafone Україна.

Досягнуті домовленості дозволять застосовувати прогресивні методи управління радіочастотним ресурсом – ті успішні європейські практики, про які раніше тут могли тільки мріяти.

Оператори в перспективі отримають необхідні інструменти – технологічну частотну нейтральність, механізми спільного використання радіочастотного ресурсу, а також передачі частот іншим користувачам. Це істотно підвищить інвестиційну привабливість мобільного ринку і зробить можливим більш ефективне використання обмеженого радіоресурсу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

ЄС запровадив безкоштовний роумінг для українців

Суперсили Київстар: підсумки року та плани на майбутнє національного оператора

Huawei представила в Україні планшет MatePad 11, ультраширокий дисплей MateView GT та десктоп-ПК MateStation S

В Київстарі оцінили приблизні дати початку впровадження 5G